Jak się obudzisz, już wiesz — świeże ceny owoców i warzyw na dziś, u nas.

Kup teraz abonament!

Rynek warzyw – 21. tydzień 2016 r.

2016-05-31 08:00

W dwudziestym pierwszym tygodniu 2016 roku indeks cen fresh-market (wskaźnik oparty na średniej ważonej zestawionej z przeciętnych cen krajowych warzyw omawianych w niniejszej analizie) utrzymał tendencję spadkową (szósty tydzień z rzędu). W relacji tydzień do tygodnia wartość indeksu fresh-market zmalała o 4,71 procent. W tygodniu dwudziestym wartość ta spadła o 9,21 procent. Podobnie jak w tygodniach wcześniejszych, tak i w tym omawianym taniały kapusty oraz warzywa szklarniowe, spadły także ceny buraków ćwikłowych. O tym, że dynamika zniżki wartości naszego indeksu była w dwudziestym pierwszym tygodniu nieco niższa niż w tygodniu dwudziestym zadecydowała dalsza zwyżka cen ziemniaków „starych”

Kapusta biała – Kapusta „stara” kończy powoli sezon i kończy go w fatalnej kondycji cenowej. Cena średnia kapusty „starej” spadła kolejny raz, tym razem z 0,65 zł/kg do 0,63 zł/kg (-3 proc. tydzień do tygodnia). Przepaść cenowa między obecnym sezonem a poprzednim znowu się powiększyła (co widać na wykresie poniżej). Rok temu za kapustę białą płacono średnio 1,25 zł/kg (spadek rok do roku o 50 proc.).

Kapusta młoda – Wzrost popytu pod koniec świątecznego tygodnia (Boże Ciało) sprawił, że ceny młodej kapusty odbiły w górę i znalazły się powyżej poziomu sprzed roku i dwóch lat. Jednak można się spodziewać, że zaraz po długim weekendzie wrócą one na dynamiczną ścieżkę spadkową. Średnia cena młodej kapusty spadła z 1,55 do 1,40 zł/szt. (spadek w relacji tydzień do tygodnia o 10 proc.). Rok temu cena ta była zaś na poziomie 1,30 zł/szt. (wzrost rok do roku o 8 proc.).

Kapusta pekińska – Wreszcie, po okresie dynamicznego spadku, nieco w górę zdołała odbić średnia cena kapusty pekińskiej. Nie wynikało to jednak z poprawy po stronie popytowej rynku, a był to skutek kończenia zbiorów „pekinki” z tuneli, co zaowocowało przejściowym spadkiem podaży. Średnia „na gotowo” wzrosła z 1,15 zł/kg do 1,25 zł/kg (+9 proc. tydzień do tygodnia). Przed rokiem kapusta pekińska była jednak nieco droższa, bo jej średnia cena sprzedażowa wynosiła 1,30 zł/kg (spadek o 4 proc. rok do roku).

Kalafiory – w dwudziestym pierwszym tygodniu 2016 roku na rynku pojawiły się kalafiory z krajowych upraw. jak widać na wykresie poniżej, bieżący sezon kalafiory zaczynały z ceną niższą niż dwa lata temu, ale wyższą niż w roku 2015. Tyle, że zarówno w 2015, jak też w 2014 roku dość szybko przyszło odbicie w górę spowodowane spadkiem podaży. Zobaczymy jak będzie teraz. Średnia sprzedażowa cena kalafiorów na koniec omawianego okresu wynosiła 2,60 zł/szt. Rok temu było to zaledwie 1,90 zł/szt. (wzrost w relacji rok do roku o 37 proc.).

 

Cebula – Sezon cebuli 2015/2016 właśnie finiszuje. Teraz czeka nas okres przejściowy zanim na rynku pojawi się cebula z głównego zbioru 2016 roku. Póki co, w dwudziestym pierwszym tygodniu roku niewiele się zmieniło pod względem cen, aczkolwiek cena średnia lekko się umocniła, bo ładnego towaru krajowego jest już bardzo niewiele. Cena średnia polskiej cebuli kalibrowanej i pakowanej w worki wzrosła więc z 1,05 do 1,08 zł/kg (+3 proc. w relacji tydzień do tygodnia). Rok temu było to 1,00 zł/kg (wzrost rok do roku o 8 proc.).

Marchew – Kończy się też sezon krajowej marchwi 2015/2016. I kończy się z cenami na wyraźnie niższym poziomie niż przed rokiem, bo też i nie ma porównania jeśli chodzi o popyt na polską marchew. Średnia cena szczotkowanej marchwi utrzymała poziom 1,03 zł/kg. Rok temu było to aż poziomie 1,85 zł/kg (mniej rok do roku o 56 proc.).

Buraki ćwikłowe – Koniec sezonu to okres zniżkowy także dla cen „starych” buraków ćwikłowych. Co prawda na rynku nie ma jeszcze młodych buraków obcinanych, ale te sprzedawane w pęczkach są już poważną konkurencją na świeżym rynku detalicznym. Cena średnia mytych buraków spadła z 0,65 zł/kg do 0,63 zł/kg (-3 proc. tydzień do tygodnia). Rok temu cena ta wynosiła 0,55 zł/kg (więcej o 14 proc. w relacji rok do roku).

Ziemniaki – Ziemniaki były jedynymi warzywami, które wykazywały w ostatnich tygodniach wyraźną tendencję wzrostową. Tak było i w tygodniu dwudziestym pierwszym. Ale kolejny tydzień przyniesie już początek sezonu krajowych ziemniaków młodych i można oczekiwać, że sezon na ziemniaki „stare” skończy się bardzo szybko (ze względu na brak towaru do handlu). Cena średnia ziemniaków w dużym hurcie  (kalibrowanych i w workach) wzrosła z 0,97 do 1,02 zł/kg (+5 proc. tydzień do tygodnia). Przed rokiem za ziemniaki w dużym hurcie płacono średnio 0,24 zł/kg (rok do roku +325 proc.).

 

Warzywa szklarniowe – Fakt, że w dwudziestym pierwszym tygodniu 2016 roku wypadło Boże Ciało niewiele pomógł sytuacji cenowej na rynku warzyw szklarniowych. Nieco skorzystały na tym ceny ogórków, bo przestały spadać, ale sytuacja na rynku pomidorów utrzymała swą niekorzystną dynamikę..en krajowych pomidorów. ów krajowych i utrzymanie znizkowej arniowych

Ogórki szklarniowe – Nieco lepszy popyt przed Bożym Ciałem i późniejszy długi weekend ustabilizowały ceny ogórków szklarniowych. Jednak wydaje się, że po tym okresie trend spadkowy znów powróci. Cena średnia ogórków krótkich spadła tylko w pierwszym dniu omawianego tygodnia - z 1,95 zł/kg  do 1,75 zł/kg (-10 proc.), a potem się ustabilizowała. Rok temu cena średnia wynosiła 2,10 zł/kg (mniej w relacji rok do roku o 17 proc.).

Pomidory szklarniowe (klasyczne) – Stabilizujący efekt tygodnia świątecznego był, w przypadku pomidorów, niemal zerowy. W każdym razie nie uchronił on pomidorów przed znalezieniem się w głębokim dołku cenowym. Producenci i handlowcy są zgodni, że o ile nie ruszy eksport, to sytuacja cenowa nie ma wielu szans na poprawę. Chyba, że wkroczy ekstremalna pogoda. Cena średnia (pomidory czerwone, wielkość B) w relacji tydzień do tygodnia zmalała z 2,58 zł/kg do 2,25 zł/kg (-13 proc.) i  w rezultacie mamy najniższą cenę od wielu lat. Rok temu średnia cena pomidorów wynosiła 3,25 zł/kg (taniej w relacji rok do roku o 31 proc.).

Papryka czerwona – Na rynku papryki wciąż trwa dominacja towaru z Holandii. Cena średnia papryki czerwonej z Holandii w dwudziestym pierwszym tygodniu spadała i z poziomu 11,00 zł/kg zeszła do 8,00 zł/kg (-27 proc.). To wynik wzrostu podaży papryki w Holandii. Rok temu ceny tej papryki też spadały i w dwudziestym pierwszym tygodniu 2015 roku średnia cena papryki czerwonej z Holandii wynosiła 7,50 zł/kg (wzrost rok do roku o 7 proc.).

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE