Jak się obudzisz, już wiesz — świeże ceny owoców i warzyw na dziś, u nas.

Kup teraz abonament!

Niemcy: pozostałości środków ochrony roślin na owocach cytrusowych

Przeanalizowano łącznie trzydzieści próbek cytrusów - dziesięć próbek mandarynek, dziesięć próbek grejpfrutów, sześć próbek pomarańczy i cztery próbki cytryn na ponad 400 aktywnych składników każdego środka ochrony roślin (PPP) – wszystkie pochodziły z upraw konwencjonalnych. Wśród owoców z upraw ekologicznych przebadano cytryny oraz pomarańcze.

A jakie były wyniki badań?

Podczas gdy dwie próbki owoców ekologicznych nie wykazywały żadnych pozostałości, pozostałe owoce cytrusowe zawierały maksymalnie siedem substancji czynnych preparatów na szkodniki. Substancje stosowane pozbiorczo, przede wszystkim fungicydy (substancje przeciwgrzybicze) często nakładane na skórkę cytrusową razem z różnymi woskami także były często wykrywane w owocach. Konwencjonalne składniki aktywne do zwalczania pozbiorczego grzybów pleśni to imazalil, tiabendazol i o-fenylofenol, które często były wykrywalne w obecnych badaniach. 

Pochodzenie owoców cytrusowych: 

  • 24 x próbka - Hiszpania 
  • 2 x próbka - Włochy 
  • 2 x próbka -Turcja 
  • 1 x próbka – Grecja
  • 1 próbka bez wskazania pochodzenia 

Generalnie wyniki są pozytywne, ponieważ maksymalne poziomy pozostałości pestycydów nie zostały przekroczone w żadnej z 30 próbek przebadanych owoców cytrusowych, ich obecność jednak daje do myślenia.

W Polsce, podobnie jak w Niemczech owoce pochodzą cytrusowe dostępne na rynku pochodzą z krajów Europy Południowej, głównie z Hiszpanii oraz Turcji, można zatem przypuszczać, że wyniki badań na pozostałości ś.o.r. w naszym kraju byłyby podobne.

 

 

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem