Jak się obudzisz, już wiesz — świeże ceny owoców i warzyw na dziś, u nas.

Kup teraz abonament!

Peru: wzrost produkcji winogron deserowych

2014-10-22 18:22

Szacuje się, że peruwiańska produkcja winogron deserowych w nadchodzącym sezonie 2015 wzrośnie o 15,8 proc. Wszystko za sprawą powiększania się nasadzeń tego gatunku, a także udoskonaleniom praktyk rolniczych pozwalającym na wzrost wydajności plonu.

Przewiduje się, że wielkość produkcji winogron stołowych wyniesie łącznie 587.800 ton. Oczekuje się jednocześnie znacznego zwiększenia eksportu – średnio o 21,4 proc., który według danych raportu grupy MAXIMIXE będzie na poziomie 305.700 ton, a jego wartość wyniesie 771,8 mln dolarów.

Eksport napędzać będą przede wszystkim dostawy do Azji, zwłaszcza do Chin, a także na rynki dopiero debiutujące w handlu z Peru takie jak Oman, Bułgaria, Gabon, Kamerun oraz Gruzja.

Raport określa także, że do końca 2014 roku produkcja winogron deserowych w Peru wyniesie około 507.400 ton, co oznacza wzrost rok do roku o 15,5 proc. Wzrostu ten opiera się głównie na zwiększonym popycie na winogrona ze strony krajów azjatyckich, w tym w Chin i Hong Kongu, Tajlandii i Korei Południowej.

 

 

 

 

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE