Oszczedzaj czas i pieniadze- wszystkie informacje o cenach owoców i warzyw w abonamencie Fresh-market.pl

Kup teraz abonament!

Niemcy – produkcja warzyw w Badenii- Wirtembergii

Rok 2017 był dobry dla zbiorów warzyw na południu Niemiec, również w landzie Badenia-Wirtembergia. Według danych Państwowego Urzędu Statystycznego w Badenii-Wirtembergii zbiory w roku 2017 osiągnęły wielkość 339 900 ton, i zebrano o 16 procent więcej warzyw niż w roku poprzednim. Po dwóch latach znowu można było odnotować zbiory warzyw na satysfakcjonującym poziomie.

Pomimo mrozów w kwietniu, wystarczająca ilość opadów zapewniła dobre plony z hektara, co przyniosło korzyści w szczególności późniejszym warzywom. Łącznie areał produkcji warzyw wzrósł w tym landzie do 12 450 hektarów (+ 3 procent), w tym 400 hektarów to były uprawy w szklarniach lub tunelach foliowych.

Z wilgotnej pogody w 2017 roku w szczególności skorzystały uprawy kapusty. Przy zbiorach 81 600 ton (+ 37 procent) uzyskano większe plony powierzchniowe dla wszystkich rodzajów kapusty. Powierzchnia tych upraw wynosiła 1510 ha (+ 8 procent), przy czym największy udział miała biała kapusta, na poziomie 650 ha (+ 7 procent), a jej zbiory wyniosły 54 100 ton. Najważniejszym warzywem rosnącym w Badenii-Wirtembergii są jednak szparagi. Areał ich uprawy wyniósł w 2017 roku 2 780 hektarów. Wielkość zbiorów tych warzyw wyniosła 11 400 ton i była nieco wyższa niż w roku poprzednim.

Ważne miejsce w tym landzie zajmuje uprawa sałat, która obejmowała duży wybór odmian. Sałata polna (770 ha, + 8 procent), sałata lodowa (380 ha, -6 procent) i sałata masłowa (310 ha, + 15 procent) dominowały na powierzchni 2 390 ha. Zbiory sałaty wzrosły o 11 procent, powyżej tych z 2016 roku, osiągając poziom 49 300 ton. Ważna była sałata lodowa (13 600 ton) i sałata masłowa(8 400 ton).

W omawianym okresie wzrósł też areał upraw: marchwi i osiągnął on poziom 1040 ha (+ 4 procent), dyni jadalnej (830 ha, + 15 procent) i cebuli (580 ha, + 23 procent). Wzrosły także zbiory marchwi osiągając wolumen 57 300 ton (+ 19 procent) i cebuli z wolumenem 23.300 ton (+ 26 procent). Natomiast uprawa kukurydzy cukrowej została zmniejszona po raz pierwszy od dwudziestu lat o 11 procent do 950 ha.

Warzywa szklarniowe uprawiano w Badenii-Wirtembergii na 400 ha (w szklarniach lub tunelach foliowych), a około połowę tej powierzchni (210 ha) przeznaczono pod uprawę sałat. Inne uprawy to pomidory (70 ha), ogórki (50 ha) i papryka (30 ha). Zebrano ogółem 21.500 ton warzyw „owocowych” i 3600 ton sałat.

Badenia-Wirtembergia to land położony na południu Niemiec. jego powierzchnia wynosi 35,8 tys. km kwadratowych, a liczba ludności to 10,7 mln (dane za Wikipedią). Zbiory warzyw rzędu 340 tys. ton porównywalne są ze zbiorami w województwie świętokrzyskim – 324 tys. ton (dane za 2016 rok, GUS). A województwo świętokrzyskie ma (też według Wikipedii) zaledwie 11,7 tys. km kwadratowych i zamieszkuje je 1,3 mln ludzi (przyp. red. fresh-market.pl).

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE