Jak się obudzisz, już wiesz — świeże ceny owoców i warzyw na dziś, u nas.

Kup teraz abonament!

Zmiany w produkcji i podaży borówki

    W produkcję borówki włączają się nowe regiony Hiszpanii, a to sprawia, że i podaż owoców może być rozciągnięta w czasie. Po za tym uprawiane tam odmiany południowe zapewniają wysokiej jakości owoce, dużo lepsze niż odmian borówki wysokiej typu północnego.

W samej tylko prowincji Huelva do niedawna znanej z produkcji truskawek powstało dużo nowych nasadzeń borówki (łączna powierzchnia w tym regionie szacowana jest na około 2500 ha) a produkcja z roku na rok rośnie o 20-30%.  Choć podaż hiszpańskiej borówki przypada na okres od marca do końca maja-początku czerwca, to jednak może być znacznie dłuższa a tym samym konkurencyjna dla pierwszych borówek z Polski.

Także inne regiony jak np. Peru, czy Argentyna mogą okazać się konkurencyjne dla polskich borówek. Dotyczyć to będzie okresu września i października, gdzie już w sezonie 2017 na europejski rynek trafiały pierwsze borówki z tych krajów, konkurując z owocami z Polski.

Może stanowić to spore zagrożenie dla polskich borówek oferowanych we wrześniu i październiku, i wpływać na niższe ceny płacone za owoce w tym okresie.  Konkurencyjne dla polskiej produkcji może stanowić rosnąca produkcja borówki na Ukrainie a także w krajach południowej Europy jak Rumunia, Bułgaria czy Chorwacja 

 

Konferencja Borówkowa

Zobacz więcej: Borówka amerykańska

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem