Jak się obudzisz, już wiesz — świeże ceny owoców i warzyw na dziś, u nas.

Kup teraz abonament!

UE: spadek produkcji winogron stołowych w tym sezonie

Unia Europejska jest jednym z czołowych producentów świeżych winogron na świecie (wraz z Chinami i Iranem) z czego najwięcej owoców zbiera się we Włoszech, w Hiszpanii oraz w Grecji - produkcja winogron deserowych w tych trzech krajach stanowi 93 proc. całkowitej wydajności europejskiej.

Powierzchnia upraw winogron w UE od dziesięciolecia spada. Jest to spowodowane coraz mniejszą opłacalnością produkcji - rosnącymi kosztami produkcji i rosnącą konkurencją spoza unijną. Nie mniej jednak wysoka wydajność z hektara wpłynęła, że w ubiegłym sezonie 2013/2014 zbiory winogron deserowych w UE były na rekordowym poziomie ok. 2 mln ton. W tym roku przewiduje się jednak spadek produkcji względem ubiegłego sezonu średnio o 16 proc. - do poziomu 1,6 mln ton. Szczególnie wysoki spadek produkcji przewidywany jest w Bułgarii o 40,8 proc., we Włoszech o 20 proc., we Francji o 16 proc., w Grecji o 8,6 proc., w Portugalii o 8,6 proc., w Hiszpanii o 8 proc. i w Rumunii o 5,3 proc.

Pomimo kryzysu gospodarczego spożycie winogron deserowych w UE jest dość stabilna od kilku ostatnich lat i wynosi na 2 mln ton. Od czerwca do końca roku handlowego owoce trafiają głownie na rynki unijne. Najwięcej winogron deserowych spożywają Włosi, a następnie Niemcy, Brytyjczycy, Grecy, Hiszpanie, Francuzi, Portugalczycy, Czesi, Austriacy, Bułgarzy oraz Słowacy.

 

 

 

 

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE