Jak się obudzisz, już wiesz — świeże ceny owoców i warzyw na dziś, u nas.

Kup teraz abonament!

Borówki z Chile na polskim rynku

2015-03-05 17:06

Tegoroczna, trzecia już edycja „Konferencji Borówkowej” odbyła się pod hasłem „dywersyfikacja”. Wydarzenie, które zostało objęte patronatem honorowym Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Marka Sawickiego, przyciąga producentów borówki, a także wystawców i firmy zajmujące się dostarczaniem rozwiązań technologicznych dla plantacji. Podczas panelu dla przedstawicieli polskich i zagranicznych organizacji producenckich, głos zabrał przedstawiciel chilijskiego Stowarzyszenia Eksporterów Owoców (ASOEX), Christian Carvajal, który zaprezentował możliwości rozwoju produkcji i eksportu borówki z Chile w kontekście rosnącej wymiany handlowej i gospodarczej między Polską a tym południowoamerykańskim krajem.

Borówki z Chile coraz częściej goszczą na światowych stołach - eksport chilijskiej borówki wyniósł w 2014 roku aż 74.750 ton. W miesiącach zimowych, Chile jest głównym dostawcą borówki na rynek europejski i tu także obserwuje się wyraźny wzrost popytu na ten owoc.

Plantacje chilijskiej borówki to aż 15 500 hektarów nasadzeń a dzięki charakterystycznym czynnikom klimatycznym, sezon zbiorów borówki utrzymywać można przez cały rok, co jest szczególnie ważne dla importerów zainteresowanych sprzedażą owoców również w okresach przejściowych - od października do kwietnia każdego roku.

Nikogo nie trzeba przekonywać, że owoce borówki posiadają wybitne walory zdrowotne i są bardzo smaczne. Fakt, że na wielu rynkach borówka to owoc wciąż niedoceniany przez konsumentów, stwarza ogromne możliwości dla chilijskich producentów i zagranicznych odbiorców – mówił Christian Carvajal. W ostatnich dwóch latach 69 proc. eksportu borówek z Chile kierowane jest do Stanów Zjednoczonych i Kanady, rozwijają się też rynki w Europie i Azji, które przyjmują odpowiednio 22 proc. i 9 proc. chilijskiego eksportu. W Europie największym odbiorcą borówek z Chile jest Holandia oraz Wielka Brytania – dodał Christian Carvajal.

Produkcja i eksport owoców jest dla gospodarki Chile przedsięwzięciem o strategicznym znaczeniu, dlatego producenci kładą ogromny nacisk na nowoczesne technologie stosowane w uprawach i rolnictwie, a także na optymalne i ekologiczne metody produkcji tj. zbiory, sortowanie oraz logistyka. Jakość chilijskich owoców doceniają najbardziej wymagający klienci. Naturalnie osłonięte od niekorzystnych czynników przemysłowych, szkodników i chorób obszary rolnicze Chile, pozwalają bowiem produkować żywność w optymalny i ekologiczny sposób. Dzięki temu Chile zdobyło renomę największego eksportera świeżych borówek, winogron i śliwek na świecie oraz wicelidera sprzedaży awokado i czereśni. Obecnie Chile plasuje się na 17. miejscu na świecie pod względem eksportu produktów spożywczych, z perspektywą wejścia do czołowej dziesiątki w ciągu najbliższych lat. To z Chile pochodzą wyróżniające się doskonałym smakiem, kolorem i aromatem jabłka, gruszki, cytryny, mandarynki, pomarańcze, kiwi, brzoskwinie, nektarynki, maliny i truskawki. Lokalny sektor produkcji obejmuje ponad 9000 wytwórców i eksporterów, spełniających wszystkie standardy dobrych praktyk rolniczych (Good Agricultural Practice).

W 2014 roku, według Światowego Indeksu Bezpieczeństwa Żywnościowego, Chile zajęło czołową pozycję wśród producentów żywności w Ameryce Południowej oraz 27 pozycję na całym świecie. Chilijskie produkty spożywcze zostały docenione między innymi za obecność programów gwarantujących wysokie standardy jakości i bezpieczeństwa. W tej kategorii otrzymały one najwyższą możliwą liczbę punktów (100/100). Ponadto za silne strony (liczba punktów powyżej 75) uznano m.in. takie aspekty jak: zalecane normy dietetyczne (100/100), czy stabilność produkcji rolnej (85,8/100).

 

 

 

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE