Oszczedzaj czas i pieniadze- wszystkie informacje o cenach owoców i warzyw w abonamencie Fresh-market.pl

Kup teraz abonament!

Truskawki coraz popularniejsze na świecie

Produkcja i handel truskawkami zarówno świeżymi jak i przetworzonymi na świecie w ostatnich latach wzrosła. Według danych dostarczonych przez Trade Map, światowa sprzedaż truskawek w 2013 roku osiągnęła poziom 1,533 mln ton (wartość 3.477 mln USD), czyli aż o 29 proc, więcej w porównaniu do roku 2006. Pod względem wielkości świeże truskawki stanowiły 53 proc. wszystkich eksportowanych truskawek, mrożone truskawki to 38 proc. całkowitej wielkości wywozu, a  przetworzone lub zakonserwowane truskawki stanowiły pozostałe 9 proc.

Spory wzrost powierzchni nasadzeń truskawek odnotowano w krajach Ameryki Południowej m. in. w Chile, a także w Azji gdzie jest dużo miejsca pod uprawy tych owoców jagodowych, a i klimat oraz gleba odpowiednie do wzrostu truskawek.

W skali ogólnoświatowej produkcja truskawek wzrosła w ciągu ostatnich pięciu lat o 13 proc. osiągając wielkość 4,517 mln ton (dane z 2012 roku). Największym producentem tych owoców w omawianym okresie były Stany Zjednoczone – produkcja na poziomie 1,367 mln ton, z czego 80 proc. zostało przeznaczonych na rynek owoców świeżych. Meksyk uplasował się na drugim miejscu z produkcją na poziomie 360,4 tys. ton, na trzecim Turcja – 353,2 tys. ton, a na czwartym Hiszpania ze zbiorami na poziomie 289,9 tys. ton (75 proc. przeznaczonych zostało na rynek owoców świeżych). Na piątym miejscu znalazł się Egipt – 242,3 tys. ton.

Globalna średnia cena eksportu mrożonych truskawek w 2013 osiągnęła 1,5 USD za kilogram, podczas gdy dla truskawek świeżych była prawie dwukrotnie wyższa, tj. na poziomie 2,82 USD za kilogram.

Jeśli chodzi o spożycie truskawek najwięcej tych owoców jedzą mieszkańcy Stanów Zjednoczonych – na jednego mieszkańca przypada rocznie 3,6 kg. W Europie wyniki są zdecydowanie niższe – 1,6 kg na mieszkańca rocznie. W przypadku „nowych rynków” (Meksyk, Brazylia, Chiny, Korea Południowa i Japonia) spożycie wynosi zaledwie 2,6 grama na osobę/rok.
 

 

 

 

 

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE