Jak się obudzisz, już wiesz — świeże ceny owoców i warzyw na dziś, u nas.

Kup teraz abonament!

Kłopoty z koncentratem jabłkowym

2008-04-14 00:10

W bieżącym roku polscy przetwórcy owoców mają niespotykane kłopoty ze sprzedażą koncentratu soku jabłkowego, podobnie zresztą jak i innych soków zagęszczonych. Przede wszystkim jest to efekt bardzo wysokich tegorocznych cen tych produktów, które z kolei wywołane są bardzo wysokimi cenami surowca.

Należy przypomnieć, że w okresie od września do listopada 2007 r. (okres zbiorów) za jabłka zakłady przetwórcze płaciły średnio 0,82 zł/kg, podczas gdy rok wcześniej 0,31 zł/kg, więc cena surowca była ponad dwukrotnie wyższa. Niektóre zakłady oferowały nawet powyżej 1 zł/kg.

W sezonie 2007/08 produkcja koncentratu w Polsce wyniosła o około 50 proc. mniej niż zazwyczaj i zamknęła się wolumenem około 110,0 tys. ton (ubiegłoroczne zbiory jabłek wyniosły ponad 1,0 mln ton owoców, a nie jak do tej pory około 2,5 mln ton).

Średni koszt produkcji koncentratu w sezonie 2007/08 kształtował się na poziomie 2,2-2,3 euro/kg podczas gdy oferenci byli w stanie zapłacić cenę około 1,85 euro/kg. Po raz pierwszy w marcu bieżącego roku cena za 1 tonę koncentratu soku jabłkowego przekroczyła poziom 2500 euro i była wyższa nawet od ceny za 1 tonę koncentratu soku pomarańczowego. Prawdopodobnie aby sprzedać produkt polskie firmy będą musiały obniżyć cenę poniżej kosztów produkcji koncentratu soku jabłkowego.

Źródło: fresh-market.pl, na podstawie FAMMU/FAPA i danych ZEO IERiGŻ-PIB (gs)

 

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem