Jak się obudzisz, już wiesz — świeże ceny owoców i warzyw na dziś, u nas.

Kup teraz abonament!

Upały ugotowały porzeczki na krzewach

2012-07-09 10:33

Przetwórcy w swoich spekulacjach cenowych nie wzięli pod uwagę pogody. Chcąc „odkuć” się na zeszłorocznych wysokich cenach skupu surowca, w tym roku postanowili płacić grosze. Plantatorzy zaś, czekając na lepsze oferty trzymali owoce na krzewach, które w temperaturze powyżej 50 st. C dosłownie gotowały się na krzewach i masowo spadały na ziemię.

Zebrane owoce nie bardzo nadają się na mrożenie, gdyż są miękkie i dosłownie płyną ze skrzynek. W takim stanie nadają się co najwyżej na tłoczenie.

Plantatorzy twierdzą, że sytuacja byłaby zupełnie inna gdyby wyższe były ceny. Zależałby im na sprzedaży owoców w jak najlepszej kondycji, by móc dostać za nie więcej. W przypadku, gdy różnica w cenie między porzeczkami na tłoczenie, a na mrożenie wynosi zaledwie 20 groszy, a ceny generalnie nie przekraczają 1,50 zł za kilogram, motywacja plantatorów do zbioru mocno spada, a przetrzymywanie owoców w oczekiwaniu na wyższe ceny staje się koniecznością.

Plantatorzy mówią, że ten sezon jest już przegrany. Ceny są skrajnie niskie i nie ma co liczyć na zmianę tej sytuacji. Zastanawiają się tylko czy przetwórcom te niskie ceny aby na pewno wyjdą na dobre, bo owoców jest dużo mniej niż prognozowano.

Zobacz więcej: Porzeczki

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE