Oszczedzaj czas i pieniadze- wszystkie informacje o cenach owoców i warzyw w abonamencie Fresh-market.pl

Kup teraz abonament!

Uwaga na przejrzałe owoce

2011-06-30 00:00

Owoce w stanie dojrzałości konsumpcyjnej mają bardzo krótką trwałość handlową. Najlepiej, gdy taką dojrzałość osiągną tuż przed sprzedażą konsumentowi lub u niego w domu.

Firmy handlowe i producenci powinni oferować owoce w stanie dojrzałości handlowej, czyli takie, które wytrzymają jeszcze w odpowiednich warunkach chociaż dwa – trzy dni. Natomiast producenci powinni zbierać owoce w stanie dojrzałości zbiorczej, czyli takiej, która gwarantuje, że owoc jest wykształcony, ma cechy charakterystyczne dla odmiany i spełnia określone parametry jak zawartość ekstraktu refraktometrycznego, jędrność, odpowiednia tekstura, kolor. Niektóre owoce po zbiorze nadal dojrzewają np. jabłka, gruszki, kiwi, brzoskwinie. Inne trzeba zebrać w odpowiednim momencie i zapewnić optymalne warunki, aby można je sprzedać, np. czereśnie, wiśnie, cytryny, winogrona, truskawki.

Jakie parametry ma przejrzały owoc ?
W trakcie dojrzewania na drzewie lub w magazynie zmniejsza się jędrność owoców, kolor zielony np. gruszki zamienia się na żółty, zwiększa się ekstrakt (skrobia zamienia się w cukry), owoc staje się miękki.

Przykłady
Arbuzy zbiera się z pola, gdy ekstrakt pulpy osiągnie poziom 8 st. Brix. Niedojrzały owoc ma ekstrakt poniżej ośmiu, oraz białe pestki i jasny, różowy miąższ. Ekstrakt na poziomie 11 st. Brix, oraz pęknięty, niejednorodny miąższ, smak fermentacji,  to owoc przejrzały.

Brzoskwinie i nektaryny powinny mieć jędrność mierzoną penetrometrem na poziomie poniżej 6,5 kg (trzpień o średnicy 8mm), a ekstrakt refraktometryczny minimum 8 st. Brix. Owoce przejrzałe mają jędrność poniżej 1- 2 kg, zmiany miąższu.

Jabłka mają dojrzałość zbiorczą, gdy osiągną jędrność na poziomie 6-9 kg (trzpień penetrometru o średnicy 11,2mm) w zależności od odmiany, np. Gala 7,5 – 8, Gloster 8,6, Shampion 6,8 – 7,3. W trakcie przechowywania jędrność spada. Jabłka twarde (Gala, Idared, Gloster, Golden Delicious) dojrzałość handlową utrzymują przy jędrności powyżej 5 kg, miękkie (Alwa, Szampion) powyżej 4 kg. Jabłka przejrzałe są miękkie, ze zmianami przechowalniczymi.

Dojrzała truskawka jest wybarwiona, jędrna, z zieloną szypułką, bez odgnieceń. Przejrzałe owoce są ciemne, bardzo miękkie i często mają zmiany enzymatyczne.

Artykuł ze zdjęciami w fomacie pdf

Krystyna Szymańska

www.freshquality.pl

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem