Jak się obudzisz, już wiesz — świeże ceny owoców i warzyw na dziś, u nas.

Kup teraz abonament!

„Pekinka” – cenowy przewrót

2015-03-16 13:00

Po lutowym zastoju, początek marca bieżącego roku przyniósł lekka zwyżkę cen kapusty pekińskiej. Zwyżkę z zadowoleniem przywitana przez producentów, ale było to zadowolenie bardzo umiarkowane.

Ceny sprzedażowe na poziomie 1,30 – 1,70 zł/kg bowiem nie są żadną wielka rewelacja jak na  marzec. Z tego co działo się na rynku na początku marca wynikało jednak, że można się spodziewać dalszych wzrostów cen „pekinki”. Wiadomo było bowiem, że z dostępnością towaru wysokiej jakości nie jest zbyt różowo, a popyt ze wschodu się utrzymuje. Pisaliśmy o tym na łamach portalu fresh-market.pl (tutaj).

Mimo tych oczekiwań cała pierwsza połowa miesiąca upłynęła pod znakiem stabilizacji cen „pekinki”. Widać było, że strona podażowa nie może przebić bariery postawionej przez zdecydowana większość kupujących.

Ale co się odwlecze… Im większy był wcześniej opór przed wzrostem cen, tym gwałtowniejsza jest reakcja obecna. Podaż ładnej kapusty pekińskiej mocno się skurczyła w ostatnich dniach i przy wciąż wysokim popycie musiało zaowocować to gwałtownym wzrostem ceny. I taką gwałtowną, rewolucyjny wręcz zmianę widzimy obecnie. Ceny sprzedażowe kapusty pekińskiej („na gotowo”) wystrzeliły z zeszłotygodniowego poziomu 1,30 – 1,70 zł/kg na 1,80 – 2,50 zł/kg, przy czym za 1,80 zł/kg w centrum kraju można już kupić tylko „pekinkę” jasną. Ceny tej najładniejszej, zielonej są już tam, w ofertach sprzedażowych na poziomie nawet 2,60 zł/kg.

Sytuacja zmieniła się dzięki temu zasadniczo, co widać na naszym wykresie. W zeszłym tygodniu można było ją opisać, na tle poprzednich sezonów, jako co najwyżej przeciętną. Teraz zaś bieżąca cena średnia jest niższa tylko od tej z marca 2011 roku i bije na głowę ceny z pozostałych uwzględnionych w zestawieniu pięciu sezonów.

Zobacz więcej: Kapusta pekińska

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE