Włosi jedzą mniej owoców i warzyw
Z roku na rok jest on coraz mniejszy i tendencja ta jest raczej stabilna. W roku 2000 średnio 1 włoskie gospodarstwo domowe kupowało i spożywało 461 kg owoców i warzyw rocznie, podczas gdy w roku 2013 była to wielkość 323 kg co daje aż 138 kg spadek w przeciągu 13 lat.
Jako nadrzędny powód coraz mniejszego zainteresowania się owocami i warzywami, a zarazem i ich spożycia podawane są przez włoskich konsumentów powody ekonomiczne – z uwagi na coraz trudniejsza sytuację finansową wiele gospodarstw domowych rezygnuje ze tzw. „zdrowego odżywiania” – spadły w ostatnich latach nie tylko zakupy owoców i warzyw ale także oliwy z oliwek czy ryb.
W przypadku spożywania owoców i warzyw coraz mniejszym powodzeniem z roku na rok cieszą się pomarańcze pomału zastępowane przez mandarynki, które w przeciwieństwie spożywane są coraz chętniej, mniej chętnie kupowane są banany za to większym powodzeniem cieszą się owoce egzotyczne, arbuzy, melony, a tradycyjne truskawki z chęcią zastępują wiśnie i czereśnie podobnie jak i z cykoria na rzecz różnego rodzaju sałat.
Włochy: Większy rynek kiwi
2012, ale zdecydowanie mniej wobec roku 2011 czy lat wcześniejszych. czytaj dalej
Włochy: kłopotliwe wczesne kwitnienie drzew
czytaj dalej
Chroniona papryka z Węgier i ziemniak z Włoch
Włochy: mniejszy eksport, większy import
Jedna piąta unijnych jabłek jest z Włoch
Włochy: więcej jabłek i gruszek w sezonie 2013/2014
czytaj dalej