Jak się obudzisz, już wiesz — świeże ceny owoców i warzyw na dziś, u nas.

Kup teraz abonament!

Hiszpania liderem w produkcji owoców persymony (kaki)

2016-04-18 14:06

Sady persymony, inaczej nazywanej kaki lub sharonem, to obecnie najszybciej rozwijające się uprawy owocowe w Hiszpanii. W minionym roku odnotowano około 6 tys. producentów tych owoców. Jeszcze w roku 2010 wielkość hiszpańskich zbiorów szacowana była na około 12 tys. ton, podczas gdy w roku 2015 produkcja przekroczyła wielkość 240 tys. ton.

Zdecydowana większość tych owoców kierowana jest na eksport – średniorocznie eksportuje się około 160 tys. ton owoców kaki, które skierowano na około 48 rynków na całym świecie. Łączna powierzchnia upraw tych owoców w Hiszpanii to 17 tys. ha, przy czym około 90 proc. sadów znajduje się w prowincji Walencja.

Zdaniem lokalnych producentów do roku 2020 wielkość produkcji szacowana jest nawet na około 650 tys. ton. Jednym z największych problemów ze sprzedażą owoców kaki są nie tylko wysokie ich ceny ale także mała popularność tego owocu wśród unijnych konsumentów oraz bardzo mała świadomość tego produktu i jego zalet.

 

 

 

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem