Jak się obudzisz, już wiesz — świeże ceny owoców i warzyw na dziś, u nas.

Kup teraz abonament!

Maroko: produkcja i eksport cytrusów

2010-12-02 00:00
Produkcja owoców cytrusowych w Maroku w sezonie 2010/11 szacowana jest na 1,7 mln ton, co oznacza 10 proc. wzrost w porównaniu z sezonem 2009/10, kiedy produkcja wyniosła 1,54 mln ton.

Wzrost produkcji wynika przede wszystkim z większej powierzchni upraw oraz większych zbiorów odmian małych cytrusów (mandarynek). Owoce mają być dobrej jakości, szczególnie jeśli chodzi o wielkość. Jest to wynikiem wystarczających opadów deszczu w poprzednim sezonie co pozytywnie wpłynęło na jakość owoców.

Eksport w bieżącym sezonie jest szacowany na 600 tys. ton tj. o 18 proc. więcej niż w poprzednim sezonie. Głównymi odbiorcami marokańskich cytrusów pozostaną UE i Rosja. Jednak Maroko intensywnie poszukuje nowych rynków i to z coraz większym powodzeniem. W ubiegłym sezonie eksport cytrusów do USA wyniósł 15 426 ton, podczas gdy w sezonie 2006/2007 było to 7 807 ton. Eksport do USA rośnie dzięki porozumieniu o wolnym handlu pomiędzy oboma państwami, które obowiązuje od 2006 r. Maroko próbuje zdobyć również rynek chiński. Może się to udać dzięki podpisaniu nowego porozumienia z tym krajem.

Źródło: fresh-market.pl (kz), na podstawie greenmed.eu

Zapraszamy do dyskusji na forum fresh-market.pl


Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem