Oszczedzaj czas i pieniadze- wszystkie informacje o cenach owoców i warzyw w abonamencie Fresh-market.pl

Kup teraz abonament!

Hiszpania najwięcej produkuje brzoskwiń

Produkcja brzoskwiń w Hiszpanii w minionym roku osiągnęła pułap 931,07 tys. ton, co oznacza, że jest to najliczniej produkowany gatunek w tym kraju. Na drugim miejscu pod względem wielkości zbiorów w 2014 roku uplasowały się bliskie kuzynki brzoskwiń - nektarynki, których zebrano 642,57 tys. ton, na trzecim zaś miejscu jabłka z produkcją na poziomie 620,82 tys. ton. W Hiszpanii produkowanych jest także dużo oliwek stołowych - 434,82 tys. ton, gruszek - 429,55 tys. ton, bananów - 365,27 tys. ton, winogron deserowych - 241,77 tys. ton, migdałów - 195,71 tys. ton, kasztanów - 161,36 tys. ton oraz czereśni 111,82 tys. ton.

Jeśli chodzi o powierzchnię upraw poszczególnych gatunków w Hiszpanii, największy areał zajmują migdały - aż 527,058 tys. ha, następnie owoce cytrusowe - 302,462 tys. ha w tym 147,424 tys. ha pomarańcze, 113.206 tys. ha mandarynki, 76,445 tys. ton satsumy oraz 38,718 tys. ton cytryny.

Gaje oliwne oliwek stołowych zajmują 164,377 tys. ha, brzoskwinie uprawiane są na 50,747 tys. ha, nektarynki na 35,450 tys. ha, kasztany na 31,057 tys. ha, czereśnie na 25,594 tys. ha, gruszki na 23,640 tys. ha, morele na 18,451 tys. ha a śliwki na 17,003 tys. hektarów.

Gatunkiem, którego uprawa zajmuje najmniej hektarów, a zarazem jego produkcja jest w Hiszpanii najmniejsza, jest agrest. W 2014 roku zebrano zaledwie 10 ton owoców tego gatunku, a areał zajmował 6 hektarów.

 

 

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE