Rośnie produkcja soków pitnych w Polsce
Jak podaje Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej, w średnich i dużych firmach produkcja pitnych soków owocowych i owocowo-warzywnych w październiku 2015 roku, była większa o 36 proc. w porównaniu do analogicznego okresu 2014 roku.
Produkcja soków pitnych produkowanych z jabłek zwiększyła się w październiku aż o 120 proc., a soków wytwarzanych z owoców cytrusowych - o 19 proc. W przypadku pozostałych soków pitnych warzywnych i owocowo-warzywnych o 5 proc.
Według danych opublikowanych przez IERiGŻ, ogółem w dziesięciu pierwszych miesiącach ubiegłego roku produkcja pitnych soków owocowych i owocowo-warzywnych wzrosła w relacji do analogicznego okresu 2014 roku o 14 proc. - do 543,6 tys. ton.
Produkcja soków pitnych wytwarzanych z samych jabłek zwiększyła się w tym okresie o 25 proc., z owoców cytrusowych - o 16 proc., a pozostałych soków pitnych warzywnych, owocowych i owocowo-warzywnych o 9 proc.
Wzrost produkcji soku pomarańczowego w Brazylii
czytaj dalej
Jak wejść do sieci sklepów spożywczych?
USA: gwałtowny wzrost notowań mrożonego soku pomarańczowego
czytaj dalej
Ukraina zwiększa eksport koncentratu jabłkowego
czytaj dalej
Chiński eksport koncentratu soku jabłkowego
czytaj dalej
Przetwory jabłkowe w Rosji tylko dla elit?
czytaj dalej