Oszczedzaj czas i pieniadze- wszystkie informacje o cenach owoców i warzyw w abonamencie Fresh-market.pl

Kup teraz abonament!

Francja – załamanie rynku kalafiorów w Święta

Duży spadek temperatury na początku grudnia sprawił, że produkcja kalafiorów we Francji, na Półwyspie Bretońskim mocno dołowała. Rezultatem były wysokie ceny. Natomiast około 20 grudnia nastąpiła poprawa pogody (temperatury rzędu 12 – 14 st. Celsjusza)  i podaż bretońskich kalafiorów mocno poszła w górę – zebrano ponad 1,5 mln szt. kalafiorów zaraz po Bożym Narodzeniu. Dla porównania roczna produkcja kalafiorów w Bretanii to 150 mln szt.

Ponieważ w tamtym okresie włoscy konkurenci mieli bardzo niskie zbiory kalafiorów, to około 2 tys. producentów bretońskich z rejonów: Saint-Pol-de-Léon, Paimpol and Saint-Malo miało widoki na dobry biznes. Niestety nie było komu sprzedawać zebranych kalafiorów. W środę po Świętach nikt nie pracował w Wielkiej Brytanii i w Niemczech. W dodatku hurtownicy byli skupieni na zdobywaniu innych warzyw. Co gorsza, nie mogąc sprzedać kalafiorów na rynek świeży, producenci z Bretanii mieli zamkniętą drogę do przetwórni. Zakłady przetwórcze również po Świętach były zamknięte lub pracowały na zwolnionych obrotach. W tym okresie trudno też o transport.

W wyniku tych okoliczności nastąpił gwałtowny spadek cen, a dużo kalafiorów trzeba było wycofać z handlu i zniszczyć. W środę po Bożym Narodzeniu pozostało około 40 tys. kartonów po 6 szt., których nie udało się sprzedać. W czwartek było jeszcze gorzej. Z 200 tys. kartonów dostarczonych na rynek, aż 110 tys. poszło do zniszczenia. Pozostałe 90 tys. udało się sprzedać na północ Europy i do Rosji.

Niszczenie odbyło się pod kontrolą władz, tak że producenci mogą liczyć na rekompensaty z funduszy europejskich. Kalafiory po zniszczeniu trafiły na paszę dla zwierząt i do kompostu.

Słowa kluczowe: kalafiory, warzywa, Francja
Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE