Oszczedzaj czas i pieniadze- wszystkie informacje o cenach owoców i warzyw w abonamencie Fresh-market.pl

Kup teraz abonament!

Mołdawia – duże różnice w cenach winogron

Mołdawscy producenci rozpoczęli masowe zbiory i sprzedaż wczesnych odmian winogron z otwartych plantacji (nie ze szklarni). Tegoroczne zbiory, ze względu na stosunkowo chłodny maj, dojrzewały nieco dłużej niż zwykle. Jednocześnie, jak zauważają operatorzy rynku owoców, do sprzedaży trafia relatywnie duża liczba produktów jednocześnie. W tej chwili większość trafia na rynek krajowy, eksportowane są tylko owoce lepszej jakości. W związku z tym poziom średnich, „roboczych” cen na początku sezonu gwałtownie spadł. Tak więc pod koniec lipca cena hurtowa wczesnych winogron stołowych odmian białych spadła do 12-20 lejów/kg (0,72-1,14 USD/kg), w przypadku winogron czerwonych nadal utrzymuje się na poziomie 20-25 lejów/kg (1,14-1,43 USD/kg).

Stowarzyszenie Producentów Winogron Stołowych Republiki Mołdawii zwraca uwagę, że od wielu lat obserwuje się znaczną różnicę cen winogron stołowych białych i czerwonych (na korzyść tych ostatnich). Dopiero w ostatnich latach stopniowo, wraz ze wzrostem eksportu winogron wczesnych do Unii Europejskiej, rośnie popularność odmian białych. Jednak w tym roku nie ma znaczącego eksportu winogron, w szczególności na rynki Rumunii i Polski.

Kraje WNP, zwłaszcza Rosja, tradycyjnie preferują czerwone winogrona (stereotyp konsumentów: „jeśli są czerwone, to zdecydowanie dojrzałe”). Najpopularniejsze (zarówno na rynku krajowym, jak i zagranicznym) są wczesne mołdawskie winogrona - "Kodrjanka". Odmiana ma bardzo dobre właściwości organoleptyczne, ale jest podatna zjawisko zwane millerandage (grona mają bardzo zróżnicowaną wielkość i stopień dojrzałości), a także niejednolity kolor gron. Czynniki te wpływają również na jakość produktów w bieżącym roku.

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE