Rośnie unijna produkcja ekologiczna
Jak wynika z najnowszych opublikowanych przez Freshfel danych, wartość ogrodnictwa ekologicznego na unijnym rynku należałoby oszacować na poziomie około 5-7 proc. łącznej wartości produkcji ogrodniczej. Łączna produkcja upraw owocowo-warzywnych konwencjonalnych to około 82,0 mln ton rocznie, a produkcję ekologiczną owoców i warzyw można oszacować na około 2,0 do 3,0 mln ton rocznie. Podano również szacunkowe dane dla wolumenu importu – średniorocznie kraje unijne sprowadzają około 13,0 mln ton owoców i warzyw, a wielkość importu produktów pochodzących z upraw ekologicznych to około 1,0 do 2,0 mln ton.
W porównaniu do danych za rok 2002 według najnowszych udostępnionych danych za rok 2011 łączna powierzchnia upraw ekologiczny wzrosła z ówczesnych 5,72 mln ha do obecnych 9,61 mln ha. Wzrosła również liczba producentów – z dokładnie 151 766 w roku 2002 do 235 464 w roku 2011.