Grzyby leśne
Informacje z rynku grzybów leśnych
Ukraiński przedsiębiorca uprawia gigantyczne grzyby
2024-03-27 00:00
Holenderskie firmy łączą siły, aby rozwijać międzynarodowy rynek podłoża dla egzotycznych grzybów
2024-03-26 00:00
Producenci pieczarek dostają kary z Inspektoratu Ochrony Środowiska
2024-03-24 00:00
Producenci pieczarek dostają kary z Inspektoratu Ochrony Środowiska
2024-03-24 00:00
Ogłoszenia kupna i sprzedaży grzybów leśnych
Brak ogłoszeń
Pozostałe informacje
Biolodzy roślin z Uniwersytetu Kalifornijskiego w Davis zidentyfikowali nowy, obiecujący środek grzybobójczy do walki z niszczycielskimi chorobami upraw. Odkryli oni, że substancja chemiczna, ebselen, zapobiega infekcjom grzybiczym jabłek, winogron, truskawek, pomidorów i róż, a także łagodzi objawy wcześniej istniejących chorób grzybiczych.
czytaj dalej
czytaj dalej
Ukraiński przedsiębiorca uprawia gigantyczne grzyby
2024-03-27 00:00
Yuriy Dushenko z Doniecka jest przykładem niezachwianej determinacji i wytrwałości. Po dwóch nieudanych próbach odbudowania swojego biznesu uprawy grzybów, nie poddał się w obliczu przeszkód. Dushenko rozpoczął swoją działalność w Doniecku, gdzie jego zbiory grzybów zostały utracone z powodu
czytaj dalej
czytaj dalej
Holenderskie firmy łączą siły, aby rozwijać międzynarodowy rynek podłoża dla egzotycznych grzybów
2024-03-26 00:00
CNC Holding BV, Veme Specials BV, Verbruggen Substraat BV i Verbruggen Paddestoelen BV połączyły siły, aby zwiększyć międzynarodowe ambicje wzrostu na rynku substratów do produkcji grzybów egzotycznych. W dniu 25 marca 2024 r. CNC Holding BV ogłosił, że nabył większościowy udział w Veme Specials BV,
czytaj dalej
czytaj dalej
Parch i mączniak jabłoni to najpowszechniejsze choroby grzybowe zagrażające produkcji jabłek. Pojawiają się w sadach niezależnie od przyjętej metody uprawy. Na plantacjach krzewów owocowych zagrożenie może stanowić m.in. szara pleśń. Co należy wziąć pod uwagę, aby
czytaj dalej
czytaj dalej
Parch i mączniak jabłoni to najpowszechniejsze choroby grzybowe zagrażające produkcji jabłek. Pojawiają się w sadach niezależnie od przyjętej metody uprawy. Na plantacjach krzewów owocowych zagrożenie może stanowić m.in. szara pleśń. Co należy wziąć pod uwagę, aby
czytaj dalej
czytaj dalej
Producenci pieczarek dostają kary z Inspektoratu Ochrony Środowiska
2024-03-24 00:00
Wielkopolska Izba Rolnicza z niepokojem odbiera sygnały od producentów grzybów jadalnych – pieczarek, dotyczące nakładania kar na rolników przez Inspektorat Ochrony Środowiska, który podczas kontroli traktuje podłoże po produkcji pieczarek jako odpad.
czytaj dalej
Producenci pieczarek dostają kary z Inspektoratu Ochrony Środowiska
2024-03-24 00:00
Wielkopolska Izba Rolnicza z niepokojem odbiera sygnały od producentów grzybów jadalnych – pieczarek, dotyczące nakładania kar na rolników przez Inspektorat Ochrony Środowiska, który podczas kontroli traktuje podłoże po produkcji pieczarek jako odpad.
czytaj dalej
Producenci pieczarek dostają kary z Inspektoratu Ochrony Środowiska
2024-03-24 00:00
Wielkopolska Izba Rolnicza z niepokojem odbiera sygnały od producentów grzybów jadalnych – pieczarek, dotyczące nakładania kar na rolników przez Inspektorat Ochrony Środowiska, który podczas kontroli traktuje podłoże po produkcji pieczarek jako odpad.
czytaj dalej
W tym tygodniu w magazynie Fruchthandel: logistyka, grzyby, Niemcy
2024-03-21 06:00
Kiedy mówi się o czynnikach zakłócających, zwykle w pierwszej kolejności wymienia się kryzysy handlowe i geopolityczne ostatnich lat - w wyniku pandemii i agresji militarnej. Jednak zakłócenia mogą mieć również zupełnie inne przyczyny. Na przykład nadmierna chciwość i
czytaj dalej
czytaj dalej
Turyngia: w 2023 r. wyprodukowano 2 500 ton grzybów jadalnych
2024-03-15 12:00
Dzięki wielokrotnemu wykorzystaniu tych obszarów w 2023 r. wyprodukowano około 2 500 ton grzybów jadalnych na łącznej powierzchni 142 000 metrów kwadratowych. Oprócz pieczarek uprawiano również grzyby shiitake i boczniaki. We wszystkich gospodarstwach uprawa była wyłącznie konwencjonalna.
czytaj dalej
W porównaniu z dziesięcioletnią średnią z lat 2013-2022, zbiory grzybów w 2023 r. były o 11 % wyższe;
czytaj dalej
C3 wprowadza na rynek karczochy i grzyby Noi&Voi w opakowaniach maxi dla gastronomii
2024-03-14 00:00
Konsorcjum C3 opracowało dwie nowe referencje Noi&Voi przeznaczone dla branży gastronomicznej, produkowane i pakowane we Włoszech. Katalog Noi&Voi obejmuje ponad 730 referencji, spożywczych i niespożywczych, i jest dystrybuowany od ponad 30 lat. Produkty o wysokiej zawartości usług Sara Fabris,
czytaj dalej
czytaj dalej
Co zrobić z pieczarek? 5 top przepisów które zachwycą gości
2024-03-12 00:00
Pieczarki to jeden z najpopularniejszych grzybów w polskiej kuchni, ceniony za jego wszechstronność, doskonały smak oraz właściwości zdrowotne. Bogate w białko, witaminy z grupy B, a także minerały takie jak selen, pieczarki są doskonałym dodatkiem do diety dbającej
czytaj dalej
czytaj dalej
Całkowicie bezpieczne rozwiązanie do uprawy bananów w przygotowaniu
2024-03-08 00:00
Banany, czwarta najczęściej uprawiana roślina spożywcza na świecie, są poważnie zagrożone. Jest to spowodowane chorobami takimi jak Moko, Black Sigatoka, a przede wszystkim nieustępliwym, szybko rozprzestrzeniającym się grzybem TR4. Trwają staranne poszukiwania odpornej odmiany, ale potrzebne jest rozwiązanie, aby zabezpieczyć
czytaj dalej
czytaj dalej
Gwałtowny wzrost kosztów hiszpańskich pieczarek przy jednoczesnym wzroście konsumpcji
2024-03-07 00:00
Grzyby nadal zyskują miejsce na półkach w hiszpańskich supermarketach pomimo wzrostu cen spowodowanego niedoborem surowca niezbędnego do ich uprawy: słomy. Stanowi to poważne wyzwanie w tym sezonie. Przepisy europejskie w coraz większym stopniu uniemożliwiają stosowanie skutecznych
czytaj dalej
czytaj dalej
Holenderskie badanie ujawnia wyniki dotyczące różnorodności genomowej i ewolucji Fusarium oxysporum
2024-03-07 00:00
Najnowsze badania prowadzone przez Uniwersytet w Utrechcie i Wageningen University & Research, z udziałem sześciu naukowców KeyGene, ujawniły znaczące odkrycia dotyczące różnorodności genomowej i ewolucji przenoszonego przez glebę grzyba Fusarium oxysporum, który powoduje więdnięcie bananów. Badanie to,...
czytaj dalej
Dynamika rynku grzybów przesuwa się w kierunku importu
2024-03-06 00:00
W Bułgarii lokalne grzyby, takie jak białe pieczarki, są zarażone robakami i mają niską jakość. Dlatego bułgarskie firmy coraz częściej preferują import z Rumunii. Stwierdził to Julian Kolev, prezes Stowarzyszenia Przetwórców Owoców
czytaj dalej
czytaj dalej
Wprowadzenie zrównoważonych opakowań na grzyby
2024-03-06 00:00
Monterey Mushrooms wprowadza zmiany w celu zwiększenia możliwości recyklingu swoich opakowań na grzyby poprzez włączenie materiału sortowalnego w bliskiej podczerwieni (NIR) do termoformowanych kubków z politereftalanu etylenu (rPET) pochodzącego z recyklingu. Pojemniki rPET firmy są produkowane przy użyciu 100% poużytkowych materiałów pochodzących z recyklingu....
czytaj dalej
Rozwój odporności genetycznej jest jednym z głównych filarów programów hodowlanych w ogrodnictwie. Dzięki wysiłkom międzynarodowego zespołu, Rijk Zwaan wprowadził na Sycylii pierwszą odmianę papryki lamuyo odporną na Leveillula taurica (Lt o, więcej
czytaj dalej
czytaj dalej
Zaraza późna zagraża jordańskim zbiorom ziemniaków
2024-03-06 00:00
Jordański Związek Rolników (JFU) zwrócił uwagę na poważne zagrożenie dla krajowej produkcji ziemniaków z powodu zarazy ziemniaczanej. Ta choroba grzybicza, atakująca rośliny z rodziny psiankowatych, w tym ziemniaki, spowodowała poważne szkody w Dolinie Jordanu, a straty sięgają milionów euro.
czytaj dalej
czytaj dalej