Jak się obudzisz, już wiesz — świeże ceny owoców i warzyw na dziś, u nas.

Kup teraz abonament!

Hiszpania – katastrofa na rynku brokułów i kalafiorów

Pogoda spowodowała znaczne straty w hiszpańskich zbiorach brokułów. Na jesieni występowały obfite opady w połączeniu z wyższymi niż zwykle. Zbiory w tym sezonie rozpoczęły się prawie dwa tygodnie później. Jednak pomimo strat w produkcji i wysokiego popytu ceny brokułów spadły na dno. Powodem tego stanu rzeczy ma być nadmierna podaży. Jak do tej pory sezon można opisać jako katastrofalny.

"Nadmiar wilgoci i wysoka temperatura spowodowały wiele problemów z jakością brokułów. Duża część zbiorów, do 70 procent na niektórych obszarach Murcji, musiała zostać odrzucona" - mówi Nacho Domènech, wiceprezes departamentu brokułów i kalafiorów firmy Proexport.

Pomimo faktu, że produkcja mocno ucierpiała i dostawy zostały skorygowane, to "ceny pozostają poniżej kosztów produkcji", mówi Domènech. "Chociaż spodziewaliśmy się niedoborów brokułów z powodu strat spowodowanych przez zgniliznę, a popyt jest wysoki, to nadal istnieje nadpodaż". Włochy są jedynym konkurentem w Hiszpanii w miesiącach zimowych i jeszcze bardziej ucierpiały na skutkach deszczu. Chociaż niektórzy temu zaprzeczają, wydaje się, że areał brokułów urósł szybciej niż się spodziewano, ponieważ nie jest logiczne, aby ceny były tak niskie, podczas gdy popyt jest dobry, do tego było tak wiele strat i nie ma konkurencji ze strony Włoch."

W ubiegłym roku sytuacja wyglądała inaczej. "Mieliśmy trudny początek sezonu z powodu niedoborów brokułów, ale ceny pozostały wysokie", mówi eksporter. "Ostrzeżenia o problemach z transportem we Francji również wyrządziły nam szkodę w tym roku, ale to jest coś, co nasi klienci zrozumieli, ponieważ to nie była nasza wina."

Kalafiory
Ceny kalafiorów również są bardzo niskie. "W przeciwieństwie do brokułów plon tych warzyw nie ucierpiał tak bardzo od opadów, ale ponieważ nie było zimno tej jesieni, plony w Hiszpanii gwałtownie wzrosły. Regiony w Europie, w których zbiory powinny być już zakończone, nadal uprawiają kalafiory. Chodzi tu region Bretanii i niektóre obszary w Anglii. Mamy nadzieję, że temperatury wkrótce spadną, tak że podaż kalafiorów i brokułów zostanie wreszcie opanowana", konkluduje Nacho Domènech.

Słowa kluczowe: brokuły, kalafiory, warzywa, Hiszpania
Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE