Oszczedzaj czas i pieniadze- wszystkie informacje o cenach owoców i warzyw w abonamencie Fresh-market.pl

Kup teraz abonament!

Hiszpania: wzrośnie produkcja owoców cytrusowych

Produkcja owoców cytrusowych w Hiszpanii podczas tegorocznej kampanii osiągnie poziom 7.292.692 ton, czyli będzie większa niż w poprzednich pięciu sezonach. Zostało to opublikowane w pierwszym raporcie Ministerstwa Rolnictwa, Rybołówstwa i Żywności (MAPA).

Przewidywana produkcja owoców cytrusowych jest o 10,1 proc. wyższa od średniej z okresu między kampaniami 2013/14 i 2017/18 (6.623.979 ton) i aż o 14,2 proc. wyższa względem poziomu z poprzedniego sezonu (6.386.210 ton).

Ministerstwo wstępnie oszacowało produkcję pomarańczy w wysokości 3.718.252 ton (wzrost o 10,4 proc. w porównaniu do poprzedniego sezonu), do której musimy dodać 2.375.022 tony (wzrost o 18,5 proc.) małych owoców cytrusowych, a także 1.108.004 ton (wzrost o 19,4 proc.) cytryn, 83.023 ton (wzrost o 6,4 proc.) grejpfrutów oraz 18.295 ton (wzrost o 19,7 proc.) innych owoców cytrusowych.

Chociaż "są pewne problemy z kalibracjami przy pierwszych zbiorach wynikające z niedoborów wody", MAPA stwierdza w swoim badaniu, "ogólnie rzecz biorąc, owoce mają bardzo dobre cechy, nawet jeśli pojawiają się na rynku nieco później niż zwykle".

Biorąc to pod uwagę, Walenckie Stowarzyszenie Producentów Rolnych (AVA-ASAJA) zwróciło się do Rady ds. Rolnictwa o opracowanie i wdrożenie planu mającego na celu zachęcenie do wycofania ze świeżego rynku cytrusów z nadmiernie niskimi kalibrami. Jeśli chodzi o cytryny, podkreśla się, że "nastąpiło wielkie ożywienie produkcji", częściowo dzięki rozszerzeniu areału.

 

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem