Oszczedzaj czas i pieniadze- wszystkie informacje o cenach owoców i warzyw w abonamencie Fresh-market.pl

Kup teraz abonament!

Japoński rynek truskawek

2015-08-10 10:05

Produkcja truskawek zmniejszyła się z ponad 200,0 tys. ton w roku 2000 do około 165,5 tys. ton w roku 2014 i 164,0 tys. ton prognozowanych zbiorów na bieżący rok.

O około 25 proc. zredukowano także powierzchnię upraw tych owoców – w bieżącym roku truskawki uprawiane są w Japonii na obszarze około 5,5 tys. ha. Pomimo spadku łącznej produkcji i powierzchni upraw, poprawiło się zdecydowanie plonowanie truskawek – jeszcze pod koniec lat 70. średnie zbiory z 1 ha były na poziomie jedynie 14 ton, a w roku 2013 już na poziomie 30 ton.

Pomimo iż w codziennej konsumpcji truskawki wyprzedzają zdecydowanie inne gatunki owoców takie jak banany, cytrusy czy jabłka, to i tak od lat cieszą się one ogromnym uznaniem na japońskim rynku. Średnioroczne spożycie przypadające na 1 gospodarstwo domowe to około 4 kg – to jednak aż o 30 proc. mniej niż w roku 2000. Dla porównania w analogicznym okresie roku 2013 średnioroczne spożycie bananów wynosiło około 18 kg, mandarynek na poziomie 13 kg, a jabłek około 14 kg.

W minionym, 2014 roku Japończycy zaimportowali około 3,4 tys. ton świeżych truskawek, a zdecydowana ich większość pochodziła z USA - 3,3 tys. ton – około 98 proc. udziału w eksporcie.

Więcej sprowadzano natomiast mrożonego produktu – 30,2 tys. ton mrożonych truskawek, przy czym tu w dostawach dominują mrożonki z Chin – około 15,0 tys. ton. Pozostałe ilości Japonia importuje między innymi z USA – w minionym roku to 5,2 tys. ton, 4,7 tys. ton z Chile i 3,0 tys. ton z Egiptu.

 

 

 

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE