Mniejszy import kalafiorów i warzyw sałatowych
W sezonie 2008 r. najbardziej obniżył się import kalafiorów (o ok. 40 proc.) oraz warzyw sałatowych (o ok.15 proc.).
Import warzyw korzeniowych (marchwi, chrzanu, selerów, buraków itp.) i kapust (kapusty białej, czerwonej, włoskiej) obniżył się o ok. 20 proc. do odpowiednio 38 i 7,5 tys. ton. Import pomidorów (realizowany głównie w pierwszym i ostatnim kwartale roku) zmniejszył się o ok. 5 proc. do 87 tys. ton. Niewielki był spadek importu ogórków i papryki, a zbliżony do poziomu z 2007/08 r. był import cebuli.
Źródło: fresh-market.pl (ts), na podstawie informacji własnych i ZEO IERiGŻ-PIB
Więcej informacji na temat sytuacji na rynku warzyw na konferencji Fresh Market 2009
Zapraszamy do dyskusji na forum fresh-market.pl