Jak się obudzisz, już wiesz — świeże ceny owoców i warzyw na dziś, u nas.

Kup teraz abonament!

Włoski rynek arbuzów i melonów

2014-07-17 10:01

Włoska produkcja arbuzów według FAO w roku 2012 oszacowana została na niecałe 360 tys. ton, a owoce te uprawiane były na powierzchni 8,7 tys. ha.

Zdecydowanie największym pod względem zbiorów regionem produkcyjnym jest południe i północ kraju, gdzie w omawianym okresie zebrane zostało aż ponad 300 tys. ton arbuzów – przy czym produkcja rozkłada się w zasadzie równomiernie po połowie w jednym i drugim regionie.

W przypadku melonów roku 2012 ich produkcja wyniosła prawie 480 tys. ton a produkt ten uprawiany był na obszarze 22,2 tys. ha. W przypadku melonów produkcja skupiona jest na południu kraju – melony w ilości 310 tys. ton uprawiane są na terenie około 13,8 tys. ha.

Zdecydowanie najwięcej na świecie arbuzów zbieranych jest corocznie w Chinach – około 70 proc., a także sporo w Turcji, Iranie i Brazylii.

Jak wynika z najnowszych danych FAO za rok 2012 największa wydajność produkcji notowana jest na Cyprze – tam z 1 ha zbierane jest około 60,1 ton arbuzów, ponadto około 43,9 ton to wydajność zbiorów w Hiszpanii, 43,3 tony w Jordanii oraz 42,8 ton w Palestynie i 41,3 tony w Grecji.

W przypadku melonów największa wydajność produkcji notowana jest w Puerto Rico – około 321,1 ton/ha, także na Cyprze – 59,7 ton, Jordanii – 35 ton oraz w Austrii – 34,5 ton i Holandii – 33,6 ton.

Zobacz więcej: Arbuzy

Słowa kluczowe: arbuzy, melony, włochy produkcja
Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE