Oszczedzaj czas i pieniadze- wszystkie informacje o cenach owoców i warzyw w abonamencie Fresh-market.pl

Kup teraz abonament!

Globalny rynek granatów

Zapotrzebowanie na granaty rośnie na całym świecie, ponieważ owoc ten zyskał reputację „superżywności”. Biorąc pod uwagę wysokie ceny, istnieje duże zainteresowanie uprawą granatów, a także konkurencja na rynku. Na przykład Chile straciło swój udział w rynku europejskim na rzecz Peru; jednak sezon peruwiański dobiegł końca, więc ceny znów wzrosły w Europie. Granaty obecnie dostępne na rynku europejskim pochodzą z Hiszpanii, gdzie jakość jest bardzo zróżnicowana. Egipt i Izrael wysyłają również te owoce do Europy. Za kilka tygodni rynek zostanie przejęty przez dostawy z Turcji. W Stanach Zjednoczonych Chile jest największym dostawcą. Rynek chiński jest w dużej mierze samowystarczalny.

Mimo że areał w krajach produkcyjnych zwiększył się, oczekuje się, że produkcja w tym sezonie spadnie w porównaniu do poprzedniego. Ceny są obecnie wysokie, ponieważ podaż na rynku jest niewielka. Cena spadnie, gdy kampania osiągnie szczyt w listopadzie.

Holandia: Ceny granatów spadły, ale duże rozmiary są prawie niedostępne

Cena granatów była ostatnio bardzo wysoka, ale zaobserwowano spadek w ciągu ostatnich dwóch tygodni. Brakuje tylko dużych rozmiarów ”- mówi holenderski importer. Sezon hiszpański jest obecnie w pełni. Ta kampania trwa do końca października/początku listopada. Według importerów jakość hiszpańskich granatów jest bardzo różna, kolor oscyluje od prawie białego do głębokiej czerwieni, a smak zmienia się z bardzo słodkiego na kwaśny.

Poza tym na rynku są już egipskie granaty, ale te ilości nie są jeszcze tak duże. Importer oczekuje, że podaż wzrośnie pod koniec miesiąca. Jeśli Turcja wejdzie na rynek w przyszłym miesiącu, ceny powinny ulec pewnej presji.

Niemcy: Większa podaż doprowadzi wkrótce do spadku cen

Jeszcze miesiąc temu dostępne granaty pochodziły głównie z Peru. Teraz podaż z Europy Południowej stale rośnie. Jakość produkcji peruwiańskiej była zasadniczo bardzo odpowiednia do przetwarzania na sok. „Granaty to naprawdę modny produkt,„ superfood ”, i widać to w bieżącej sprzedaży”, mówi handlowiec.

W okresie przejściowym oferowana produkcja pochodzi częściowo z Egiptu, którego granaty nie są tak dobre pod względem koloru. Od ponad tygodnia dostępne są także izraelskie granaty. „Izraelskie granaty są dobrej jakości i smaku, a ich kolor jest również zadowalający”. Wreszcie rozpoczęły się również zbiory w Hiszpanii i oczekuje się, że owoce te będą dostępne w Europie Zachodniej przez całą zimę. Pierwsze tureckie granaty również trafiły na rynek w ostatnich dniach, a perspektywa jest taka, że ​​szeroka podaż z różnych krajów wkrótce doprowadzi do gwałtownego spadku cen.

Hiszpania: Różna jakość

Zbiór owoców granatu rozpoczyna się w hiszpańskich prowincjach Walencji i Castellon, gdzie w ostatnich dniach występowały obfite opady deszczu. W prowincji Huelva w południowej Hiszpanii sezon rozpoczął się na początku sierpnia. W związku z tym różne regiony produkcyjne nie pokrywają się. Wielkość produkcji w tym roku będzie o 20-25 procent niższa w porównaniu z rokiem ubiegłym i brakuje dużych rozmiarów.

Rynek europejski jest stosunkowo pusty teraz, gdy Peru już nie dostarcza. Izrael dopiero zaczął eksport, a Turcja jeszcze nie weszła do produkcji. W rezultacie popyt na hiszpańskie granaty jest dość wysoki, z pewnością jeśli chodzi o większe rozmiary. Ceny są obecnie wyższe niż na początku poprzedniego sezonu, który był dość trudny ze względu na niskie ceny. Producenci mają nadzieję, że ceny te utrzymają się do momentu znacznego wzrostu podaży tureckich granatów.

Pierwsze odmiany do zbioru to Acco, Deep Purple, Smith, Emek i Valenciana. Mollar pojawi się pod koniec września. Jest to najczęściej sadzona odmiana i jest popularna w Azji ze względu na wysoką zawartość ekstraktu (Brix), chociaż na przykład jej kolor jest jaśniejszy niż w przypadku Wonderful. Zbiory odmian Wonderful i Shani Yonai następują po Mollar.

Obecnie istnieją duże różnice w odmianach, z kwaśnymi czerwonymi odmianami i jaśniejszymi słodkimi odmianami. Rynek wymaga głównie czerwonych, słodkich odmian. W tym roku na rynku wprowadzono dwie nowe odmiany: Iliana (wczesna) i Rugalate (późna). Te odmiany są czerwone od wewnątrz, z niezauważalnymi nasionami i wysoką zawartością ekstraktu (Brix). Dzięki temu można oczekiwać dalszego wzrostu rynku granatów.

Włochy: Popyt przewyższa podaż

Granaty są coraz popularniejsze ze względu na właściwości zdrowotne owoców. Produkt jest coraz bardziej ceniony za wyciskanie do soku, ale rośnie również zainteresowanie świeżymi granatami.

Włoskie regiony produkcyjne znajdują się na południu kraju, zwłaszcza w Apulii i na Sycylii. Uprawia się także w Lacjum i Kalabrii. Najważniejsze odmiany we Włoszech to Wonderful, Akko i Smith, a także kilka innych lokalnych odmian. Trudno jest przewidzieć, jak minie sezon, ponieważ zbiory jeszcze się nie rozpoczęły; jednak zbiory wczesnych odmian rozpoczną się wkrótce, 15 dni wcześniej niż zwykle. Pierwsze ilości będą sprzedawane po wysokich cenach. W listopadzie, kiedy zwykle podaż jest większa, ceny nieco spadną. W tym roku nie przewiduje się problemów z jakością. Ponieważ włoska produkcja krajowa nie jest w stanie zaspokoić popytu, owoce importowane są również z krajów takich jak Turcja i Hiszpania. Są to także konkurenci tego kraju.

Turcja: Obszar rośnie

Tureckie granaty są przeznaczone zarówno na rynek krajowy, jak i na eksport. Ze względu na wysoki popyt, obecni producenci starają się zwiększyć powierzchnię, a nowi wchodzą na rynek. Pomimo tego rozszerzenia łączny wolumen wydaje się być niższy niż w poprzednim sezonie, ponieważ mniej owoców przypada na drzewo. Zapewnia to jednak dobre rozmiary i jakość. W każdym razie, zdaniem handlowca, ceny nie są obecnie stabilne, ponieważ niektóre regiony zostały dotknięte chorobami i produkcją owoce małych rozmiarów, ze złym zabarwieniem itp. W niektórych przypadkach cena podwoiła się. 30 procent produkcji jest przeznaczone dla przemysłu przetwórczego. Tylko granaty przeznaczone na eksport są przechowywane w chłodniach.

Indie: Opcje eksportu do Azji Południowej

Do tej pory sezon w Indiach szedł całkiem dobrze, choć rozmiary okazały się raczej niewielkie. Jednak popyt rośnie, a niektórzy handlowcy oczekują wzrostu eksportu o 20 procenbt. Wzrost powinien wpłynąć głównie na świeżą produkcję, a nie na granaty przeznaczone dla przemysłu przetwórczego. Najważniejszymi rynkami eksportowymi dla Indii są Bliski Wschód i Europa, zwłaszcza Wielka Brytania. Indyjscy eksporterzy próbują teraz znaleźć drogę do Azji Południowej. Granaty indyjskie są mniejsze, ale mają grubszy miąższ, z miękkimi nasionami o słodko-kwaśnym smaku. Grubsza skórka zapewnia dłuższy okres trwałości, co pomaga, gdy owoce są przeznaczone na eksport.

Chiny: Produkcja spada o 20 procent

W Chinach granaty zbierane są w sierpniu i są dostępne do początku listopada. W tym roku produkcja spadła nieco z powodu ekstremalnie suchej pogody i innych warunków klimatycznych. W rezultacie całkowity wolumen spadł o 20 procent w porównaniu do ubiegłego roku. Główne obszary produkcji to Syczuan, Yunnan i Henan. Chociaż podaż jest wciąż niewielka, popularność owoców rośnie wśród konsumentów. Zbiory przeznaczone są głównie na rynek krajowy, ale eksportuje się także do Ameryki Północnej, Azji Południowo-Wschodniej i Australii. Inne kraje, takie jak Peru, Indie i Uzbekistan, próbują eksportować granaty do Chin. Negocjacje w sprawie niezbędnych protokołów są nadal w toku.

Chile: Jedynie rynek amerykański, który jest nadal interesujący

Chilijski sezon granatu trwa od początku lutego do kwietnia. Produkcja w Chile spada, ponieważ sąsiednie Peru zaczyna przejmować rynek. Granaty z Peru trafiły wcześniej na półki i są również znacznie tańsze. Chilijskie granaty są głównie eksportowane do USA. Jest to możliwe dzięki barierom importowym nałożonym przez USA na Peru, które nie dotyczą Chile. Sukces zależy od sezonu w Kalifornii. Jeśli sezon ten skończy się wcześnie, rynek będzie miał znacznie więcej miejsca na chilijski produkt, co miało miejsce w tym roku. W związku z tym zapotrzebowanie na wczesne odmiany było duże. Ponieważ granaty są postrzegane w USA jako produkt zimowy, popyt spadnie wiosną. Istnieje również konkurencja z owocami pestkowymi i cytrusami.

Peru: zacięta konkurencja Turcji i Indii

W tym roku sezon był trudny dla Peru ze względu na nową konkurencję z Turcji i Indii. Najważniejszymi rynkami eksportowymi peruwiańskich granatów są Rosja i Europa. Ze względu na wczesny początek sezonu konkurencja z innych krajów Ameryki Południowej była niewielka. Kampania rozpoczęła się o zwykłej porze roku, pod koniec stycznia. Konkurencja pochodziła z Turcji i Indii, które były jednocześnie na rynku. W rezultacie popyt na granaty peruwiańskie zmniejszył się, mimo że w tym roku odnotowano spory wolumen produkcji dobrej jakości.

Stany Zjednoczone: Zmniejszenie areału

Krajowe granaty wydają się być w tym roku łatwo dostępne, pomimo zmniejszenia areału w USA. „Obszar ten został zmniejszony w ciągu ostatnich trzech lat”, powiedział handlowiec. „Zapasy się skurczyły, co sprzyja popytowi na rynku”. 15 lat temu popularne było sadzenie granatów. „Hodowcy roślin przemysłowych zaczęli uprawiać te owoce z powodu dobrej ceny rynkowej i niewielkiej potrzeby nawadniania. Sok z granatów był wówczas popularny, ale z powodu rosnącej podaży cena spadła, a teraz podaż również spadła.”

Obecnie uprawa granatów odbywa się w dolinie San Joaquin w Kalifornii. Kalifornia rozpoczęła zbiór wczesnych odmian Early Foothills i Early Wonderfuls i będzie produkować do Święta Dziękczynienia (czwarty czwartek listopada). Ceny są na dobrym poziomie, biorąc pod uwagę popyt na owoce, i można je porównać z ubiegłorocznymi. W Georgii istnieje również produkcja, ale z powodu złego zabarwienia większość tamtejszych owoców prawdopodobnie trafi do przemysłu przetwórczego.

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE