Oszczedzaj czas i pieniadze- wszystkie informacje o cenach owoców i warzyw w abonamencie Fresh-market.pl

Kup teraz abonament!

Francja – 2014/2015 słabym sezonem dla kalafiorów

Kalafiory to jedno ze sztandarowych warzyw francuskiej oferty zimowej. Jednak w sezonie 2014/2015 ich produkcja i sprzedaż była mniejsza niż w latach wcześniejszych. Przede wszystkim w okresie od jesieni 2014 roku do wiosny 2015 roku popyt na francuskie kalafiory był niższy niż rok wcześniej. Nie doszło zaś do załamania cen tylko dlatego, że jeszcze większy spadek zanotowano w produkcji tych warzyw.

Głównym czynnikiem, który wpłynął niekorzystnie na popyt i sprzedaż w „zimowym” sezonie 2014/2015 była pogoda. Łagodna i długa jesień przedłużyła bowiem sezon handlowy na warzywa produkowane w lecie  kosztem tych właśnie, których sezon produkcyjny startował w październiku.

Z kolei wczesna wiosna w 2015 roku sprawiła, że na rynku pojawił się wczesny popyt na warzywa z nowego sezonu, znów kosztem tych produkowanych od jesieni 2014 do kwietnia 2015 roku. Zatem pogoda doprowadziła do skrócenia zimowego sezonu 2014/2015, co odbiło się negatywnie na handlu kalafiorami produkowanymi w tym okresie.

I tak w sezonie kalafiorowym czerwiec 2014 – maj 2015 odnotowano spadek sprzedaży o 9 procent w stosunku do sezonu poprzedniego i o 13 procent w stosunku do średniej z lat 2009 – 2013. Przypomnieć jednak należy, że znacząco niższy był też plon, a co za tym idzie produkcja kalafiorów. Spadek popytu z sezonu 2014/2015 jest kontynuacją trendu z poprzednich dwóch sezonów.

Jeśli chodzi o produkcję kalafiorów we Francji to wciąż rozwija się ona w Bretanii, ale kosztem innych regionów kraju, zwłaszcza północnych i południowych departamentów. Obecnie na zachodzie kraju i w Bretanii właśnie produkuje się 93 procent francuskich kalafiorów, z czego 87 procent w samej Bretanii.

Eksport kalafiorów i brokułów (te warzywa są liczone razem przez służby celne) z Francji osiągał w latach 2009 – 2013 poziom 90 tys. ton średnio, a import w tym czasie kształtował się na poziomie 30 tys. ton średnio. W omawianym sezonie zanotowano 5 procent spadku eksportu w stosunku do sezonu poprzedniego i aż 20 procent spadku w stosunku do średniej z lat 2009 – 2013. Import spadł zaś o 4 procent w stosunku do poprzedniego sezonu i o 6 procent w stosunku pośredniej z lat 2009 – 2013.

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE