Jak się obudzisz, już wiesz — świeże ceny owoców i warzyw na dziś, u nas.

Kup teraz abonament!

Globalny rynek borówki wysokiej

Podczas gdy w poprzednich latach zdarzała się presja cenowa na rynku, tegoroczna sytuacja jest zupełnie inna. Hiszpania dostarczyła znacznie mniejszą ilość niż zwykle ze względu na warunki pogodowe i brak siły roboczej w skutek środków wprowadzonych w celu zatrzymania koronawirusa. Włochom udało się wypełnić lukę między Hiszpanią a Polską. W Stanach Zjednoczonych rozpoczął się sezon krajowy, ale na wschodzie kraju producenci obawiają się konkurencji z Kanady i Peru, która trafia na rynek tego lata. Republika Południowej Afryki obecnie rozszerza eksport.

Holandia: Oczekiwana niższa produkcja ze względu na nocne mrozy
Rynek borówki w Holandii jest obecnie prawie pusty. Sezon borówki hiszpańskiej dobiega końca, a ilość i jakość nie są zbyt dobre. Pozostało jeszcze kilka tygodni do rozpoczęcia sezonu holenderskiego. „W 26. tygodniu większość firm na południu Holandii rozpocznie zbiory” - mówi producent. Przewiduje znacznie niższą produkcję. „W wyniku nocnych przymrozków, szczególnie po połowie maja, produkcja w tym regionie ma być o 30 do 40 procent niższa. Temperatura spadła do około -2 st. C, co było katastrofalne. Wiele owoców zostało zamrożonych. Różnice między producentami będą znaczne. Niektórzy w ogóle nie zgłaszają szkód, podczas gdy inni stracili do ​​70 procent produkcji. Tę samą sytuację zaobserwowano w północnych Niemczech i w Polsce. W rezultacie nie mamy łatwego początku. Nie musimy obawiać się spadających cen; musimy spojrzeć na sprawy z europejskiego punktu widzenia. Dostępna będzie wystarczająca produkcja, ale owoców na półkach będzie mniej i jednostki opakowaniowe będą mniejsze. W szczycie sezonu owoce są zwykle pakowane w formatach 500 gramowych. Tym razem waga może być cięta do 250 gramów”.

Niemcy: Równowaga między podażą a popytem
Popyt na borówki na rynku niemieckim jest obecnie stosunkowo niewielki, informuje dostawca detaliczny. W porównaniu z innymi latami popyt był od miesięcy niższy. Ze względu na brak robotników i warunki pogodowe na głównych hiszpańskich obszarach uprawy podaż jest znacznie mniejsza niż zwykle. Całkowita produkcja jest o około 30-40 procent mniejsza niż zwykle.

Ta wyjątkowa sytuacja ma jednak pozytywny wpływ na rynek. Zwykle w sezonie europejskim występuje przewlekła nadpodaż i presja cenowa. „Teraz podaż i popyt są w równowadze i widzimy stosunkowo wysokie, ale z pewnością nie astronomiczne ceny”.

Biorąc pod uwagę wyjątkową sytuację i małe zbiory w Hiszpanii, sezon tam kończy się wcześniej niż zwykle. Nacisk kładziony jest teraz na obszary o wyższym poziomie uprawy, takie jak południe Francji. Pierwsze borówki zostały zebrane we Francji około 10 dni wcześniej niż zwykle. Pierwsze niemieckie borówki przybędą dopiero w połowie lipca.

Według najnowszych danych z AMI głównymi dostawcami borówek niemieckich są Dolna Saksonia, Nadrenia Północna-Westfalia i Brandenburgia (w tej kolejności).

Francja: zbiory rozpoczęły się dwa tygodnie temu
Zbiór borówki francuskiej trwa już ponad dwa tygodnie. Producenci nie mają na co narzekać, ale popyt nie jest wysoki. Francja, Hiszpania i Portugalia dostarczyły w sumie znaczące ilości. Ogólnie rzecz biorąc, konsumpcja borówki we Francji rośnie z roku na rok. Poziom nie jest taki sam jak w większości krajów północnej Europy, ale z pewnością istnieje rynek borówki.

Hiszpania: „borówka to sztandarowa jagoda w tym roku”
Tegoroczny sezon borówki w Hiszpanii okazał się zupełnie inny niż początkowo oczekiwano, zwłaszcza biorąc pod uwagę katastrofalny sezon zeszłego roku, kiedy sektor stracił dużo pieniędzy. „borówki są niewątpliwie flagową tegoroczną jagodą”, mówi producent. Ceny pozostały stabilne, częściowo dzięki chłodnej i deszczowej pogodzie w kwietniu. Zapewniło to bardziej rozproszoną i stabilną uprawę, bez nakładania się odmian. Plantatorzy w Huelvie obecnie pracują z późnymi odmianami borówki i mają nadzieję, że zbiory będą kontynuowane do końca czerwca. Kraje, do których eksportuje Hiszpania, nie spodziewają się, że będą w stanie dostarczyć duże ilości borówki rodzimej na własne rynki, więc Hiszpania może wypełnić tę lukę.

Włochy: Piemont wypełnia lukę rynkową odmianą Duke
Sezon borówkowy właśnie się rozpoczął w prowincji Piemont. Popyt na borówki jest duży, a jakość produktu dobra, lepsza niż w poprzednich latach. W porównaniu z poprzednim sezonem wydajność na hektar jest nieco niższa, prawdopodobnie z powodu łagodnej zimy. Główną i najczęściej uprawianą odmianą jest Duke. Ma dobry smak, trwałość i wielkość, dojrzewa w czasie, gdy kończy się sezon w Hiszpanii, a polski jeszcze się nie zaczął, więc włoski produkt może wypełnić tę lukę. Głównym miejscem przeznaczenia borówki jest Wielka Brytania, z 60 procent całości włoskiego eksportu. Pozostałe 40 procent trafia na rynek krajowy, Niemcy i Szwajcarię.

Hurtownik w północnych Włoch twierdzi, że ceny borówki są dobre. Prawie wszystkie borówki pochodzą z Włoch. Zapotrzebowanie nie jest stabilne; w rezultacie rynek wykazuje wzrosty i spadki. Ceny oscylują między 8 a 10 euro/kg. Trendy w supermarketach są bardziej stabilne po wprowadzeniu środków przeciwko koronawirusowi. Na braki sprzedaży w kraju nadal wpływa sprzedaż do branży gastronomicznej.

Chiny: popularne są borówki na gałązce
Ogólnie rzecz biorąc, rynek nie odzyskał jeszcze w pełni kondycji po pandemii koronawirusa, z pewnością nie ma dobrego popytu na dość drogie owoce, takie jak borówki. Sprzedaż jest dość wolna. W tej chwili są jeszcze duże ilości z Yunnan, mimo że sezon tam się skończył. Borówki są również dostarczane przez Liaoning, o wysoce konkurencyjnych wartościach, oraz przez szklarnie w Shandong. Cena produktu jest o 15 procent niższa niż w ubiegłym roku. Borówki z otwartego gruntu również trafiły na rynek, a ich ceny wynoszą około 30 RMB/500 gramów (3,73 euro/500 gramów). Pojawia się trend w Chinach, gdzie borówki sprzedawane są na gałązce, podobnie jak winogrona. Jest to popularne wśród konsumentów, ponieważ przenosi ideę świeżości.

Republika Południowej Afryki: wzrost eksportu o 50 procent
Południowoafrykański sektor borówki rośnie. Eksport w sezonie 2019/2020 wzrósł o 50 procent w porównaniu do ubiegłego roku, z wolumenem 12 282 ton, w porównaniu do 8 000 ton w kampanii 2018/2019. W sezonie 2021 oczekuje się kolejnego silnego wzrostu, z perspektywą osiągnięcia 17 000 ton eksportu borówki. Wielkość ta wzrośnie następnie do 25 000 ton w 2022 roku. Oczekuje się, że za 5 lat ten silny wzrost nieco się zmniejszy.

Nowe Wspólne Forum Marketingowe Południowoafrykańskiego Stowarzyszenia Producentów Borówki odbyło niedawno spotkanie w celu omówienia marketingu i logistyki. Według niektórych ekspertów jest to znak, że sektor dojrzewa. Południowoafrykańskie zbiory rozpoczną się na północy kraju w ciągu miesiąca.

Stany Zjednoczone: oczekiwane średnie wolumeny w całym kraju
Podaż borówki jest dobra, ale popyt na rynku amerykańskim rośnie i spada, głównie z powodu koronawirusa. Producent twierdzi, że „marzec był dobrym miesiącem dla borówek, kwiecień był dramatyczny, a maj nie był tak dobry jak marzec, ale na pewno lepszy niż kwiecień”. W kwietniu wiele owoców przybyło z Meksyku, a Georgia i Floryda również miały dobre zbiory. Zachowania zakupowe konsumentów były również bardzo różne ze względu na koronawirusa i silną konkurencję ze strony truskawek.

Sezon wegetacyjny w Kalifornii jest obecnie u szczytu i potrwa około dwóch tygodni. Producenci twierdzą, że ten sezon był jednym z najlepszych od dawna i że borówki są bardzo poszukiwane. Wielkość jest porównywalna z zeszłoroczną. Karolina Północna i Georgia są teraz również u szczytu zaopatrzenia w późniejsze odmiany. Pomimo koronawirusa popyt na borówki jest nadal wysoki, a stosowanie opakowań również przyczynia się do kupowania borówek przez konsumentów. W ciągu ostatnich czterech tygodni odnotowano wyższe ceny niż średnia, co pociąga za sobą odwrócenie trendu obserwowanego w poprzednich tygodniach.

Po Kalifornii zbiory rozpoczną się w Oregonie, gdzie są również świetne perspektywy na tegoroczną produkcję. Producenci liczą na lepsze ceny, biorąc pod uwagę wzrost kosztów produkcji i spadek wartości dolara kanadyjskiego. Zbiory rozpoczną się również w New Jersey i Michigan, ale tam obawiają się niższych cen na rynku z powodu importu z Kanady i Peru na wschodnie wybrzeże USA. Oczekuje się również, że Peru wejdzie na rynek z borówkami wcześniej niż w ubiegłym roku, co spowoduje dodatkową presję.

Australia: Sektor podejmuje działania przeciwko spadkowi wartości sprzedaży
Ze względu na ekonomiczny wpływ koronawirusa w Australii Berries Australia spodziewa się deficytu w wartości sprzedaży borówek w wysokości 30 milionów AUD (18,3 miliona euro). Aby temu zaradzić, sektor wprowadza dobrowolną opłatę celną skierowaną do dużych nabywców borówek amerykańskich i podejmuje się starania w celu ochrony rynku w kraju. Borówki są tu uprawiane przez cały rok w różnych regionach. Zimą produkcja przenosi się do Nowej Południowej Walii. Produkcja wzrosła o 13 procent w 2019 roku w porównaniu do roku 2018 i osiągnęła 19 008 ton. Wartość wzrosła o 10 procent. Eksport spadł o 9 procent, do 201 ton, ale jego wartość wzrosła o 8 procent. Importowanych jest około 1555 ton, głównie z Nowej Zelandii.

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE