Oszczedzaj czas i pieniadze- wszystkie informacje o cenach owoców i warzyw w abonamencie Fresh-market.pl

Kup teraz abonament!

Komu sprzedać kapustę?

2014-08-27 11:03

Warto może zatem przyjrzeć się bliżej strukturze polskiego eksportu kapustnych (piszemy ogólnie o kapustnych, Anie o na przykład kapuście pekińskiej ze względu na dostępność danych zarówno z Faostatu, jak i Eurostatu czy GUS – u) i porównać go z eksportem naszych głównych unijnych konkurentów.

Polska jest nie tylko unijnym, ale wręcz światowym potentatem w produkcji warzyw kapustnych. Według danych FAO lokujemy się (dane na rok 2012) w pierwszej dziesiątce producentów na świecie. W Unii Europejskiej zaś Polska jest liderem w tym sektorze produkcji. Dane za rok 2012 prezentujemy w tabeli poniżej.

Kraj

Zbiory kapusty
2012 r. [tony]

Udział w produkcji
ogółem [procenty]

Polska

1 198 726

23,1

Rumunia

990 154

19,1

Niemcy

802 918

15,5

Włochy

311 938

6,0

W. Brytania

267 600

5,2

Holandia

248 400

4,8

Hiszpania

186 800

3,6

Grecja

186 400

3,6

Portugalia

176 500

3,4

Litwa

111 000

2,1

Francja

108 941

2,1

Austria

93 356

1,8

Węgry

82 858

1,6

Łotwa

62 149

1,2

Irlandia

62 000

1,2

Czechy

49 516

1,0

Bułgaria

47 301

0,9

Słowacja

36 600

0,7

Dania

29 343

0,6

Belgia

26 000

0,5

Finlandia

25 710

0,5

Chorwacja

23 093

0,4

Słowenia

18 171

0,4

Estonia

16 804

0,3

Szwecja

16 300

0,3

Malta

4 043

0,1

Cypr

2 311

0,0

Luksemburg

61

0,0

Razem

5 184 993

 

 

Jak widać Polska produkuje niemal jedną czwartą kapustnych w UE. Niestety o wiele słabiej wypadamy jeśli chodzi o eksport. Wśród krajów unijnych czołową rolę w tej dziedzinie handlu odgrywają bowiem: Niemcy, Holandia i Hiszpania. Tacy duzi producenci jak Rumunia i Wielka Brytania nie są znaczącymi eksporterami ani na rynku unijnym, ani tym bardziej na rynku światowym. Cały rumuński eksport w 2012 roku to zaledwie 428 ton kapustnych. Natomiast Wielka Brytania jest istotnym graczem w zasadzie tylko na rynku irlandzkim, gdzie sprzedała w 2012 roku  3088 ton warzyw kapustnych.

Liderem eksportu wśród krajów UE jest Hiszpania. Ale porównywanie Polski i Hiszpanii mija się z celem, a to ze względu na różnice klimatyczne i co za tym idzie hiszpańskich możliwościach oferowania świeżych warzyw w okresie, gdy na północy Europy zostają tylko warzywa z chłodni. Są też różnice w strukturze produkcji warzyw kapustnych.

Natomiast jak najbardziej możemy porównywać się do Holandii i Niemiec. To nasi główni europejscy konkurenci, nie tylko zresztą w segmencie kapustnych, ale w całym sektorze warzyw świeżych.  

Polska według danych Eurostatu wyeksportowała w 2012 roku 160 tys. ton warzyw kapustnych. Z tego 40 procent, czyli 64 tys. ton do Rosji. I tu leży sedno omawianego problemu. Polski eksport kapustnych (a w jeszcze większym stopniu samych kapust) od wielu lat jest uzależniony od rosyjskiego odbiorcy. Poza Rosją naszymi głównymi partnerami są tu Czechy i Słowacy. Widać to w poniższej tabeli.

Kraj

 Export
 (1000 kg)

Razem poza EUR28

77 551

Rosja

64 040

Czechy

29 670

Słowacja

16 510

Białoruś

10 090

Rumunia

7 488

Węgry

6 880

Niemcy

4 770

W. Brytania

4 188

Litwa

3 665

Holandia

2 268

Łotwa

2 069

Mołdawia

1 571

Bułgaria

1 393

Ukraina

1 305

Włochy

894

Belgia

785

Estonia

764

Szwecja

407

Dania

394

Norwegia

267

Irlandia

229

Francja

227

Portugalia

172

Austria

164

Szwajcaria

132

Grecja

121

Słowenia

107

Hiszpania

54

Turcja

52

Albania

44

Chorwacja

38

Finlandia

36

Serbia

21

Macedonia

18

Kazachstan

11

Razem EUR28

83 293

 

A jak to wyglądało w przypadku Niemiec i Holandii? Spójrzmy na tabele (pierwsze 20 miejsc w eksporcie każdego z tych krajów, eksport w 2012 roku, dane Eurostatu).

Kraj

 Export
 (1000 kg)

Kraj

 Export
 (1000 kg)

 

Niemcy

 

Holandia

Razem EUR28

88520

Razem EUR28

188606

Szwecja

20057

Niemcy

53488

Włochy

14050

W. Brytania

43963

Holandia

10523

Razem poza EUR28

19186

Dania

6829

Francja

17807

Czechy

6451

Belgia

14414

Razem poza EUR28

6232

Włochy

10202

Francja

5918

Dania

9533

Austria

5516

Hiszpania

6872

Słowacja

5196

Irlandia

5390

Rosja

5018

Rosja

5336

Polska

3216

Szwecja

4067

W. Brytania

2795

Czechy

4056

Hiszpania

2614

Malezja

3579

Węgry

2094

ZEA

3442

Belgia

1453

Chorwacja

3412

Szwajcaria

997

Polska

2995

Finlandia

728

Norwegia

2653

Irlandia

490

Słowacja

2101

Litwa

143

Rumunia

1555

 

Jak widać zwłaszcza Holandia jest silnym graczem jeśli chodzi o eksport kapustnych. W powyższych tabelach na czerwono zaznaczono wolumeny wyeksportowane do krajów, którym może warto się bliżej przyjrzeć z polskiego punktu widzenia.

Oczywiście można powiedzieć, że Francja, Dania czy nawet Wielka Brytania mają bliżej do Holandii i Niemiec. Ale chyba nie w tym rzecz. Zwłaszcza jeśli zauważymy, że Holendrom odległość tak bardzo nie przeszkadza. Chyba istotniejsza tu jest kwestia jakości oferowanego towaru i umiejętności dostosowania się do potrzeb klienta. tego Polakom wciąż jeszcze nie dostaje. A przecież widać, że istnieją spore możliwości konkurowania.

Weźmy choćby niemiecki eksport do Szwecji – praktycznie naszego sąsiada. Dlaczego Szwedzi kupują 20 tys. ton niemieckiej kapusty i 4 tys. ton holenderskiej, a polskiej tylko 0,4 tys. ton? Dlaczego Holendrzy mogą tyle sprzedawać w Niemczech? Polski eksport do Niemiec jest o rząd wielkości niższy. Widać tu potencjał.

Niestety wiele firm wolało handlować z Rosjanami bo było to łatwiejsze. Wystarczyło dać niższą cenę, co było dość łatwe. Walcząc o klienta w krajach takich, jak Niemcy czy Szwecja trzeba włożyć więcej wysiłku. Ale Polacy to potrafią, co pokazują choćby w eksporcie na rynek brytyjski takich warzyw, jak kalafiory lub brokuły. Z kapustą też się może udać. Być może rosyjskie embargo wymusi na Polakach większą aktywność w tym zakresie i w konsekwencji przyniesie większe zdywersyfikowanie naszego eksportu warzyw kapustnych pod względem geograficznym.

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE