Jak się obudzisz, już wiesz — świeże ceny owoców i warzyw na dziś, u nas.

Kup teraz abonament!

Jak wygląda Polski eksport?

2014-09-23 12:21

Od początku stycznia do końca czerwca bieżącego roku wyeksportowaliśmy z Polski łącznie 907,5 tys. ton owoców, 406,7 tys. ton warzyw oraz niecałe 30 tys. ton ziemniaków. Dla porównania w analogicznym okresie rok wcześniej wielkości te wyniosły odpowiednio –  1,026mln ton, nieco ponad 375 tys. ton oraz 34 tys. ton.

Tym samym tegoroczny eksport świeżych produktów ogrodnictwa zmniejszył się dla owoców o 12 proc. w ujęciu ilościowym oraz dla ziemniaków o odpowiednio 15 proc., dla warzyw zaś wzrósł o ponad 7 proc.

Za wysłane owoce polscy eksporterzy uzyskali sumę 366,6 mln euro, za warzywa – niecałe 315 mln euro, a za ziemniaki – 6,5 mln euro.

W eksporcie przetworów owocowo-warzywnych odnotowano w obydwu przypadkach nieznaczny spadek wolumenu wysyłki – dla przetworzonych owoców z poprzedniorocznej wielkości 398 tys. ton do obecnych 393,7 tys. ton, a dla przetworzonych warzyw z 452,7 tys. ton do 432,5 tys. ton.

W pierwszych sześciu miesiącach bieżącego roku mniej zaimportowaliśmy świeżych owoców oraz ich przetworów – w omawianym okresie import owoców wyniósł 581,3 tys. ton i był o 7 proc. mniejszy wobec poprzedniorocznych (ponad 626 tys. ton), a w przypadku owoców przetworzonych wyniósł 177,5 tys. ton, czyli o zaledwie 1,3 tys. ton miej niż rok wcześniej. Zdecydowanie więcej – prawdopodobnie na skutek niekorzystnych poprzedniorocznych zbiorów ziemniaków w Polsce – zaimportowaliśmy 169,5 tys. ton ziemniaków wobec 82,2 tys. ton w pierwszej połowie minionego roku. W przypadku  warzyw – sprowadziliśmy ich o 30 tys. ton więcej niż rok temu – w sumie 332,3 tys. ton, a przetworów warzywnych 171,3 tys. ton – to jest o 17 proc. więcej.

Państwa WNP zajmowały czołowe miejsce w imporcie polskich produktów ogrodnictwa. W tym kierunku wysłaliśmy w pierwszych sześciu miesiącach 734,1 tys. ton owoców, 206,8 tys. ton warzyw oraz  170 tys. ton przetworów owocowo-warzywnych. Do państw unijnych eksport ten wyniósł dla owoców – niecałe 166 tys. ton, dla warzyw – 197,1 tys. to oraz dla produktów przetworzonych – w sumie 614 tys. ton.

W imporcie do Polski produktów ogrodnictwa dominowały dostawy z państw unijnych - z tego kierunku zakupiliśmy łącznie 334,3 tys. ton owoców – to około 57 proc. udział w całkowitym imporcie oraz ponad 301 tys. ton warzyw – 90 proc. dostaw do Polski. Przetworzonych owoców i warzyw sprowadziliśmy z UE w sumie ponad 200 tys. ton.

W eksportowanych owocach jak zawsze przeważały polskie jabłka z wynikiem 797,3 tys. ton oraz reeksportowane z Polski owoce cytrusowe – 36,2 tys. ton i banany – niecałe 10 tys. ton, a także polskie owoce miękkie – ponad 27 tys. ton. W eksportowanych warzywach naszym hitem eksportowym były ponownie pieczarki - 105,2 tys. ton oraz warzywa kapustne – ponad 116 tys. ton, w tym 56,7 tys. ton to sama kapusta biała i czerwona, następnie warzyw a cebulowe - ponad73 tys. ton, pomidory- ponad 46 tys. ton oraz marchew – niecałe 25 tys. ton.

W importowanych owocach prym wiodły cytrusy – ponad 234 tys. ton oraz, jak zwykle, banany - 151,6 tys. ton. Ponadto sprowadziliśmy także 36,7 tys. ton winogron, 35 tys. ton arbuzów i 28 tys. ton brzoskwiń i nektarynek. W importowanych warzywach dominowały pomidory z wynikiem ponad 94 tys. ton, 30 tys. ton sałat, prawie 30 tys. ton warzyw korzeniowych oraz po około 22 tys. to brokułów, kalafiorów i ogórków.

Słowa kluczowe: eksport, polska, owoce, warzywa
Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE