Jak się obudzisz, już wiesz — świeże ceny owoców i warzyw na dziś, u nas.

Kup teraz abonament!

Globalny rynek cebuli

W połowie września Indie wprowadziły zakaz eksportu cebuli, co od razu spowodowało wzrost popytu na cebulę holenderską, hiszpańską, egipską, turecką i chińską w Azji i na Bliskim Wschodzie. To była szczególnie dobra wiadomość dla Holandii, ponieważ mogłaby zapobiec nadmiernej podaży czerwonej cebuli w tym roku. Ponadto nowe zbiory w Europie i północno-zachodnich stanach USA charakteryzują się brakiem grubych rozmiarów, co stwarza możliwości dla innych krajów produkcyjnych, takich jak Włochy, które w tym roku odnotowały wzrost popytu zagranicznego. Ponadto wzrósł eksport cebuli w Australii i Nowej Zelandii, a sezon w Peru rozpoczął się 3 tygodnie wcześniej.

Holandia: Szanse dla holenderskich eksporterów po zakazie eksportu z Indii
Holandia ponownie miała niezwykły sezon wegetacyjny z wyjątkowo suchą wiosną, co przyniosło słabe wyniki. W końcu spadł deszcz, w przeciwnym razie plony byłyby katastrofalne. Mimo to zostały one dotknięte skutkami i rosną problemy z jakością. Zdaniem eksporterów wpływ koronawirusa znajduje odzwierciedlenie głównie w problemach z transakcjami płatniczymi, chociaż holenderscy eksporterzy dostrzegają w tym sezonie możliwości na światowym rynku. W tej chwili popyt na cebulę holenderską pochodzi głównie z dwóch miejsc: Afryki Zachodniej i Dalekiego Wschodu. Afryka Zachodnia jest obecnie zalewana holenderską cebulą, chociaż nieoczekiwane wstrzymanie eksportu przez Indie doprowadziło do zwiększonego popytu z Azji. W zeszłym roku Indie już działały nieprzewidywalnie i wydaje się, że znów się to powtórzy. Nawiasem mówiąc, eksporterzy twierdzą, że ten wzrost popytu jest również rozpaczliwie potrzebny, ponieważ zwiększony areał czerwonej cebuli spowodowałby nadpodaż. W każdym razie ostrzeżenia zostały skierowane przeciwko spekulantom, ponieważ mogą oni ponownie próbować uzyskać przewagę.

Niemcy: Średnie zbiory przy mniejszej podaży dużych rozmiarów
Kampania cebulowa rozpoczęła się na początku tego miesiąca w północnych Niemczech. Na południowych obszarach upraw (Bawaria, Palatynat) zbiory rozpoczęły się wcześniej. Ze względu na suchą pogodę odnotowaną w okresie poprzedzającym sezon zbiorów, oczekuje się średniej produkcji przy mniejszej podaży dużych kalibrów.

Areał powiększa się w szybkim tempie, zwłaszcza w północno-niemieckiej Dolnej Saksonii. „Każdego roku wielu producentów decyduje się na rozpoczęcie uprawy cebuli z powodów finansowych. Tak długo, jak ceny cebuli pozostaną wysokie w nadchodzących latach, trend ten będzie się utrzymywał”- mówią.

Wielka Brytania: Pomimo warunków pogodowych sezon przebiega stosunkowo dobrze
Rok 2020 zapisze się jako rok wymagający dla cebuli, z jedną z najbardziej mokrych zim, po której nastąpi bardzo ciepła i sucha wiosna. Temperatury w czerwcu i lipcu wzrosły do ​​rekordowych wartości, przez co produkcja cebuli jest mniej jednorodna. Na szczęście podczas zbiorów pogoda była ogólnie dobra, a teraz, gdy zebrano większość produkcji, jakość i plony są postrzegane jako pozytywne. Brytyjski sezon cebulowy przebiega zatem stosunkowo dobrze. Istnieją pewne obawy co do konsekwencji wysokiej temperatury gleby, zwłaszcza jeśli chodzi o pojawienie się fusarium i innych chorób odgrzybowych, które są ściśle monitorowane w okresie przechowywania.

Ze względu na koronawirusa wiosną istniało niezwykle duże zapotrzebowanie na cebulę. Jednak w maju i czerwcu sprzedaż odbiła do bardziej stabilnego poziomu. Teraz okaże się, jakie ograniczenia będą obowiązywać w miesiącach zimowych, aby powstrzymać wirusa i jaki będzie to miało wpływ na cenę cebuli na rynku brytyjskim.

Francja: Dobra wydajność, ale obawy rynkowe
W tym roku zbiory we Francji są dobre zarówno pod względem wielkości, jak i jakości. Francuscy hodowcy są również zadowoleni z rozmiarów i warunków pogodowych podczas zbiorów; Istnieją jednak pewne obawy dotyczące sprzedaży, zwłaszcza dla branży hotelarskiej i gastronomicznej, która jest obecnie ograniczona.

Austria: Umiarkowane zbiory w 2020 roku
Z powodu wysokich temperatur dobowych zbiory austriackiej cebuli już dobiegają końca. W niektórych częściach kraju produkcja jest o około 20 procent niższa od średniej. Zarówno popyt krajowy, jak i eksport pozostają stabilne. Ceny wahają się od około 0,12 do 0,15 euro/kg.

Włochy: Duży popyt z zagranicy, ale rynek krajowy pozostaje w tyle
Sezon rozpoczął się we Włoszech i chociaż popyt na rynku krajowym jest nadal niewielki, już teraz jest duży popyt na włoską cebulę płynący z zagranicy; wyższy niż w poprzednich latach.

„Na poziomie europejskim areał cebuli jest mniej więcej taki sam, jak średnia z poprzednich lat. Rynek we Włoszech nie przeżywa silnej presji, chociaż jest większy popyt z zagranicy” - mówi operator z północnych Włoch. „We Francji, Belgii, Niemczech i Holandii istnieje duży popyt na włoską cebulę wysokiej jakości, co świadczy o braku produktów premium w pozostałej części Europy. Konkurencja ze strony Hiszpanii jest ograniczona, więc europejscy operatorzy coraz częściej zwracają się do włoskich producentów."

Operator z Kampanii twierdzi, że zgodnie z przewidywaniami na początku sezonu rynek krajowy jest bardzo słaby, ponieważ podaż nie jest zrównoważona popytem. „Ze względu na niski popyt na rynku krajowym dostępne są ogromne ilości niesprzedanych produktów, a wielu hurtowników narzeka na rozczarowujący trend w handlu. Ceny też nie są zachęcające; spadły one o 30 procent w porównaniu z ubiegłym rokiem.”

Hiszpania: Zbiory cebuli o około 40 procent niższe niż w ubiegłym roku
W tym roku areał przeznaczony na cebulę hiszpańską został zmniejszony o 14 procent. Ze względu na fale upałów w głównych obszarach uprawy rozmiary były na ogół dość małe. Zwykle 30 procent hiszpańskiej produkcji składa się z dużych rozmiarów, ale w tym roku udział ten nie przekracza 10 procent. W efekcie wielkość produkcji jest o około 40 procent niższa niż przed rokiem.

Rynek potrzebuje zatem cebuli, a popyt znacznie wzrósł, podobnie jak ceny dla plantatorów i handlowców. Spodziewany jest znaczny niedobór dużych kalibrów, co spowoduje wzrost cen. Sektor gastronomiczny nieco się ożywia po ponownym otwarciu szkół po wakacjach, co pozwala na ponowny wzrost popytu w Hiszpanii. Na uwagę zasługuje również indyjski zakaz eksportu cebuli, co zwiększyło popyt na cebulę hiszpańską (czerwono-białą) na Bliskim Wschodzie i w Azji, ale przede wszystkim w Europie, ponieważ holenderscy eksporterzy wysyłają duże ilości na rynki zewnętrzne.

Indie: Zakaz eksportu przynajmniej do listopada
Gdy ceny na rynku krajowym zaczęły znacznie rosnąć, rząd Indii zdecydował się na interwencję i nałożył zakaz wywozu cebuli w celu spowolnienia wzrostu cen dla konsumentów. To drugi rok z rzędu, w którym rząd Indii podjął ten krok. Decyzja została podjęta po rozczarowujących zbiorach w Bangalore z powodu obfitych opadów deszczu, które wywarły dużą presję na zbiory w sezonie Nashik. Decyzja o dalszej kontynuacji zakazu eksportu zostanie podjęta w listopadzie. Wszystko będzie zależało od wielkości produkcji w sezonie Kharif. Jeśli nie będą dobre, prawdopodobnie zakaz eksportu będzie obowiązywał.

Chiny: Cena nadal rośnie
Cena eksportowa cebuli gwałtownie wzrosła w ostatnich tygodniach. Dzieje się tak z kilku powodów. Przede wszystkim blokada spowodowana koronawirusem została zniesiona jakiś czas temu, a popyt ze strony gastronomii zaczyna rosnąć. Jednocześnie procesy logistyczne w portach wróciły do ​​normy, co oznacza, że ​​eksport przebiega płynnie. Ponadto ludzie aktywnie kupują cebulę z nowego sezonu, która jest teraz na rynku. Biorąc pod uwagę te trzy czynniki, ceny rynkowe nadal rosły.

W tym miesiącu Indie ogłosiły zakaz eksportu cebuli. Po wejściu w życie zakazu importerzy z całego południowo-wschodniej i południowej Azji zwrócili się w stronę Chin. W krótkim okresie popyt na rynku gwałtownie wzrósł, a zapotrzebowanie na cebulę stało się większe niż podaż, co doprowadziło do wzrostu cen. Pewien wpływ na sprzedaż krajową miał również wzrost popytu na rynkach zagranicznych. Obecnie rośnie również cena cebuli na rynku krajowym.

Stany Zjednoczone: Wzrost kosztów produkcji dla plantatorów z północnego zachodu
Podaż cebuli rodzimej powoli się rozwija teraz, gdy zaczyna się sezon na nowych obszarach produkcyjnych. Zbiory rozpoczęły się na początku tego roku w Waszyngtonie, Idaho i Oregonie, podczas gdy nadal są dostawy z Utah, Kolorado i Michigan. Podaż wygląda normalnie, ale z mniejszą dostępnością dużych rozmiarówz północnego zachodu. W ciągu dwóch tygodni spodziewane są dalsze partie w tym zakresie wielkości. Popyt ze strony handlu detalicznego jest nadal szczególnie duży, zwłaszcza w przypadku mniejszych rozmiarów. W dalszej perspektywie wiele będzie zależało od otwierania szkół, ponieważ blokada w USA zostanie zniesiona.

Jednak w tym roku plantatorzy również muszą stawić czoła pewnym wyzwaniom. Na przykład dym z pożarów w Kalifornii negatywnie wpływa na rozwój upraw i w niektórych miejscach opóźnia zbiory o 7 do 10 dni. Sektor boryka się również z brakiem pracowników, a także brakiem ciężarówek w związku z zamknięciem dużej firmy transportowej. To powoduje wzrost cen logistycznych, a linie pakujące muszą być planowane na czas. Mimo to ceny pozostają stabilne, a niektóre z nich znajdują się poniżej progu rentowności, jak ma to miejsce w przypadku żółtej cebuli jumbo.

Peru: Wczesny początek nowego sezonu, możliwości na rynku amerykańskim
Peruwiański sezon cebulowy rozpoczął się w czerwcu, trzy tygodnie wcześniej niż zwykle. Oczekuje się, że kampania nie zakończy się wcześniej, ale będzie trwała  jak zwykle do stycznia. Ogólnie popyt na rynku wzrósł w wyniku pandemii. Partie wysłane do tej pory w tym sezonie docierają zgodnie z harmonogramem. Ogólnie oczekuje się, że podaż w Peru pozostanie stabilna w tym sezonie, a to w połączeniu ze wzrostem popytu wywrze dużą presję na rynek. Ceny są wyższe niż normalnie. Niewielki niedobór spodziewany jest około 40. tygodnia, ponieważ wystąpił niedobór siły roboczej z powodu pandemii na początku sezonu i mniej cebuli zostało zasadzonych. Cebula będzie gotowa do zbioru za około dwa do trzech tygodni, a jej ilości będą mniejsze. Objętości powinny wrócić do normy po kilku tygodniach. W przypadku cebuli Vidalia i Walla Walla sezon w USA zakończył się nieco wcześniej niż zwykle, co stworzyło dla Peru doskonałą okazję do wejścia na rynek amerykański. Obecnie Peru eksportuje cebulę do około 17 portów na całym świecie.

Australia: Znaczący wzrost eksportu
Australijska produkcja cebuli wzrosła o 4 procent w sezonie 2018-2019 do 258.195 ton, a wartość wzrosła o 16 procent do 191,2 mln AUD (115,9 mln EUR). Eksport wzrósł znacznie do 47.490 ton (+ 56 procent), przy 81 procent wzroście wartości. Świeży eksport stanowił 18 procent całej produkcji, 7 procent trafiało do przetwórstwa, a pozostałe 75 procent na świeży rynek. Cebula żółta stanowiła 79 procent całkowitego wolumenu, cebula czerwona 19 procent, cebula biała 1 procent, a szalotka/dymka mniej niż 1 procent. Do Australii przywieziono 4.983 tony cebuli, w większości z Chin.

Nowa Zelandia: Rekordowo wysoka cena eksportowa cebuli
Według najnowszych danych wartość eksportu była rekordowa i wyniosła 170,3 mln NZD (95,4 mln euro). 75 procent tej kwoty (71,7 mln euro) pochodziło z eksportu na trzy rynki: Europa kontynentalna z 46,3 mln euro; Indonezja z 15,6 mln euro i Wielka Brytania z 9,9 mln euro. Cebula była czwartym najczęściej eksportowanym produktem ogrodniczym w Nowej Zelandii, a w porównaniu do 2018 roku wartość eksportu wzrosła o 43,1 mln euro.

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE