Twój kompas na rynku owoców i warzyw
Używaj na co dzień

02-06.06.2014 4. Międzynarodowa Konferencja nt. Czarnej Porzeczki

02-06.06.2014 4. Międzynarodowa Konferencja nt. Czarnej Porzeczki
  |   Źródło:
KSPCP zaprasza do uczestnictwa w IV Międzynarodowej Konferencji Porzeczkowej (The 4th International Blackcurrant Conference), która po raz pierwszy w historii odbędzie się w naszym kraju, jako pełnoprawnym członku rodziny IBA.

Program:

02 czerwca 2014 (poniedziałek)
12:00-14:00: Zakwaterowanie w hotelu
14:00-15:30: Spotkanie Zarządu IBA (Członkowie Zarządu) oraz obrady sekcji IBA Hodowla roślin /Agrotechnika – przewodniczący Jim Grierson (Nowa Zelandia)
16:00-16:30: Skład i właściwości zdrowotne czarnej porzeczki – nordycka perspektywa – Heikki Kallio (Food Chemistry and Food Development, Department of Biochemistry University of Turku, Finland)
16:30-17:00: Porzeczki czarne na nowym rynku, pospolite na całym świecie, nieznane w U.S.A. - Greg Quinn (CropPharms, LLC ,USA)
17:00-18:00: Blok tematyczny IBA:
Spółdzielnie – plantatorzy działający razem w handlu na globalnym rynku (model nowozelandzki)
Współpraca dla wzrostu rynku ale, rywalizacja o podaż (przykład Fundacji z Wielkiej Brytanii)
Stwarzając wyjątkową promocyjną taktykę w globalnym znaczeniu(francuskie „Cassissium”)
19:00: Kolacja

03 czerwca 2014 (wtorek)

7:30-9:00: Śniadanie
Unit 1 Ekonomia rynkowa i możliwości dla plantatorów: współpracują, aby konkurować
9:00-9:30: Otwarcie konferencji i powitanie gości- Svend Jensen (Prezydent IBA) i Wiesław Błocki (Prezes KSPCP)
9:30-10:00: Przepisy EU dotyczące regulacji cen i antykonkurencyjne zachowania – co jest możliwe, a co nie jest możliwe pomiędzy różnymi uczestnikami na rynku – Anthea McIntyre (Członkini Parlamentu Europejskiego)
10:30-11:00: Bilansowanie popytu i produkcji: istniejący popyt i okazje wzrostu – Franz Ennser (CEO Agrana – AUSTRIA JUICE GmbH)
11:00-11:20: Bilans produkcji owoców porzeczki czarnej w Polsce – Bożena Nosecka (Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej – PIB, Warszawa)
11:20-11:50: Przerwa kawowa
11:50-12:20: Rola i przyszłość Polski w świecie, jako największego producenta porzeczki czarnej - Stanisław Pluta (Instytut Ogrodnictwa w Skierniewicach)
Unit 2 Ekonomia rynkowa i możliwości dla plantatorów: współpracują, aby konkurować, cd.
12:20-12:40: Poznaj niezwykłe właściwości zwykłych owoców – Mirosław Maliszewski (Prezes Związku Sadowników RP, Poseł na Sejm RP)
12:40-13:00: Opłacalność produkcji porzeczek czarnych w Polsce – Dariusz Paszko(Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie)
13:00-13:20: Opłacalność produkcji porzeczek czarnych w Gospodarstwie Wiesława i Barbary Błockich – Robert Błocki (Gospodarstwo Ogrodnicze – Wiesław i Barbara Błoccy w Siemiatyczach)
13:30-15:00: Obiad
15:00-15:30: Opłacalność produkcji porzeczek czarnych w Europie Zachodniej – przykład z Niemiec
15:30-16:00: Przyszłość w produkcji owoców porzeczek czarnych na świecie, szanse i zagrożenia – Eberhard Makosz (Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie)
16:00-16:30: Wstępne prognozy produkcji owoców porzeczki czarnej w 2014 roku - przedstawiciele różnych państw
17:00: Program turystyczny
20:00: Kolacja

04 czerwca 2014 (środa)

7:30-9:00: Śniadanie
Unit 3 Ochrona porzeczki czarnej przeciwko szkodnikom i chorobom
9:00-9:40: Monitoring i możliwość zwalczania najważniejszych szkodników porzeczki czarnej w aspekcie Integrowanej Ochrony- Barbara H. Łabanowska, Wojciech Piotrowski, Małgorzata Gruchała(Instytut Ogrodnictwa w Skierniewicach)
9:40-10:10: Główne choroby porzeczki czarnej w Polsce i sposoby ich zwalczania – Agata Broniarek- Niemiec(Instytut Ogrodnictwa w Skierniewicach)
10:10-10:40: Movento 100 SC i Luna Sensation 500 S.C. – nowe środki ochrony roślin w Integrowanej Ochronie porzeczki czarnej – Mirosław Korzeniowski(Bayer CropScience Polska)
10:40-11:00: Ochrona porzeczki czarnej w Polsce w ocenie praktyków i doradców – Krzysztof Gasparski(ProCam Polska)
11:00-11:30: przerwa kawowa
Unit 4 Mechanizacja i technologia
11:30-12:00: Prezentacja maszyn firmy New Holland
12:00-12:30: Hodowla czarnej porzeczki czarnej w szkockim Instytucie („James Hutton instytut”): uzyskanie nowych odmian dla przetwórstwa i świeży rynek – Rex Brennan (James Hutton Institute, Dundee, Szkocja, U.K.)
12:30-13:30: Nowe propozycje maszynowe WEREMCZUK FMR, jako odpowiedź na aktualne kierunki uprawy porzeczki czarnej – Robert Weremczuk (WEREMCZUK FMR, Polska)
13:30-14:00: (Timac Agro Polska)
14:00-15.30: Obiad
16:00: Program turystyczny
20:00: Uroczysta kolacja

05 czerwca, 2014 (czwartek)

7:00-8:00: Śniadanie
Dzień otwarty KSPCP (wystawy i pokazy maszyn, zwiedzanie plantacji)
8:00-10:00: Przejazd do miejscowości Wólka Pietkowska – Kamienny Dwór (woj. podlaskie)
10:00-13:30: Wizyta w Gospodarstwie Wiesława i Barbary Błockich
13:30-15:00: Przejazd do miejscowości Ostrów Północny (gm. Szudziałowo, woj. podlaskie, z Białegostoku droga nr 676)
15:00-21.00: Wizyta w Gospodarstwie Stanisława Trzonkowskiego
21:00: Powrót do hotelu

06 czerwca 2014 (piątek)
7:30-9:00: Śniadanie
9:00: Wykwaterowanie z hotelu i powrót

IV Międzynarodowa Konferencja Porzeczkowa odbędzie się w hotelu ‘BEST WESTERN Hotel Żubrówka’ w Białowieży na terenie malowniczej Puszczy Białowieskiej.

Więcej informacji: www.iba2014.pl