Oszczedzaj czas i pieniadze- wszystkie informacje o cenach owoców i warzyw w abonamencie Fresh-market.pl

Kup teraz abonament!

Uprawa rzodkiewki pod osłonami

Nowalijki – gwarantowana popularność

Uprawa nowalijek, jeśli prowadzona fachowo, przynosi w rezultacie towar, który ma gwarantowany zbyt i dobre ceny. Szczególnie najwcześniejsze odmiany warzyw takich, jak ogórki szklarniowe, rzodkiewki i sałata mogą przynieść dochód na naprawdę przyzwoitym poziomie. Dzieje się tak, pomimo, że pierwsze polskie warzywa mają ceny wyższe, a nawet dużo wyższe niż ich importowane odpowiedniki. Jednak tęsknota ta nowalijkami sprawia, iż co roku popyt na nie jest gwarantowany. Dotyczy to również rzodkiewek.

Rzodkiewka nie jest wymagająca

Rzodkiewka to warzywo, które nie jest szczególnie wymagające w uprawie. Dość dobrze znosi pewne wahania temperatury, choć oczywiście lepsze plony są przy zachowaniu temperatur optymalnych. Bardziej wrażliwa jest na zmiany w wilgotności podłoża. Groźne dla niej jest zarówno przesuszenie, jak i nadmiar wilgoci. Nie wymaga za to skomplikowanego nawożenia, a w uprawach wczesnych nie ma też dużych problemów ze szkodnikami i chorobami.

Niewątpliwą zaletą rzodkiewki jest krótki okres uprawy. Dzięki temu można ją uprawiać kilkakrotnie w ciągu roku. Najlepsze rezultaty dają uprawy wiosenne i jesienne, ale odpowiednie odmiany można uprawiać też latem. W dzisiejszych czasach dobre gospodarstwo, które chce mieć dobry i łatwy zbyt swojego towaru powinno prowadzić uprawy rzodkiewki tak, aby mieć ją dostępną praktycznie przez cały rok. Nie mniej, jak wspomniano wcześniej największą popularnością wśród konsumentów cieszą się rzodkiewki wczesne, spod osłon.

Rzodkiewki spod osłon

Najwcześniejsze odmiany rzodkiewki pod osłonami wysiewa się w końcówce stycznia i na początku lutego. Na 100 m2 tunelu przypada 20 – 24 tys. nasion. Jak wspomniano wyżej rzodkiewki tolerują pewne wahania w temperaturze. W czasie kiełkowania  może to być 2 – 3 st. Celsjusza, siewki wytrzymują nawet -4 st. Celsjusza. Jednak, aby zapewnić prawidłową wegetację i dobry plon rzodkiewki wysokiej jakości należy dążyć do zapewnienia temperatur optymalnych. W tunelach temperatura powinna być powyżej 5 st. Celsjusza w nocy, a w dzień do 15 stopni. Niższe temperatury spowalniają wzrost. Natomiast nie może być też za ciepło, czyli powyżej 15 stopni (w pierwszych kilku dniach do 18 stopni). Przy wzroście temperatury w czasie słonecznej pogody konieczne jest wietrzenie.

Bardzo istotna jest też wilgotność podłoża. Przez cały okres uprawy powinna być utrzymywana na poziomie 65 – 75 proc. polowej pojemności wodnej. Przesuszenie podłoża po wysiewie może spowodować zamieranie kiełków, a na pewno opóźnia wschody roślin. Przy zbyt dużej wilgotności nasiona gniją, a młode pędy obumierają. Bardzo ważne jest utrzymanie prawidłowej wilgotności w okresie dorastania zgrubień. Przesuszenie prowadzi do porowacenia i łykowacenia zgrubień, a rzodkiewki mają ostry i piekący smak. Nieprawidłowe podlewanie po przesuszeniu powoduje pękanie zgrubień. Rzadszym zagrożeniem jest nadmiar wilgoci, ale w uprawach tunelowych może on wystąpić. Skutkiem może być czernienie i śluzowacenie korzeni i szklisty miąższ.

Rzodkiewka wczesna nie wymaga skomplikowanego nawożenia, nie mniej dobrze jest wykonać analizę gleby i dostarczyć niezbędne składniki mineralne. Podłoże powinno być przepuszczalne, z dużą zawartością próchnicy, bez domieszki kory, trocin lub słomy (pH 6,0 – 6,5, a więc lekko kwaśne).

Produkcja i zbiór  rzodkiewek są dość pracochłonne, jednak coraz większy jest w tych procesach udział maszyn. Termin zbioru zależy od warunków świetlnych i temperatury. Przy zimnej końcówce zimy zbiór może się opóźnić nawet do drugiej połowy marca. Generalnie przy zbiorach jesiennych i wiosennych jest to około 30 – 33 dni. Zbiera się rzodkiewki o odpowiedniej wielkości zgrubień. Wiąże się je w pęczki (po 10 lub w późniejszym okresie po 12 szt.) lub bez liści pakuje w woreczki z perforowanej folii. Bardzo ważne jest aby jak najszybciej po zbierze rzodkiewki trafiły do chłodni (temperatury 4 – 5 stopni Celsjusza, wilgotność 95 proc.). Nie wolno przy tym ich przechłodzić, bo powoduje to powstawanie czarnych plam, przebarwień i pęknięć. Im wcześniej rzodkiewki trafią do finalnego odbiorcy tym lepiej.

 

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE