Oszczedzaj czas i pieniadze- wszystkie informacje o cenach owoców i warzyw w abonamencie Fresh-market.pl

Kup teraz abonament!

Globalny rynek cebuli

Więcej cebuli, większe rozmiary, lepsza jakość. Po dramatycznym sezonie 2018 w Europie i prawie pustym rynku w 2019 roku, tegoroczne plony są znowu średnie. Chłodnie w Europie zapełniane nowym zapasem cebuli oznaczają również, że rynki, które skorzystały z niedoborów w ubiegłym roku, będą teraz mniej eksportować. Chiny eksportują mniej do Europy, chociaż mniejsze ilości na rynku indyjskim spowodowały gwałtowny wzrost poziomu eksportu czerwonej cebuli na tym kierunku. Chile skorzystało w ubiegłym roku z pustego rynku europejskiego, w wyniku czego po latach w trendzie spadkowym zaobserwowano wzrost ilości sprzedanej cebuli o 7 procent. Dotyczyło to głównie rynku hiszpańskiego i brytyjskiego.

Holandia: Dość cebuli po nietypowym sezonie z niedoborami

Po dziwnym roku z małą podażą i wysokimi cenami sytuacja holenderskich eksporterów cebuli znów jest normalna. Mimo suchych warunków tegoroczne zbiory wyglądają dobrze. Szacunki VTA opublikowane w tym tygodniu wykazały, że średnia wydajność wynosi 59,6 ton na hektar, co jest zgodne ze średnią długoterminową. W 2018 r. spadła ona do 41,4 ton na hektar. Oznacza to, że wydajność na hektar jest obecnie o ponad 44 procent wyższa niż w poprzednim sezonie. Dane eksportowe pokazują, że mniej cebuli wyeksportowano w ciągu pierwszych ośmiu tygodni sezonu, ale eksport do Brazylii gwałtownie wzrósł. W ubiegłym roku Brazylia nie kupiła żadnej cebuli w tych tygodniach, ale w tym roku faktycznie sprawiła, że ​​holenderski sezon cebulowy był opłacalny przez te pierwsze tygodnie. W ostatnich miesiącach stało się jasne, że istnieją regiony, w których ekstremalne warunki pogodowe doprowadziły do ​​znacznych niedoborów lokalnej produkcji. Afryka i Daleki Wschód są teraz na rynku. Istnieje również niezwykle wczesne zapotrzebowanie ze strony Europy Wschodniej.

Cena cebuli oscyluje między 0,17 a 0,19 euro; to cena, z którą zarówno producenci, jak i handlowcy powinni mieć możliwość osiągania zysków. W zeszłym roku wydawało się, że cebula nagle przybyła do Europy z całego świata, ale biorąc pod uwagę dobrą jakość (zbiory są obecnie zbierane w doskonałych warunkach) i konkurencyjną cenę, Holendrzy mają nadzieję wkrótce odzyskać swój udział w eksporcie . Jest to bardzo potrzebne, ponieważ ze względu na dobre plony i większy areał jest wiele cebuli do sprzedania.

Belgia: Trudny sezon, który jeszcze się nie opłaca

Na belgijskim rynku cebuli jest dość cicho. Popyt pozostaje niski, a ceny są niższe niż oczekiwano. Producenci mieli trudny sezon wegetacyjny. Potrzebna była duża ilość wody, a ze względu na suchą pogodę ryzyko chorób, takich jak Fusarium, było wysokie. Ale te wysiłki jeszcze się nie opłaciły. Handlowcy mają nadzieję, że rynek ponownie wzrośnie, gdy całą cebula zostanie zebrana i rozpocznie się eksport, ale to dopiero się okaże.

Francja

Pomimo suchej pogody we Francji produkcja cebuli jest spora. Zastosowanie nawadniania pomogło w tym względzie. Zbiór cebuli miał miejsce od czerwca do września. Cena cebuli francuskiej jest silnie zdeterminowana ceną w innych produkujących krajach w Europie. Perspektywa jest jednak taka, że ​​ceny spadną, ponieważ na rynku będzie więcej cebuli. Podaż może być większa niż popyt.

Niemcy: Rynek cebuli znów stabilny po trudnym pierwszym semestrze

Ze względu na upał zarejestrowany w 2018 roku i wynikający z niego niedobór niemiecki rynek cebuli był wyjątkowo pusty w pierwszej połowie 2019 roku. Brak krajowej cebuli spowodował przejście na produkty importowane. Cebula z Włoch i innych krajów cieszyła się dużym zainteresowaniem na rynku niemieckim. „Odważyłbym się nazwać ten sezon najlepszym w ciągu ostatnich 30 lat”, donosi specjalistyczny importer cebuli.

Krajowe zbiory są obecnie w pełnym rozkwicie, a import zniknął. W przeciwieństwie do ubiegłego roku w niemieckich regionach uprawy występują średnie zbiory, więc sezon do tej pory rozwijał się bez znaczących szczytów i dolin. „Jednak za tydzień lub dwa będziemy w stanie udzielić konkretnej odpowiedzi na temat szacowanych zbiorów i będziemy mieć wyobrażenie o tym, jaki będzie następny sezon”, powiedział handlowiec.

Austria: Ceny pozostają stabilne

W Austrii główne zbiory zostały szybko wznowione po krótkiej przerwie. Podaż cebuli do konsumpcji krajowej jest duża, ale presja cenowa nie jest jeszcze problemem. Popyt krajowy jest satysfakcjonujący, zgodnie z porą roku, a promocje detaliczne dają dodatkowy impuls. Jeśli chodzi o eksport, ruch jest stosunkowo niewielki: ceny pozostają stabilne, a od 23 do 28 euro/100 kg dla producenta za towar luzem, posortowany.

Hiszpania: Europejskie zbiory powodują pogorszenie cen hiszpańskiej cebuli

Ulewne deszcze w Walencji, Alicante, Murcji i części Albacete opóźniły zbiór cebuli. Sezon wypadł poza harmonogram przed niszczącą pogodą. Dotyczyło to szczególnie Albacete, jednym z niewielu obszarów produkujących cebulę, gdzie do tej pory pogoda była bardzo łagodna i było bardzo mało deszczu. Na razie oczekuje się, że nie będzie negatywnego wpływu na jakość produkcji ze względu na pogodę, ponieważ obszary uprawy cebuli nie zostały zalane, a deszczom nie towarzyszył grad. Jednak zbiory będą opóźnione, ponieważ cebuli nie można zebrać, jeśli jest mokra.

Ostatni sezon charakteryzował się niezwykle wysokimi cenami na rynkach z powodu światowego niedoboru cebuli. W tym roku istnieje duża podaż we wszystkich krajach produkujących i dostępne są większe ilości cebuli, o większych rozmiarach i lepszej jakości niż w ubiegłym roku. Ceny były bardzo dobre, aż nagle spadły w lipcu, co spowodowało niestabilność sprzedaży. Gdy ceny osiągnęły dno, ustabilizowały się i jak dotąd pozostały bez wahań. Rynek wrócił teraz do normy, choć ceny są nadal niskie i nie osiąga się dużych zysków. Hiszpańscy producenci mają nadzieję, że kiedy zbiory cebuli do przechowywania zostaną zakończone we wszystkich rejonach, trend ten zacznie się zmieniać, a ceny zaczną rosnąć.

Włochy: Rynek woli cebulę krajową

Produkcja cebuli w Emilii-Romanii na północy Włoch przekroczyła poziom z 2018 roku. Ceny są ogólnie dobre. Mimo to wystąpiły pewne problemy z jakością wpływające na czerwoną i białą cebulę z powodu złej pogody tuż przed zbiorem, co odciśnie piętno na okresie przechowywania tych cebul. Ceny płacone hodowcom oscylowały między 0,18 a 0,22 euro/kg w przypadku cebuli żółtej oraz między 0,25 a 0,30 euro/kg w przypadku cebuli czerwonej i białej. Producenci cieszą się dobrą sprzedażą i będą mogli je utrzymać. Większość cebuli jest sprzedawana na rynku krajowym. Wszystkie kanały sprzedaży, od hurtowników po detalistów, preferują włoską cebulę.

Cebula jest sprzedawana na włoskim rynku hurtowym za 0,50–1,80 euro/kg, w zależności od odmiany i pochodzenia. Oprócz włoskiej, są również dostępne cebule: francuska i holenderska. „Ceny są na średnim poziomie. W niektóre dni mamy do czynienia z nadmierną podażą i trudno ją sprzedać; jednak sprzedaż cebuli pozostaje mniej więcej taka sama przez cały rok”, mówi hurtownik.

Grecja: Lepsze wyniki po słabych zbiorach

Cebulę zbiera się w Grecji dwa razy w roku, w kwietniu i sierpniu. Przechowując ją w chłodni, można sprzedawać przez cały rok, ale sezon eksportowy trwa od kwietnia do końca lata. Do tej pory zbiory przebiegły dobrze, co jest miłe, biorąc pod uwagę słabe zbiory w Europie w ubiegłym roku w wyniku fali upałów. Ceny są dość wysokie, co jest dobrą wiadomością dla eksporterów, ale złą dla importerów. Zapotrzebowanie pozostaje na stabilnym poziomie.

Indie: Najwyższe ceny od trzech lat

„W tym sezonie ceny płacone za indyjską cebulę są najwyższe od 3 lat”, mówi indyjski handlowiec. „W ubiegłym roku hodowcy otrzymali niską cenę za cebulę, więc w tym roku posiano mniej. Jednak popyt pozostał lokalnie taki sam, co podniosło ceny w tym sezonie. Nowa kampania rozpocznie się pod koniec października, więc zyski czerpią głównie inwestorzy i akcjonariusze. Jest to zauważalne na rynku Lasalgaon, największego rynku cebuli w Azji, gdzie ceny w tym tygodniu wzrosły o 500 INR (do 6,33 euro/100 kg). Różnice cenowe między rozmiarami są również mniejsze niż w ubiegłym roku ze względu na niedobór na rynku. To jednak sprawia, że ​​indyjska cebula jest mniej atrakcyjna na eksport w tym roku, konkurując głównie z Chinami pod względem cen. Oprócz niższego areału mamy również do czynienia z nadmiernymi opadami deszczu i powodziami w Maharasztrze, największym regionie produkującym cebulę w Indiach.” Główne rynki eksportowe dla Indii to Bangladesz, Sri Lanka, ZEA, Malezja i inne kraje azjatyckie. „Mówimy w zasadzie o tych rynkach, na których cebula europejska i amerykańska nie dotrze ze względu na odległość, którą musiałaby pokonać. W każdym razie oczekuję dobrej jakości cebuli w nadchodzącym sezonie.”

Chiny: Eksport czerwonej cebuli gwałtownie wzrósł z powodu niedoborów w Indiach

Chiński rynek cebuli zmienił się w porównaniu do ubiegłego roku. Podczas gdy wtedy wciąż brakowało holenderskiej cebuli, a chińska cebula była w stanie wypełnić tę lukę, w tym roku w Holandii cebuli nie brakuje. W rezultacie eksport chińskiej cebuli spadł w porównaniu do ubiegłego roku, mimo że utrzymuje się na podobnym poziomie jak w latach poprzednich. Chińska cebula musiała również radzić sobie w ekstremalnych warunkach pogodowych. W rezultacie ceny wzrosły, ale gdy więcej obszarów produkcyjnych zaczęło dostarczać cebulę, ponownie spadły.

W tej chwili cena czerwonej cebuli jest bardzo wysoka. Wynika to z faktu, że Indie od pewnego czasu borykają się z ekstremalnymi warunkami pogodowymi. To odbiło się na własnej produkcji czerwonej cebuli, a jej podaż znacznie się zmniejszyła. Chiny wypełniają teraz tę lukę, a cena wciąż rośnie z powodu wysokiego popytu.

Stany Zjednoczone: potencjał eksportowy dla większej podaży

Ceny cebuli były wysokie wiosną i latem, ale zmiany na rynku nadciągają wraz z nadejściem nowych zbiorów. „W tej chwili jest dobrze”, mówi trader. „Teraz powinno być lepiej niż w ubiegłym roku”. Pogoda nie spowodowała żadnych problemów, a żniwa rozpoczęły się na północy na zachód. W Kalifornii wielkość produkcji jest porównywalna z zeszłoroczną. Zbiór odbywa się do połowy listopada. Nowy sezon rozpocznie się pod koniec kwietnia 2020 roku. Podczas gdy popyt na cebulę w sprzedaży detalicznej jest obecnie nieco niższy, w przetwórstwie tak nie jest. Zapotrzebowanie na pokrojoną cebulę jest stabilne. Produkty tutaj powinny nie tylko dobrze smakować, ale także być atrakcyjne wizualnie.

Istnieje potencjał eksportowy, biorąc pod uwagę większą podaż cebuli. „Myślę, że eksport zaczyna się, gdy tylko podaż wzrośnie” - mówi handlowiec. „Cebula trafia głównie do Panamy, Gwatemali, Hondurasu, Korei Południowej, Tajwanu, Hongkongu i Republiki Dominikańskiej. Istnieją nawet możliwości eksportu do Meksyku. Ceny są w tej chwili dobre, ale niższe niż w zeszłym roku. Perspektywa jest taka, że ​​ceny spadną nieco bardziej w miarę wzrostu dostępnych ilości.”

Peru: Oczekuje się normalnych zbiorów po El Niño

Ze względu na geografię Peru cebulę można zbierać w tym kraju kilka razy w roku. Pierwsze zbiory rozpoczną się pod koniec czerwca w Ica i Olmos, a regiony przybrzeżne zaczną zbierać pod koniec listopada. Zbiory były burzliwe w ostatnich latach w wyniku działania El Niño. W tym roku wydaje się, że producenci cebuli znów mają normalny sezon, ze średnią jakością, normalnymi ilościami i dużymi rozmiarami. Lokalni producenci są główną konkurencją w kraju. Rynek eksportowy Peru wypełnia głównie luki na rynku amerykańskim i niektórych rynkach europejskich. Zaraz po zakończeniu sezonu cebulowego można rozpocząć eksport.

Chile: Słabe zbiory w Europie stwarzają możliwości dla chilijskiej cebuli

Zbiory na eksport rozpoczynają się pod koniec lutego i trwają do końca kwietnia. Ze względu na sprzyjające warunki pogodowe zbiory mogą trwać kilka miesięcy dłużej, a sezon eksportowy może zostać przedłużony o ilości przechowywane w chłodniach. Na rynek chilijski wpłynęły zmiany na rynku europejskim, zwłaszcza jeśli chodzi o lepsze technologie przechowywania cebuli. Wpływa to negatywnie na potencjał eksportowy kraju, który jest coraz bardziej ograniczony. Chile koncentruje się na średnich i dużych kalibrach, aby wypełnić lukę poza sezonem w hiszpańskiej cebuli. Jednak Chilijczycy mieli dobry sezon w tym roku ze względu na słabe zbiory w Europie zeszłego lata, co dało Chile szansę na uzupełnienie luki na rynku. W sezonie 2019 produkcja wzrosła o 7 procent po skurczeniu się w poprzednich 9 sezonach. Najważniejszymi rynkami eksportowymi dla Chile są Hiszpania, Brazylia i Wielka Brytania, które razem stanowią 80 procent wielkości chilijskiej cebuli.

Australia: Wzrósł eksport

Rośnie eksport australijskiej cebuli. Do końca czerwca 2018 roku nastąpił wzrost całkowitego wolumenu o 23 procent. Wartość eksportu wzrosła o 20 procent. Według producentów wzrost ten spowodowany był głównie dramatycznym sezonem na rynku europejskim w 2018 roku. Niemniej jednak uważa się, że ten rosnący handel może być kontynuowany. Import spadł w ubiegłym roku o 34 procent.

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE