Niemcy – sałata lodowa wciąż najpopularniejsza
Lato to okres, w którym konsumenci chętnie sięgają po sałaty. Niemcy nie są pod tym względem wyjątkiem. Kolorowe palety kruchych sałat z regionalnych pól zapewniają im wyśmienitą różnorodność. Szczyt sezonu na świeżą sałatę z niemieckich uprawy polowych przypada od maja do października.
Według informacji Federalnego Centrum Informacji o Rolnictwie (BZL), w 2017 roku sałata była uprawiana na około 14 650 ha. Jest to 11,4 procent całkowitej powierzchni upraw warzywnych w terenie otwartym wynoszącej około 128 900 ha. Od wielu lat najważniejszą odmianą jest sałata lodowa z około dwudziestosześcioprocentowym udziałem w powierzchni uprawnej, a następne to roszpunka z 17 procent oraz rukola, sałata rzymska i standardowa sałata, każda z udziałem około 11 procent.
Reszta to sałaty Lollo, Liść Dębu, cykoria i Radicchio. W Niemczech największe uprawy sałaty umiejscowione są w: Nadrenii-Palatynacie, Nadrenii Północnej-Westfalii, Badenii-Wirtembergii, Dolnej Saksonii i Bawarii. W tych landach znajduje się około 82 procent niemieckich upraw sałaty.
Podczas gdy rukola, sałata rzymska i roszpunka wykazują niewielkie wzrosty w uprawie, areał pozostałych sałat pozostaje dość stały. Wzrost sałat rzymskich wynika z rosnącego udziału mini sałat ("Little Gem") oraz nowych sałat takich jak SalaRico®, to jest krzyżówki między sałatą lodową a sałatą rzymską. Ze względu na popularność kuchni włoskiej Rucola od lat pozostaje popularnym dodatkiem.
Coraz większą rolę w odniesieniu do popularności sałat odgrywa aspekt wygody. W przypadku tak zwanych „one-cut lettuces", takie jak Salanova®, gdzie główka sałaty rozpada się za jednym cięciem, jest to znaczne ułatwienie przygotowanie jedzenia. Również modne są tak zwane „pre-cut lettuces” ("Babyleaf"), które są zbierane jako pojedyncze liście i często stanowią część paczkowanych, mieszanek sałat.