Jak się obudzisz, już wiesz — świeże ceny owoców i warzyw na dziś, u nas.

Kup teraz abonament!

Hiszpania: kończy się sezon truskawkowy

Prezes Stowarzyszenia Producentów i Eksporterów Truskawek z Huelva (Freshuelva), Alberto Garrocho, poinformował, że sezon truskawkowy wszedł w ostatni jego etap. Był to bardzo długi i skomplikowany sezon ze względu na nieregularną, wysoką podaż i zróżnicowanie cenowe owoców. Produkcja truskawek oszacowana została na 288,7 tys. ton, które stanowią aż 94 proc. produkcji krajowej.

Kampania truskawkowa rozpoczęła się przedwcześnie z powodu bardzo wysokich temperatur i już w grudniu pierwsze partie owoców trafiły do handlu oraz na eksport. Upały przyspieszyły dojrzewanie truskawek, a tym samym zwiększyły podaż, do tego stopnia, że w styczniu producenci musieli sprzedawać owoce po obniżonych cenach. Ceny truskawek były na poziomie jaki normalnie notowany jest w marcu czy w kwietniu (średnio o 50 proc. niższym w porównaniu do analogicznego okresu 2015 roku). W Polsce w handlu hurtowym ceny owoców z Hiszpanii w połowie stycznia br. oscylowały w granicach 10,00 - 12,00 zł za kilogram (rok wcześniej najtańsze truskawki kosztowały 16,00 zł za kilogram). 

Kolejne miesiące pozwoliły na normalizację cen, jednak ceny i tak były niższe jak przed rokiem - w marcu o 15 proc. w porównaniu do 2015 roku. W kwietniu natomiast, znów producenci truskawek mieli problem. Europejski rynek był nasycony owocami z importu i zaczęły pojawiać się owoce z lokalnych upraw, co finalnie wpłynęło na kolejne spadki cen. Dodatkowo nastąpił spadek jakości truskawek z powodu braku siły roboczej. W Polsce w kwietniu w handlu hurtowym ceny truskawek z Hiszpanii spadły do poziomu 4,00 - 5,00 złotych za kilogram. W maju ceny owoców wzrosły do poziomu 7,00 - 9,00 zł za kilogram i tak już zostały do rozpoczęcia sezonu na owoce z krajowych upraw.

 

 

Zobacz więcej: Truskawki

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE