Jak się obudzisz, już wiesz — świeże ceny owoców i warzyw na dziś, u nas.

Kup teraz abonament!

Hiszpania – ceny cebuli wystrzeliły w górę

2015-05-29 08:00

Sezon wystartował w kwietniu, a z początkiem maja do cebuli andaluzyjskiej dołączyła ta z Murcji i Walencji. Nowa kampania była oczekiwana z nadzieją na to, że będzie lepsza od tej z sezonu 2014/2015, o której producenci w Hiszpanii chcą najpewniej szybko zapomnieć, jako że z wyjątkiem końcówki, gdy ceny wreszcie poszły w górę, przez większość czasu były one na poziomie niższym niż koszty produkcji.

Nowy sezon wystartował natomiast ze znacznie wyższego pułapu cenowego. Ceny młodej cebula z dymki wręcz wystrzeliły w górę. przede wszystkim jeśli chodzi o towar w grubszym kalibrażu, którego brak jest obecnie na hiszpańskim rynku powszechny i mocno odczuwany. Co ciekawe nie do końca wiadomo dlaczego w tym roku cebula rosła tak słabo. Nie wiedzą tego sami producenci, którzy wskazują, że przecież warunki pogodowe nie odbiegały wiele od normy. jakość cebuli jest dobra, tyle że nie ma towaru w kalibrze powyżej 80 mm.

brak takiej cebuli ma także wpływ na eksport. WG danych Hiszpańskiego Stowarzyszenia producentów Cebuli na Eksport ACEC (tak, jest tam takie! – przyp. tłum.), na przykład między 4 a 9 maja wyeksportowano 1 380 ton cebuli z dymki. To o około 400 toin  mniej niż w analogicznym tygodniu 2014 roiku. Ze zbytem cebuli na rynku rodzimym nie ma też żadnego problemu, jako że tamtejsze wielkie sieci handlowe preferują młodą cebule hiszpańską niż import taki jak cebula holenderska.

Hiszpańskim producentom sprzyja też jeszcze jedna okoliczność. W tym roku do Europy sprowadzono znacznie mniej cebuli z południowej hemisfery, czyli z Argentyny i Chile. To sprawia, że cebula hiszpańska ma nikłą konkurencję i będzie tak aż do pojawienia się nowej cebuli z Holandii. A dla dużych kalibrów tej ostatniej to potrwa jeszcze dość długo.

Hiszpański sektor czeka teraz na start zbioru kolejnego rzutu cebuli, tzw. Ciudad Real, który zaczyna się zazwyczaj w drugim tygodniu czerwca. Dopiero wtedy ceny mogą nieco spaść. Zbiór zwany Medio Grano ma miejsce w czerwcu i lipcu, a ten zwany Grano zaczyna się w sierpniu i trwa do października. Na hiszpańskim rynku cebuli dominują opinie głoszące, że zbiory Medio Grano i Grano będą w tym sezonie niższe od przeciętnego poziomu z poprzednich lat. Szacuje się ten spadek na 10 – 15 procent.

Zobacz więcej: Cebula

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE