Jak się obudzisz, już wiesz — świeże ceny owoców i warzyw na dziś, u nas.

Kup teraz abonament!

Hiszpania – coraz więcej brokułów

Hiszpańscy producenci brokułów niewątpliwie skorzystali na modzie dbania o zdrowie i  kształtowania zdrowych nawyków, w tym tych żywieniowych. A brokuły są postrzegane jako jedne z najzdrowszych warzyw. Głównie wskazuje się w tym kontekście na ich właściwości antynowotworowe.

I to działa na korzyść brokułów. Nie należy jednak zapominać o aspekcie ekonomicznym, a konkretnie przystępnych cenach tych warzyw. Rezultatem jest wzrost popytu na brokuły w całej Unii Europejskiej. A liderem w produkcji tych warzyw dla unijnego rynku jest Hiszpania.

I produkcja ta w Hiszpanii z roku na rok rośnie dzięki europejskiemu popytowi, który to popyt Hiszpanie nie tylko „konsumują”, ale również starają się go kreować poprzez kampanie informacyjne (właśnie na temat zdrowotnych właściwości tych warzyw), jak również poprzez kampanie promocyjne.

W Estramadurze zlokalizowana jest znacząca część produkcji hiszpańskich brokułów. I w Estramadurze widać wyraźnie wzrostową tendencję w produkcji napędzaną przez troszczących się o swe zdrowie Europejczyków. Już cztery lata temu areał przekroczył w tym rejonie 1000 hektarów, a w roku 2014 zanotowano jego zwyżkę o około 10 procent.

Brokuły mają tę zaletę, że w Estramadurze można je zbierać zarówno wiosną jak też latem i jesienią. Nie są też roślinami zbyt skomplikowanymi w uprawie, choć oczywiście jest zależny od warunków pogodowych.

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE