Jak się obudzisz, już wiesz — świeże ceny owoców i warzyw na dziś, u nas.

Kup teraz abonament!

Mechaniczny zbiór warzyw korzeniowych

Maszyny do zbioru
W polskich warunkach do zbioru korzeni, np. marchwi, wykorzystywane  są głównie jednorzędowe kombajny.  Producenci używają maszyn wyposażonych  w zespoły: wyorujące, ogławiające, transportujące  i otrząsające. Podczas jednego przejazdu marchew na  redlinie jest podkopywana za pomocą lemiesza, następnie  wyciągana z gleby pasami chwytnymi i transportowana do  zespołu ogławiającego nać. Korzenie są wstępnie otrząsane  z nadmiernej ilości gleby. W końcowym etapie przenośnikiem  załadowczym warzywa korzeniowe są przemieszczane  na przyczepę, która współpracuje z kombajnem.

Na  polskim rynku kilku krajowych i zagranicznych producentów  oferuje nowoczesne kombajny do zbioru warzyw korzeniowych,  są to m.in. firmy: Sator, Weremczuk FMR (produkcja  polska) oraz Asa-Lift (duńska), Dewulf (belgijska), Simon (francuska).

Zbiór kombajnowy
Agata i Jerzy Charniccy w miejscowości Mniszów (woj. małopolskie) do niedawana zajmowali się produkcją warzyw kapustnych i papryki pod osłonami, jednak w 2005 r. po zakupie kombajnu do zbioru korzeni Alina firmy Weremczuk FMR, postanowili zmienić profil produkcji i zdecydowali się na uprawę głównie warzyw korzeniowych. W tym roku producenci z Mniszowa uprawiają marchew (5ha), cebulę (3 ha), buraki ćwikłowe (2 ha), a także, na łącznej powierzchni 2 ha – selery korzeniowe oraz kapustę głowiastą białą (jako poplon).

Zbiór kombajnowy odbywa się błyskawicznie, w 10–15 minut zostaje zebrane około 1 tony korzeni. Lemiesz  wyorywujący podkopuje korzenie marchwi, następnie pasy chwytne transportują rośliny do zespołu ogławiającego. Korzenie z przenośnika kierowane są do skrzyniopalet o pojemności 400 kg, umieszczonych  na przyczepie współpracującej z ciągnikiem, który jedzie obok kombajnu. Podczas zbioru marchwi  niezbędna jest obecność dwóch operatorów ciągników  (Agroplus 80 i New Holland T5060) oraz osoby kontrolującej  jakość korzeni wpadających do skrzyniopalety. „Zbiór kombajnem jest bardzo wygodny, ale decydując się na tę formę zbioru, bardzo ważne jest, aby od początku sezonu skrupulatnie dbać o nać, ponieważ korzenie wyciągane są  z gleby właśnie za tę część roślin. Ten rok był suchy, dlatego korzenie łatwo wyciągane były z podłoża, ale w przypadku   niesprzyjających warunków atmosferycznych (intensywne opady deszczu) zbiór kombajnem jest utrudniony, a czasem nawet niemożliwy” – powiedział plantator.

Przygotowanie do sprzedaży
Zebrany z pola surowiec jest przewożony na teren zaplecza, gdzie następuje sortowanie i pakowanie warzyw przeznaczonych do sprzedaży. Skrzyniopalety z marchwią przewożone są wózkiem widłowym. Następnie korzenie są wysypywane na przenośnik taśmowy transportujący je na linię do sortowania. Pierwszym etapem jest opłukanie warzyw wodą, potem następuje ich wstępne sortowanie mechaniczne oraz ręczna selekcja. Na końcu linii znajduje się elektroniczna waga, która odważa partie towaru do zbiornika. Po uzyskaniu wymaganej masy (np. 10 kg), uwalniana jest zapadka i korzenie ze zbiornika pakowane są do worków raszlowych. Do obsługi całej linii – kontroli pracy urządzeń i sortowania warzyw – potrzeba minimum 2 osoby. Zapakowany towar układany jest na palecie i owijany folią ze streczu. Tak przygotowana marchew trafia do odbiorcy. Zapakowany towar układany jest na palecie i owijany folią ze streczu. Tak przygotowana marchew trafia do odbiorcy.

Ogrodnicy na zaplecze do sortowania zaadaptowali budynki gospodarcze, w których wewnątrz na ściany nałożono piankę natryskową   poliuretanową. Dysponując kombajnem do zbioru i nowoczesną linią do obróbki pozbiorczej, producenci zamierzają w kolejnych latach pozostać przy obranym kierunku produkcji i nadal uprawiać warzywa korzeniowe.

Na podstawie artykułu Anny Wilczyńskiej: "Mechaniczny zbiór warzyw korzeniowych", "Hasło Ogrodnicze" 10/2012.

 

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE