Oszczedzaj czas i pieniadze- wszystkie informacje o cenach owoców i warzyw w abonamencie Fresh-market.pl

Kup teraz abonament!

Eksport jabłek – kto traci rynki zagraniczne

Świat zmienia się coraz szybciej, a zmiany te wpływają na konserwatywny obszar, taki jak rolnictwo. Analitycy EastFruit postanowili zbadać, które kraje przegrywają konkurencję na globalnym rynku jabłek, badając dynamikę wielkości eksportu w ciągu ostatnich 15 lat.

W rzeczywistości nie było tak wielu krajów, które ograniczyłyby eksport w tak długim czasie - w końcu w ciągu ostatnich 15 lat liczba ludności na świecie znacznie wzrosła, a wszystkie kraje próbowały zwiększyć produkcję. A jednak 19 krajów wykazało spadek eksportu jabłek.

„Kraje, które ograniczyły eksport jabłek w tym okresie, można podzielić na dwie grupy - są to kraje rozwinięte o wysokich kosztach pracy i cenach ziemi, a także kraje Ameryki Południowej i Północnej, w których warunki uprawy jabłek nie były idealne, ale rynki krajowe nadal szybko rosną”- powiedział Andrij Jarmak, ekonomista w Departamencie Inwestycji Organizacji Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO).

Francja jest liderem tego anty-rankingu. Zmniejszyła ona wielkość eksportu jabłek o 370 tysięcy ton, czyli prawie półtora razy. Zaraz za nią znajdują się Belgia i Holandia, które zmniejszyły eksport jabłek odpowiednio o 220 i 165 tysięcy ton.

Czwarte miejsce należy do Argentyny, która zmniejszyła eksport jabłek o 107 tysięcy ton w ciągu 10 lat, czyli półtora razy. Mniej znaczące ograniczenia eksportu jabłek miały miejsce w Australii (30 tysięcy ton), Kanadzie (22 tysiące ton), Singapurze (8 tysięcy ton) i Niemczech (6 tysięcy ton). Brazylia i Kazachstan również znalazły się w pierwszej dziesiątce, zmniejszając eksport o około 5 tysięcy ton w tym okresie. Jednak w Kazachstanie obszar pod nowoczesnymi sadami jabłkowymi aktywnie rośnie, więc wielkość eksportu może się wkrótce znacznie zwiększyć.

Ogólnie rzecz biorąc, światowy handel jabłkami od kilku lat nie rośnie. Jest to wynikiem oddziaływania szeregu czynników. Jednym z głównych powodów stagnacji międzynarodowego handlu jabłkami jest pojawienie się dużej liczby alternatywnych owoców, w szczególności owoców egzotycznych, a także jagodowych i ich szeroka dystrybucja. Innym faktem jest wzrost krajowej produkcji jabłek w krajach, które od wielu lat są głównymi importerami tych owoców. Trzecim czynnikiem są wojny handlowe, które negatywnie wpływają na eksport i import jabłek, a czwartym jest spadek światowych cen ropy i gazu, a co za tym idzie spadek dochodów obywateli w krajach zależnych od eksportu energii, gdzie jednocześnie jabłka nie są uprawiane lub są uprawiane w niewystarczające ilości. Takie kraje w ostatnich latach znacznie zmniejszyły import jabłek, ponieważ opcją jest dla nich owoc egzotyczny.

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE