Oszczedzaj czas i pieniadze- wszystkie informacje o cenach owoców i warzyw w abonamencie Fresh-market.pl

Kup teraz abonament!

Niestabilna sytuacja na rynku papryki

2020-04-08 11:00

Papryka znalazła się początkowo w gronie tych warzyw i owoców, na które popyt mocno spadł w dobie szybko rozprzestrzeniającej się na kontynencie europejskim epidemii koronawirusa. Jej ceny w kraju pochodzenia – w Hiszpanii ostro zaczęły dołować po 18 marca bieżącego roku. Cena średnia na aukcjach hurtowych w Almerii spadła między 18 i 27 marca z 1,29 euro/kg do 0,66 euro/kg, czyli o 49 procent.

W Polsce sytuacja wyglądała nieco inaczej, bo w pierwszej fazie kryzysu, gdy złotówka mocno się osłabiła do euro, to ceny papryki wzrosły. W handlu hurtowym na większą skalę cena średnia czerwonej papryki zwiększyła się od 6 do 23 marca o 40 procent do poziomu 10,50 zł/kg. Ale potem ceny spadły w ślad za przeceną w Hiszpanii. W okolicach 30 marca czerwona papryka była oferowana po 7,00-10,00 zł/kg, czyli średnio o 24 procent taniej niż wspomnianego 23 marca.

Ale to nie koniec cenowej huśtawki. Sytuacja znów się gwałtownie zmieniła i znów przyczyną była epidemia COVID-19, ale nie chodziło o poprawę popytu, ale pogorszenie podaży. Papryka ucierpiała z powodu trudności logistycznych i spowolnienia ruchu na granicach. I jej ceny w krajach-odbiorcach, takich jak Polska, zaczęły znów rosnąć. Tym mocniej, że trudności logistyczne skorelowały się z pogorszeniem pogody w Hiszpanii. Intensywne deszcze zaszkodziły uprawom warzyw i podaż się skurczyła.

Na aukcjach ceny czerwonej papryki wzrosły od „dołka” z 27 marca do chwili obecnej o 168 procent. Cena średnia za tę papryka (typu California) to teraz 1,77 euro/kg. Na rynku polskim również mieliśmy ostrą zwyżkę i obecny przedział cen dla tej papryki to poziom 9,00-13,00 zł/kg, czyli o 37,5 procent więcej niż 30 marca.

Słowa kluczowe: papryka, ceny papryki, warzywa, ceny warzyw
Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE