Jak się obudzisz, już wiesz — świeże ceny owoców i warzyw na dziś, u nas.

Kup teraz abonament!

Rosyjski rynek warzyw

W roku 2014 łączne zbiory warzyw wyniosły w Rosji 15,0 mln ton, co mniej więcej pokryło około 86 procent krajowego zapotrzebowania. Ubiegłoroczne zbiory były o 2,4 procent większe od tych z roku 2013. Rosja bowiem to nie tylko znaczący producent warzyw, to bardzo duży ich konsument.

Kraj ten liczy około 143 mln konsumentów, co w przeliczeniu daje spożycie na poziomie około 99,6 kg warzyw na osobę. W spożyciu dominują przede wszystkim kapusty, pomidory, cebula, marchew, ogórki, buraki, dynie oraz kabaczki.

W rosyjskich uprawach dominują, poza ziemniakami, przede wszystkim kapusty – w minionym roku było to około 3,4 mln ton (23 procent udziału w łącznych zbiorach), następnie pomidory – 2,2 mln ton (18 procent udziału), cebula - 1,9 mln ton (13 procent udziału) oraz marchew – 1,6 mln ton, ogórki – 1,1 mln ton, dynie – 708,0 tys. ton, kabaczki 508,0 tys. ton i prawie 250,0 tys. ton czosnku.

Z uwagi na tak duże zapotrzebowanie na warzywa, Rosja w minionym roku zajęła trzecie miejsce wśród największych światowych importerów, z wynikiem 2,4 mln ton sprowadzonych warzyw. Do czasu wprowadzenia w sierpniu minionego roku embarga, około 30 procent dostaw wszystkich warzyw pochodziła z państw UE. Z Unii pochodziła prawie  połowa dostarczanych do Rosji warzyw kapustnych, 65 procent bakłażanów, 33 procent cebuli, prawie 30 procent marchwi i pomidorów oraz niemal 90 procent sałat, kalafiorów i brokułów. Po wprowadzeniu embarga zmianie uległ kierunek importu – warzyw sprowadzane są przede wszystkim z Turcji, Chin oraz Izraela.

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE