Oszczedzaj czas i pieniadze- wszystkie informacje o cenach owoców i warzyw w abonamencie Fresh-market.pl

Kup teraz abonament!

Kończy się sezon polskiej papryki

2015-10-28 13:00

Krajowa papryka znika z handlu hurtowego na większą skalę. Ostatnie ceny papryki czerwonej na tym rynku były na poziomie 4,20 – 4,60 zł/kg, a papryki zielonej 2,00 – 2,60 zł/kg. Oczywiście sezon w małym hurcie potrwa nieco dłużej. Ale na nasz rynek płynie już papryka importowane.

problem w tym, że papryka hiszpańska wciąż jest dość droga. To wynik utrzymujących się skutków załamania produkcji spowodowanego upalną pogodą w lecie. Hiszpański sektor produkcji papryki wciąż się z tego nie otrząsnął i choć z podażą jest już lepiej, to rośnie ona powoli i wciąż jest dużo niższa niż zazwyczaj o tej porze roku.

Skutek to aktualne ceny na aukcjach hurtowych. W Almerii za paprykę czerwoną California płaci się 0,93 – 1,13 euro/kg, za żółtą 1,04 – 1,15 euro/kg, zieloną 0,40 – 0,68 euro/kg. Ceny papryki czerwonej Lamuyo to 0,90 -1,58 euro/kg, a zielonej 0,53 – 0,79 euro/kg.

Oznacza to, że ceny są wyższe niż te sprzed 7 – 10 dni. W każdym razie w przypadku papryki czerwonej i zielonej California (odpowiednio 0,76 – 1,03 euro/kg za czerwoną i 0,16 – 0,48 euro/kg za zieloną).  Nie mówiąc już o tym, że jest to znacznie drożej niż przed rokiem.

Wtedy już w połowie listopada, kiedy trwał trend wzrostowy cen papryki w Hiszpanii spowodowany fatalna pogodą, to ceny znajdowały się na poziomie zaledwie: czerwona California 0,65 - 0,77 euro/kg, California zielona 0,46 – 0,60 zł/kg, a California żółta 0,46 – 0,60 euro/kg.

I przypomnijmy jeszcze, że ówczesny wzrost cen w Hiszpanii był indykatorem analogicznego trendu w cenach importowanej stamtąd papryki, na naszym rynku. Trend ten startował z poziomu 4,25 zł/kg średniej ceny hiszpańskiej papryki czerwonej na początku listopada do pułapu 6,50 zł/kg na początku grudnia i 8,50 zł/kg w połowie stycznie 2015 roku.

Teraz sytuacja jest o tyle odmienna, że na razie można się spodziewać raczej zniżki cen w Hiszpanii w związku z rosnącą podażą, bo sektor paprykowy nadrabia opóźnienia. Ale kto zagwarantuje, że pogoda znów nie pomiesza Hiszpanom szyków? A poza tym tamtejsi eksporterzy nie muszą się tak śpieszyć z obniżkami nawet, gdy podaż zacznie wyraźnie rosnąć.

Wszak spada równolegle podaż papryki w Holandii, bo tam też sezon zbliża się do końca i ceny na holenderskim rynku wzrosły do 1,95 euro/kg dla papryki czerwonej i 1,80 – 1,90 euro/kg dla zielonej i żółtej. A dodatkowo Hiszpanom sprzyja fakt, że produkcja papryki zmalała w Izraelu, a tamtejsi eksporterzy i tak skupili się na rynku rosyjskim, z którego znikła wszak hiszpańska konkurencja. Zatem Izrael na unijnym rynku nie będzie się liczył. Analogicznie jest z potencjalną konkurencją eksportu papryki tureckiej. Turcy też wolą skupiać się na chłonnym rynku rosyjskim niż przepychać się z Hiszpanami na rynku UE.

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE