Jak się obudzisz, już wiesz — świeże ceny owoców i warzyw na dziś, u nas.

Kup teraz abonament!

Niemcy – brakuje kapusty do przetwórstwa

Przetwórcy warzyw w całych Niemczech muszą liczyć się z niedostateczną dostępnością warzyw. To konsekwencje bardzo słabych zbiorów spowodowanych suszą w okresie letnim. W szczególności problemy te obejmują podaż kapusty czerwonej, białej i włoskiej. Sytuacja jest bardzo poważna, zwłaszcza w odniesieniu do tej ostatniej, jako że w niektórych przypadkach odnotowano straty w wysokości 50 procent plonu.

Z czerwoną i białą kapustą jest niewiele lepiej. Jej uprawy również bardzo ucierpiały, a straty w niektórych regionach Niemiec sięgają 40 - 50 procent plonu. W przypadku innych warzyw, takich jak marchew, buraki i seler, tegoroczne plony też są niższe. Szacunki mówią o ich spadku o około 10 procent w stosunku do długoterminowej średniej.

Federalne Stowarzyszenie Przemysłu Przetwórczego (BOGK) mówi o "ogromnym obciążeniu" dla branży i już mówi o pustych półkach sklepowych. Co więcej, susza w 2018 roku to nie tylko wydarzenie pogodowe o "proporcjach narodowych", ponieważ jesienne zbiory warzyw zostały mocno dotknięte w całej Europie. Dlatego też import z krajów sąsiednich, takich jak Holandia, Belgia, Francja i Polska, również nie stanowi rozwiązania problemu.

Zobacz więcej: Kapusta

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE