Jak się obudzisz, już wiesz — świeże ceny owoców i warzyw na dziś, u nas.

Kup teraz abonament!

Chorwacja – znowu problemy z cebulą

Wysokie temperatury i ostre światło słoneczne w czerwcu, lipcu i sierpniu 2017 roku spowodowały w ubiegłym sezonie straty na poziomie 20 – 30 procent średnio w chorwackich uprawach cebuli. Fala upałów nawiedzała Chorwację również przez ostatnie pięć - sześć tygodni bieżącego sezonu, z temperaturami średnimi przekraczającymi 30 stopni Celsjusza. Nie wydaje się też, że w nadchodzących tygodniach miałoby się zrobić chłodniej. To spowodowało opóźnienia w siewie cebuli. Jeśli zaś chodzi o ceny, to w Chorwacji są one wysokie i wynoszą 25-30 centów za kilogram.

"Średnie temperatury w lipcu 2017 roku przekraczały 30 stopni Celsjusza, co spowodowało, że cebula przestała się po prostu rozwijać i rośliny były narażone na ryzyko chorób grzybowych. Sytuację pogarszały niskie ceny i niższa produkcja, przy czym cena za kilogram cebuli kalibru 50-77 mm była na poziomie 0,13 - 0,15 euro/kg To była bardzo niska cena, zwłaszcza gdy obliczysz wszystkie koszty nawadniania i ochrony chemicznej "- powiedział Arian Szala z firmy Zeleni Hit doo

"Największym problemem, z którym zmagają się producenci, jest niekontrolowany import sprzedawany w supermarketach. Gdy tylko cebula stanie się dostępna na rynku, sieci albo nie chcą oznaczać marką produktów krajowych, albo mają tylko niewielki procent krajowej cebuli. Break nowoczesnych magazynów jest również problemem. Niestety plantatorzy są niezdolni do dokonywania tego typu inwestycji na niestabilnym rynku."

Zobacz więcej: Cebula

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE