Jak się obudzisz, już wiesz — świeże ceny owoców i warzyw na dziś, u nas.

Kup teraz abonament!

W Czechach większe zbiory...

2014-09-12 08:07

W 2013 roku w Czechach warzyw zebrano w sumie o niecałe 7 proc. - około 177 tys. ton, a owoców o 7,2 proc. - łącznie 151,7 tys. ton.

Czesi najwięcej zbierają wśród warzyw kapusty – około 23 proc. łącznych zbiorów oraz cebuli – ponad 17 proc., marchwi – 12,2 proc. i pomidorów – ponad 11 proc. udział w produkcji.

W zbiorach owoców dominują jabłka z poprzednioroczną wielkością 119 tys. ton (około 70 proc. łącznych zbiorów owoców), pozostałe ilości stanowią gruszki, śliwki oraz porzeczki.

Z danych za rok 2012 – najnowsze dostępne wielkości, wynika, iż średnioroczne spożycie owoców w Czechach to 82 kg/osobę w tym 34,5 kg stanowi konsumpcja owoców południowych, a pozostałe 47,5 kg to owoce strefy umiarkowanej, w tym przede wszystkim jabłka.

Jabłek rok rocznie spożywa się w tym kraju około 20 kg/osobę, następnie z owoców importowanych pomarańcze i mandarynki 12,2 kg oraz banany – ponad 10 kg, a także około 4,5 kg śliwek i brzoskwiń i ponad 4 kg winogron.

Wśród warzyw najchętniej Czesi spożywają pomidory – 12,1 kg/osobę rocznie oraz cebulę – 11,2 kg i kapusty – niecałe 9,0 kg i ogórków- 7,6kg.

W minionym roku Czesi zaimportowali w sumie warzywa za sumę niecałych 445,0 mln euro i owoców za kwotę ponad 531 mln euro. W pierwszej połowie bieżącego roku wielkości te wyniosły następująco 247,1 mln euro dla warzyw i niecałe 240,0 mln euro dla owoców. Największymi dostawcami produktów ogrodnictwa na czeski rynek są Hiszpania, Holandia, Niemcy oraz Włochy i Ekwador. W przypadku dostaw z Polski kraj nasz zajmuje czwarte miejsce w ujęciu ilościowym za wysłane do Czech warzywa i piąte miejsce w przypadku wysłanych owoców.

Słowa kluczowe: owoce, warzywa, czechy, czeski rynek
Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE