Jak się obudzisz, już wiesz — świeże ceny owoców i warzyw na dziś, u nas.

Kup teraz abonament!

Jak przechowywać warzywa korzeniowe

Popularnymi w naszym kraju warzywami korzeniowymi są marchew, pietruszka oraz seler. Korzenie przeznaczone do przechowywania powinny być zdrowe, bez śladów żerowania szkodników, nieuszkodzone mechanicznie oraz pozbawione ordzawień, co często ma miejsce w przypadku pietruszki i selera. Warzywa korzeniowe najlepiej zbierać w czasie dni pochmurnych, ale nie podczas opadów deszczu lub bezpośrednio po nich. Warzywa po zbiorze jak najszybciej powinny się znaleźć w miejscu składowania, co zabezpiecza je przed wysychaniem – podaje warzywnictwo.com.pl.

Najprostszym sposobem przechowywania i dość często praktykowanym jest kopcowanie. Okrywa się je około 5cm warstwą ziemi i pozostawia do schłodzenia. Przed nadejściem mrozów warstwę ziemi zwiększa się do około 20cm. Na zimę kopiec okrywa się podobnej grubości warstwą słomy i przysypuje się ziemią. Warzywa korzeniowe w kopcach przechowuje się w temperaturze około 1ºC. Podwyższenie tej temperatury świadczy o rozpoczęciu się procesów gnilnych i wiąże się ze znacznymi stratami.

Kolejnym sposobem na przechowywanie warzyw magazynowanie w budynkach gospodarczych. W takich pomieszczeniach warzywa składowane są luzem w pryzmach o szerokości około 1m i podobnej wysokości. Odpowiednie warunki do przechowywania to temperatura w przedziale 0ºC do 1ºC oraz wilgotność względna na poziomie 95 – 98%.

Jednak najlepsze w przechowywaniu warzyw są chłodnie. Dzięki paletą warzywa są ustawione w taki sposób, aby zapewnić im prawidłową cyrkulacje powietrza. W chłodniach dzięki możliwości kontroli temperatury i wilgotności oraz utrzymania tych parametrów na stałym poziomie, warzywa te można przechowywać bez pogorszenia jakości przez najdłuższy okres.

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE