Oszczedzaj czas i pieniadze- wszystkie informacje o cenach owoców i warzyw w abonamencie Fresh-market.pl

Kup teraz abonament!

Dostawa ponad 60 ton owoców i warzyw

2014-07-30 15:19

Nazwa i adres zamawiającego: Centrum Rehabilitacji Rolników Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego , ul. Sanatoryjna 2, 37-620 Horyniec-Zdrój, woj. podkarpackie, tel. 016 631 34 43, faks 016 631 34 43.

Przedmiotem zamówienia są dostawy owoców i warzyw.
1 "Buraki ćwikłowe w I wyborze:
a) odmiany do spożycia:
- odmiany jadalne ;
b) minimalna średnica korzenia
- dla dostarczanych od 1.06 – 31.07 – 2,5 cm,
- dla dostarczanych w pozostałym okresie – 4 cm,
c) dopuszczalne tolerancje :
- z wadami jakościowymi do 10% wagi,
- o innej wielkości do 10% wagi,
- łączna suma wad do 15% wagi;
d) cechy dyskwalifikujące:
- zaparzenie,
- zamarznięte,
- obcy smak i zapach,
- pozostałości środków ochrony roślin,
- nadgnicie,
- zwiędnięcie.
"  2800
2 Botwinka  15
3 "Marchew w I wyborze:

odmiany:
jadalne do bezpośredniego spożycia;
średnica korzenia mierzona w najszerszym przekroju:
dla dostarczanych od 1.06 do 31.07 od 1,5 cm,
dla dostarczanych w pozostałym okresie od 2,5 do 6 cm;
dopuszczalne tolerancje:
z zazielenieniem główki powyżej 1 cm do 3% wagi
korzenie popękane do 3% wagi,
o średnicy niezgodnej z pkt b do 2 % wagi,
do 10% w wyborze II;
cechy dyskwalifikujące:
żółte zabarwienie,
lekko nadgniłe,
zamarznięte,
zaparzone;
z pleśnią,
obcy smak i zapach,
pozostałości środków ochrony roślin,
dla poszczególnych korzeni:
nadgnicie,
uszkodzenie przez choroby lub szkodniki,
silne uszkodzenia mechaniczne,
zwiędnięcie;
"  6000
4 "Pietruszka korzeń w I klasie:
a) odmiany:
- jadalne;
b) średnica korzenia mierzona w najszerszym przekroju:
- dla dostarczanych od 1.06 do 31.07 od 1,5 cm,
- dla dostarczanych w pozostałym okresie od 3 – 6 cm,
c) dopuszczalne tolerancję:
- 10 % wagowo nie spełniających klasy I, lecz zgodnych z wymogami klasy II,
d) cechy dyskwalifikujące:
- objawy gnicia,
- zabrudzenia i zanieczyszczenia,
- zmarznięta,
- uszkodzenia spowodowane chorobą lub szkodnikami,
- owady i inne szkodniki,
- obcy smak i zapach,
- pozostałości środków ochrony roślin,
- pęknięcia lub stłuczenia;"  1600
5 "Seler korzeniowy w I klasie:
a) odmiany:
- jadalne;
b) średnica:
- dla dostarczanych od 1.06 do 31.07 od 4 cm,
- dla dostarczanych w pozostałym okresie od 7 do 13 cm,
c) dopuszczalne tolerancję:
- 10 % wagowo nie spełniających klasy I, lecz zgodnych z wymogami klasy II,
cechy dyskwalifikujące:
- objawy gnicia,
- nadmierne zabrudzenia i zanieczyszczenia,
- zamarznięte,
- wyrastający pęd kwiatostanu,
- uszkodzenia spowodowane przez choroby lub szkodniki,
- owady i szkodniki,
- obce zapachy lub smak,
- pozostałości środków ochrony roślin,
- stłuczenia i ordzewienia skórki,
- puste przestrzenie na przekroju podłużnym"  2900
6 "Pory w klasie I.
a) odmiany:
- jadalne do bezpośredniego spożycia;
b) wymagania minimalne:
- bez pędów nasiennych,
- z usuniętymi nieświeżymi lub zwiędniętymi liśćmi,
- 1/3 długości o barwie białej do zielonkawo białej, a odmiany wczesne ¼ długości,
- minimalna średnica 10 mm, a odmian wczesnych 8 mm,
c) dopuszczalne tolerancje:
- 10 % wagowo nie spełniających klasy I, lecz zgodnych z wymogami klasy II,
- 10 % wagowo nie spełniających wielkości;
d) cechy dyskwalifikujące:
- objawy gnicia,
- nadmierne zabrudzenia i zanieczyszczenia,
- zamarznięte,
- wyrastający pęd kwiatostanu,
- uszkodzenia spowodowane przez choroby lub szkodniki,
- owady i szkodniki,
- obce zapachy lub smak,
- pozostałości środków ochrony roślin;
"  200
7 "Cebula

odmiany:
jadalne do bezpośredniego spożycia;
średnica nie mniej niż:
w okresie od 1.06 do 31.07 – 2 cm,
w pozostałym okresie od 4 cm 
dopuszczalne tolerancję:
o innym kształcie do 5 % wagi,
z całkowicie popękaną suchą łuską do 5% wagi,
uszkodzona mechanicznie do 1% wagi,
z wyrośniętymi korzeniami do 0,5 % wagi,
z wyrośniętym szczypiorem do 0,5 % wagi,
o innej wielkości nie mniej niż 3 cm do 5 % wagi,
zanieczyszczona mineralnie do 0,5 % wagi; 
cechy dyskwalifikujące:
zgnicie,
zamarznięcie,
obcy smak i zapach,
pozostałości środków ochrony roślin,
dla poszczególnych cebul:
uszkodzenia przez choroby i szkodniki,
brak suchej łuski;

"  1500
8 "Cebula czerwona
takie same wymagania jak cebula"  150
9 "Kapusta biała w I wyborze:

odmiany:
jadalne do bezpośredniego spożycia;
minimalna masa główek kapusty:
z liśćmi ochronnymi:
biała wczesna:
na sztuki – 500 g,
na wagę – 700 g
bez liści ochronnych:
biała:
średnio wczesna i późna od 20 VII do 31 XII – 1200 g,
w pozostałych okresach – 1000 g;
dopuszczalna tolerancja:
z wadami, jakości do 10 % wagi,
z wadami wielkości do 10 % wagi,
łączna suma wad do 15 % wyboru II;
cechy dyskwalifikujące:
zaparzenie,
obcy smak i zapach,
obecność szkodników i ich pozostałości,
zgnicie,
pozostałość środków ochrony roślin,
zamarznięcie;

"  1200
10 Kapusta kiszona  1450
11 Kapusta brukselka  50
12 Kapusta włoska w I wyborze ma spełniać takie same wymagania jak kapusta biała z wyjątkiem:  a) gdzie masa minimalna bez liści ochronnych ma wynosić 700 g.  550
13 "Kapusta czerwona w I wyborze ma spełniać takie same wymagania jak kapusta biała z wyjątkiem:
a) gdzie masa minimalna bez liści ochronnych ma wynosić 800 g.
"  750
14 "Kapusta pekińska w klasie I
a) odmiany:
- jadalne do bezpośredniego spożycia;
b) minimalna masa główki 250 g;
c) dopuszczalne tolerancje:
- 10 % wagowo nie spełnia klasy I,
- małe pęknięcia na zewnętrznych liściach,
- długość pędu kwiatostanowego nie może przekraczać 1/3 długości główki;
d) cechy dyskwalifikujące:
- zgnicie,
- zabrudzona ziemią,
- obecność szkodników i uszkodzeń przez szkodniki,
- obcy zapach i smak,
- nadmiernego zawilgocenia powierzchni,
- zamarznięta,
- pozostałości środków ochrony roślin;"  1700
15 Kalafior   400
16 Kalarepa  250
17 Brokuły  400
18 Cukinia   90
19 "Ogórek świeży w I wyborze
a) odmiany:
- jadalne do bezpośredniego spożycia;
b) wielkości:
- długość:
• krótko owocowe 10÷ 25 mm,
• długo owocowe 26 ÷ 45 mm,
- średnica:
• powinna być nie większa niż 1/3 długości,
• maksymalna do 5 cm,
• dla odmian spod osłon do 6 cm;
c) dopuszczalne tolerancję:
- maksymalna wysokość łuku 10 mm na każde 10 cm długości,
- wolne od nadmiernej wilgotności zewnętrznej,
- lekkie zniekształcenia,
- lekkie wady barwy,
- lekkie uszkodzenia skórki pod warunkiem, że są zabliźnione,
- 10 % wagowo nie spełniających wymagań I klasy,
d) cechy dyskwalifikujące:
- bez obcych zapachów i smaków,
- zwiędnięcia,
- zaparzeń,
- nadgnicia,
- gorzki smak,
- pozostałości środków ochrony roślin;
"  900
20 Ogórek kiszony  900
21 "Pomidor w I klasie:
a) odmiany:
- jadalne do bezpośredniego spożycia;
b) minimalna średnica:
- 35 mm dla pomidorów “okrągłych” i “ żebrowanych” ,
- 30 mm dla pomidorów “ podłużnych”;
c) dopuszczalne tolerancję:
- lekkie wady kształtu i rozwoju,
- lekkie wady barwy,
- lekkie wady skórki,
- bardzo lekkie odgniecenia,
- 10 % nie spełniających wymagań klasy I,
- 10 % wagowa nie spełniających wielkości,
d) cechy dyskwalifikujące:
- pęknięcia,
- widoczne “zielone piętki“,
- zaparzenie,
- nadgnicie,
- porażenie chorobami,
- obcy smak i zapach,
- pozostałości środków ochrony roślin"  3500
22 "Papryka słodka w I klasie:
a) odmiany:
- jadalne do bezpośredniego spożycia;
b) minimalna wielkość:
- papryka wydłużona ostro zakończona – 30 mmm,
- papryka w kształcie graniastosłupa tępo zakończona – 50 mm,
- papryka w kształcie graniastosłupa ostro zakończona – 40 mm,
- papryka spłaszczona pomidorokształtna – 55 mm;
c) dopuszczalne tolerancję:
- do 10 % wagowo nie spełniającej wymagań klasy I a zgodnie z wymaganiami klasy II
- do 10 % wagowo nie spełniającej wymagań dotyczących wielkości z dopuszczalnym odchyleniem 5mm;
d) cechy dyskwalifikujące: -łączenie papryki o różnej barwie,
- lekko nadgniłe,
- zamarznięte,
- zaparzone;
- z pleśnią,
- obcy smak i zapach,
- pozostałości środków ochrony roślin,
- dla poszczególnych owoców:
• nadgnicie,
• uszkodzenie przez choroby lub szkodniki,
• silne uszkodzenia mechaniczne,
• zwiędnięcie;
"  1000
23 "Zielenina
a) wymagania minimalne:
- świeża , bez pożółkłych i zeschniętych części,
- bez objawów pleśni i gnicia lub zaparzenia,
- czysta bez zanieczyszczeń , w tym części traw i chwastów,
- bez pędów kwiatostanowych,
- wolna od szkodników i uszkodzeń spowodowanych przez mróz i choroby,
- wielkość pęczka 50 g,
- bez pozostałości środków ochrony roślin"  4200
24 "Sałata zielona I wyborze:
a) odmiany:
- jadalne do bezpośredniego spożycia;
b) minimalna masa główek sałaty:
- z upraw gruntowych-150 g,
- z upraw pod osłonami – 100g;
c) dopuszczalna tolerancja:
- do 10 % główek liczbowo nie spełniających wymagań klasy I a zgodnych z klasą II,
- do 10 % główek różniących się masą od masy deklarowanej w granicach 10 %;
d) cechy dyskwalifikujące:
- bez obcych zapachów i smaków,
- zwiędnięcia,
- zaparzeń,
- nadgnicia,
- gorzki smak,
"  4000
25 "Rzodkiewka w I klasie:
a) odmiany:
- jadalne do bezpośredniego spożycia;
b) minimalna średnica 2,5 cm
dostarczany towar musi być pozbawiony liści
c) dopuszczalne tolerancję:
- występowanie drobnych wad pod warunkiem, że nie wpływają one ujemnie na jakość,
- bardzo lekkie otarcia,
- do 10 % wagowo nie spełniającej klasy I, ale mieszczące się w klasie II;
d) cechy dyskwalifikujące:
- z objawami gnicia,
- zanieczyszczenia obce,
- ze szkodnikami i uszkodzeniami od szkodników,
- zdrewniała,
- sparciała,
- obcy zapach lub smak,
- pozostałość środków ochrony i roślin;
- data pakowania"  1150
26 Rzepa – rzodkiew biała  180
27 "Pieczarki świeże
a) wymagania klasyfikacyjne:
- grzyby – owocniki wszystkich odmian pieczarek uprawnych Agaricus (Syn. Psalliota), dostarczane w stanie świeżym
- wygląd – owocniki świeże, z zamkniętym kapeluszem (o średnicy 30 – 65 mm), lub lekko otwartym, okrągłe lub półkoliste, jędrne, zdrowe, całe, czyste, nieuszkodzone, z odciętą dolną częścią trzonu
- barwa:
- kapelusz po zewnętrznej stronie biały, biało-kremowy, centralnie lekko brązowawy,
- blaszki – białe lub z odcieniem różowym,
- miąższ – biały lub z odcieniem różowym,
- smak i zapach – charakterystyczny dla pieczarek,
- trzony grzybów nie dłuższe niż średnica kapeluszy (30 mm)
b) dopuszczalne tolerancje:
- dopuszcza się lekkie wady kształtu, barwy, powierzchniowe delikatne plamki – o ile nie wpływają one na jakość i trwałość pieczarek, w ilości 10 % wagi nie spełniających wymagań klasy I ale zgodnych z wymaganiami klasy II
- dopuszcza się obecność zanieczyszczeń pochodzących z okrywy podłoża w ilości do 1% (masy wysuszonej) w stosunku do masy grzybów,
- dopuszcza się 25% grzybów częściowo otwartych (z przerwaną osłoną),
c) cechy dyskwalifikujące:
- obce posmaki, zapachy,
- uszkodzenia mechaniczne, spowodowane przez choroby, owady i szkodniki
- objawy pleśnienia, psucia, oślizgłość, spleśnienie, stęchłość,
 - obecność bakterii salmonelli, gronkowców chorobotwórczych,
 - obecność szkodników żywych, martwych, oraz ich pozostałości,
 - brak oznakowania opakowań, ich uszkodzenia mechaniczne, zabrudzenia
d) do partii powinna być dołączona specyfikacja z następującymi danymi:
- nazwa dostawcy – producenta, adres,
- nazwa produktu, kraj jego pochodzenia
- data  przydatności do spożycia (należy spożyć do ... - miesiąc, rok),
- klasa,
- warunki przechowywania,
- karta gwarancji produktu udzielona przez producenta – dostawcę,
- data załadowania do transportu.
"  150
28 Fasola (JAŚ)  300
29 Fasola szparagowa  50
30 Groch łuszczony  100
31 Kukurydza –kolba  220
32 "Czosnek w klasie I:
a) wymagania minimalne:
- bez objawów gnicia ,
- bez widocznych zanieczyszczeń,
- zwarty,
- bez uszkodzeń spowodowanych przez mróz i słońce,
- bez śladów pleśni,
- bez zewnętrznych oznak wyrośnięcia,
- bez obcych zapachów i smaków,
- minimalna wielkość główki 30 mm,
- 10 % wagowo nie spełniających I klasy , lecz spełniających klasę II
- 1 % główek z oznakami wyrośnięcia;
"  50
33 Chrzan – korzeń  3
34 "Jabłka klasa extra 70-60 mm średnica
a) We wszystkich klasach, jakości, z zastrzeżeniem szczególnych przepisów dla danej klasy i dopuszczalnych tolerancji, jabłka muszą być:
całe,
zdrowe; wyklucza się produkty z objawami gnicia lub zepsucia, które czynią je niezdatnymi do spożycia,
czyste, praktycznie wolne od jakichkolwiek widocznych substancji obcych,
praktycznie wolne od szkodników,
praktycznie wolne od uszkodzeń spowodowanych przez szkodniki,
wolne od nadmiernego zawilgocenia zewnętrznego,
wolne od jakichkolwiek obcych zapachów lub smaków.
b) Tolerancja wielkości
Dla wszystkich klas: tolerancja wynosi 10 % liczby lub wagi owoców, niespełniających wymagań dotyczących dopuszczalnych wielkości. Tolerancja ta nie może zostać rozszerzona na produkty, których wielkość:
jest o lub ponad 5 mm mniejsza od średnicy minimalnej w przypadku określania wielkości na podstawie średnicy,
jest o lub ponad 10 g mniejsza od minimalnej wagi w przypadku określania wielkości na podstawie wagi.

Jednorodność
Zawartość każdego opakowania musi być jednorodna i obejmować wyłącznie jabłka tego samego pochodzenia, odmiany, jakości i wielkości, (jeśli produkt jest sortowany według wielkości) oraz o tym samym stopniu dojrzałości.
W przypadku klasy »ekstra« wymóg jednorodności dotyczy również wybarwienia owoców.
Dopuszcza się mieszanie w opakowaniach detalicznych o wadze nie przekraczającej 5 kg jabłek różnych odmian, pod warunkiem ze wszystkie odmiany są jednorodne pod względem, jakości, pochodzenia, wielkości, (jeżeli produkt jest sortowany według wielkości) oraz mają ten sam stopień dojrzałości.
Widoczna część zawartości opakowania musi być reprezentatywna dla całej zawartości.

d) Pakowanie
Jabłka muszą być pakowane w sposób, który zapewni należytą ochronę produktu. W szczególności, opakowania detaliczne o wadze powyżej 3 kg powinny być wystarczająco sztywne, by zapewnić należytą ochronę produktu.
Materiały użyte wewnątrz opakowania muszą być nowe, czyste i takiej, jakości, która pozwala uniknąć jakichkolwiek, zewnętrznych lub wewnętrznych, uszkodzeń produktu.                                       Dopuszcza się użycie materiałów, w szczególności papieru lub pieczątek, ze specyfikacją handlową, pod warunkiem, że druk lub etykieta zostały wykonane z nietoksycznego tuszu lub kleju.
Opakowania muszą być wolne od wszelkich substancji obcych.
Nalepki przyklejane na każdym produkcie nie powinny po zdjęciu pozostawiać widocznych śladów kleju ani prowadzić do uszkodzeń skórki.
e) Prezentacja
Owoce klasy »ekstra« muszą być pakowane w warstwach.
"  4000
35 "Jabłko klasa pierwsza 55-65 mm średnica
takie same wymagania jak jabłka klasa extra"  2000
36 "Jabłko klasa druga 55-65 mm średnica
takie same wymagania jak jabłka klasa extra"  1000
37 Gruszka  350
38 "Cytryna w klasie I:
a) o wielkości średnicy od 58 – 83 mm
b) dopuszczalne tolerancje:
- minimalna zawartość soku 25%,
- lekkie wady kształtu,
- lekkie wady barwy,
- lekkie wady rozwojowe skórki jak osrebrzenie, ordzawienie itp.
- lekkie zabliźnione uszkodzenia,
- 10% wagowo nie spełnia wymagań klasy I;
c) cechy dyskwalifikujące:
- gnicie,
- zanieczyszczenia obce,
- uszkodzone,
- posiadające zmiany mrozowe,
- obcy zapach i smak,
"  420
39 "Pomarańcza w klasie I:
a) o wielkości średnicy od 64 do 92 mm
b) dopuszczalne tolerancje:
- minimalna zawartość soku 25%,
- lekkie wady kształtu,
- lekkie wady barwy,
- lekkie wady rozwojowe skórki jak osrebrzenie, ordzawienie itp.
- lekkie zabliźnione uszkodzenia,
- 10% wagowo nie spełnia wymagań klasy I;
c) cechy dyskwalifikujące:
- gnicie zanieczyszczenia obce,
- uszkodzone,
- posiadające zmiany mrozowe,
- obcy zapach i smak;
"  180
40 "Mandarynka w klasie I
a) o wielkości średnicy od 39 – 60 mm,
b) dopuszczalne tolerancje:
- zamiast mandarynek mogą być klementynki, tangerynki, wilkingi, ellendale, onreale i satsumy,
- minimalna zawartość soku 33%,
- lekkie wady kształtu,
- lekkie wady barwy,
- lekkie wady rozwojowe skórki jak osrebrzenie, ordzawienie itp.
- lekkie zabliźnione uszkodzenia,
- 10% wagowo nie spełnia wymagań klasy I,
c) cechy dyskwalifikujące:
- gnicie,
- zanieczyszczenia obce,
- uszkodzone,
- posiadające zmiany mrozowe,
- obcy zapach i smak;
"  550
41 Klementynka  100
42 "Nektarynka
a) dopuszczalne tolerancje:
- lekkie wady kształtu,
- lekkie wady barwy,
- lekkie wady rozwojowe skórki.
- lekkie zabliźnione uszkodzenia,
- 10% wagowo nie spełnia wymagań klasy I;
b) cechy dyskwalifikujące:
- gnicie zanieczyszczenia obce,
- uszkodzone,
- posiadające zmiany mrozowe,
- obcy zapach i smak;
"  400
43 "Brzoskwinia
 a) dopuszczalne tolerancje:
- lekkie wady kształtu,
- lekkie wady barwy,
- lekkie wady rozwojowe skórki.
- lekkie zabliźnione uszkodzenia,
- 10% wagowo nie spełnia wymagań klasy I;
b) cechy dyskwalifikujące:
- gnicie zanieczyszczenia obce,
- uszkodzone,
- posiadające zmiany mrozowe,
- obcy zapach i smak;
"  170
44 Morela  35
45 "Kiwi w klasie I:
b) cechy dyskwalifikujące:
- gnicie zanieczyszczenia obce,
- uszkodzone,
- posiadające zmiany mrozowe,
- obcy zapach i smak;
d) do partii kiwi powinna być dołączona specyfikacja z następującymi danymi:
- nazwa dostawcy,
- kraj pochodzenia
- masa netto,
- termin przydatności do spożycia,
- data pakowania.
"  6
46 "Banany w I klasie:
a) dopuszczalne tolerancje:
- barwa od jasnozielonkawej do jasnożółtej,
- minimalne wady barwy,
- 5 % wagowo nie spełniających wymagań I klasy ,
b) cechy dyskwalifikujące:
- gnicie i pleśnienie,
- zanieczyszczenia obce,
- uszkodzenia od szkodników,
- występowanie szkodników i ich pozostałości,
- obcy zapach i smak,
- zdeformowany kształt,
- całkowicie zielona barwa skórki,
- przejrzałe,
- mocne przebarwienia lub plamy na skórce,
"  1100
47 "Winogrona import w klasie I:
b) cechy dyskwalifikujące:
- gnicie zanieczyszczenia obce,
- uszkodzone,
- posiadające zmiany mrozowe,
- obcy zapach i smak;
"  200
48 Arbuz  120
49 Czereśnia  60
50 Wiśnie  80
51 Śliwka   600
52 Truskawka  70
53 Rabarbar  270
54 Porzeczka  20
55 Agrest  55
56 Maliny  30
57 Melon  400
58 "Ziemniaki jadalne klasa I
- odmiany jadalne;
- całe, bez ran powstałych podczas zbioru lub pakowania;
- jędrne, bez objawów zwiędnięcia;
- ziemniaki młode odpowiednio dojrzałe;
- zdrowe, bez objawów zaparzeń, zmarznięcia i gnicia;
- bez szkodników i śladów po szkodnikach;
- czyste bez obcych zanieczyszczeń, bez grudek ziemi;
- prawidłowo wykształcone;
- bez zawilgocenia powierzchniowego;
- bez obcych zapachów;
- oczyszczone;
- jednolite odmianowo (kształt typowy dla danej odmiany, bulwy duże okrągło owalne,                       oczka płytkie, skórka gładka);
- bez pustych miejsc w środku ziemniaka;
- średnica poprzeczna od 4 do 5cm, podłużna 6 do 7cm;
- ziemniak niedopuszczalny, niedoczyszczone, ze śladami po gryzoniach, z objawami zepsucia;
- pakowane w worki 25 – 30 kg
"  31000
59 Śliwki suszone  40
60 Owoce mieszane suszone kg.  10
61 Grzyby suszone  0,3
62 Cykoria  10
63 Borówka amerykańska  50

Pełna treść ogłoszenia: www.bip.crr-horyniec.pl/zamowienie/items/421.html

Termin składania wniosków upływa: 05.08.2014 godzina 10:00, miejsce: Centrum Rehabilitacji Rolników KRUS w Horyńcu-Zdroju, ul. Sanatoryjna 2, 37-620 Horyniec-Zdrój, I piętro pok.176.

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem