Oszczedzaj czas i pieniadze- wszystkie informacje o cenach owoców i warzyw w abonamencie Fresh-market.pl

Kup teraz abonament!

Hiszpania: duże straty w produkcji kaki

Producenci w regionie La Ribera napotykają wiele przeszkód, aby móc prowadzić dochodową działalność produkcyjną, od której zależy gospodarcza sytuacja regionu. Jednym z nich jest pogoda. Według najnowszych szacunków Unió de Llauradors ostatnie mrozy spowodują, że produkcja kaki w nowej kampanii spadnie o 30-35 proc. względem poprzedniorocznej.

Chociaż sektor jest ostrożny co do prognozowania konsekwencji, jakie będą miały miejsce przez mrozy nawiedzające Hiszpanię tej wiosny, jednak już dzisiaj widać, że szkody dotyczą różnych rodzajów upraw, takich jak gatunki pestkowe m. in. morele, brzoskwinie, nektaryny, brzoskwinie Paraguayo itp., a także właśnie drzewa kaki, które także bardzo ucierpiały na skutek nagłego spadku temperatury odnotowanego w marcu tego roku. Straty notowane są także w przypadku owoców cytrusowych oraz migdałów.

"Wciąż jest wcześnie, by oszacować faktyczny rozmiar strat dla tej produkcji" - powiedział José Carlos Martínez, sekretarz okręgu La Unió. Dodał także, że "niektóre szkody spowodowane mrozem można zobaczyć gołym okiem, ale niektóre są ukryte i nie będzie można ich zobaczyć jeszcze przez 30 lub 40 dni". Warto zwrócić przy tym uwagę, że obecnie, pomimo wyższych temperatur wiosennych odnotowanych w ostatnich dniach, wiele kwiatów nadal opada z drzew kaki i nie wiadomo dokładnie o jakich stratach będzie można finalnie mówić.

Mniejsza produkcja owoców kaki jaka szykuje się na ten sezon nie pozostanie bez wpływu na ceny tych owoców. Trzeba się liczyć, że ceny będą wyższe niż przed rokiem a podaż ograniczona.

 

 

Słowa kluczowe: kaki, produkcja kaki, podaż kaki
Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem